30.7.2013 12:10 | Bleskovky MobilMania.sk

Prepojovacie poplatky operátorov sa od augusta znížia až o 67 percent

Prepojovacie poplatky, ktoré si medzi sebou účtujú mobilní operátori, sa od 1. augusta tohto roku znížia. V pondelok o tom rozhodol Telekomunikačný úrad (TÚ) SR. Telefónica Slovakia, Slovak Telekom a Orange Slovensko si tak od 1. augusta tohto roku budú môcť za ukončenie hovoru vo svojej sieti účtovať maximálne len 0,01226 eura za minútu, čo znamená pokles ceny o 67 %. Rozhodnutie úradu ešte nie je právoplatné, operátori môžu voči nemu podať rozklad do 15 dní.

Ide už v poradí o štvrté zníženie týchto poplatkov od roku 2009, kedy boli ceny neregulované. „TÚ regulovaním maximálnej výšky prepojovacích poplatkov vytvára podmienky pre zvyšovanie konkurencie medzi operátormi, znižovanie cien a rozširovanie ponuky pre užívateľov služieb," uviedol hovorca úradu Roman Vavro. Regulácia prepojovacích poplatkov a povinnosť prenositeľnosti čísla sú podľa TÚ účinné nástroje pre zvýšenie konkurencie a znižovanie cien pre zákazníkov.

Telekomunikačný úrad reguluje cenu prepojovacích poplatkov od roku 2009. Posledná zmena nastala v júli minulého roku, keď si mohli traja mobilní operátori účtovať maximálne 0,0318 eur za minútu. Spoločnostiam Slovak Telekom a Orange sa vtedy nepáčil model výpočtu ceny, ktorý počas konania napadli. Úrad ich námietky odmietol.

(SITA)