1.8.2013 08:45 | Bleskovky MobilMania.sk

Telekom chystá NFC peňaženku. Pre viac bánk aj električenky

Slovak Telekom chystá uvedenie vlastnej platobnej peňaženky na bezkontaktné platenie mobilom cez NFC. Službu plánuje nasadiť do konca tohto roka. Pre MobilManiu to potvrdil hovorca spoločnosti pre služby Michal Korec. 

Operátor sa nebude spoliehať len na spoluprácu s jedinou bankou. Atraktivitu služby chce zvýšiť aj ďalšími funkciami. „Riešenie by postupne malo umožniť nielen integráciu platobných kariet viacerých bánk, ale aj integráciu dodatočných služieb ako lojalitné karty, transportné karty (električenky) či vstupenky,“ uviedol Korec.

Podrobnosti o zapojených bankách či dopravcoch zatiaľ nie sú známe. Aktivácia jednotlivých modulov by však mala prebiehať priamo z mobilného zariadenia. „Naším cieľom je poskytnúť riešenie, v ktorom je možnosť aktivácie a správy služieb over the air z mobilného telefónu bez nutnosti fyzickej návštevy pobočky banky či poskytovateľa služby,“ spresnil.

Známe nie sú ani technické špecifikácie služby. Či bude operátor vyžadovať špeciálnu SIM kartu alebo si vystačí s plne softvérovým riešením, sme sa nedozvedeli. Jedinou známou podmienkou je len samozrejmá podpora technológie NFC v smartfóne.

Telekom sa na spustenie služby pripravuje aj širokou paletou podporovaných zariadení. „Očakávame, že do konca roka budeme mať postupne v portfóliu 10 až 15 modelov rôznych značiek,“ dodal Korec.

NFC peňaženku spustil v januári operátor O2 v spolupráci s Tatra bankou . Pre jej využívanie potrebujú klienti špeciálnu SIM kartu a aplikáciu určenú pre zariadenia s operačným systémom Android. V súčasnosti riešenie podporuje šesticu telefónov. S plánmi spustiť podobné riešenie sa netají ani Orange. Služby by sa mali zákazníci dočkať na jeseň .

.