2.8.2013 07:00 | MobilMania

O2: Splátky a bonusy k telefónom pod lupou

Operátor preferuje prehľadné dotácie. Prechodom z O2 Paušál na O2 Fér trojeurovú dotáciu nezískate. Opačne sa situácia mení.

O2 ponúka už od júna dotované telefóny k nulovému paušálu O2 Fér s platbou na faktúru. Jednotným bonusom je 54 eur – pripisovaných postupne 18 mesiacov po 3 eurá za mesiac. Odstupňovanie dotácie podľa toho, koľko zákazník reálne platí, zatiaľ nie je v pláne. Dôvodom je vraj riziko neprehľadnosti.

„Keďže výška faktúry sa môže meniť z mesiaca na mesiac, viazanie na rôzne úrovne výšky faktúr by to mohlo zneprehľadniť,“ uvažuje hovorkyňa Martina Jamrichová. „Momentálne nad touto možnosťou pre O2 Fér neuvažujeme, do budúcna nevylučujeme túto možnosť,“ dodala.

Konkurencia príliš netlačí

Pravdou je, že O2 ponúka dotáciu k svojmu nulovému paušálu v súčasnosti ako jediný operátor. Orange vsadil pri Šikovnej voľbe na jednoduchú ponuku bez mobilov, pri ktorej takmer úplne absentujú aj doplnkové balíčky volaní či dát.

Dotovaný mobil neponúkne ani Telekom. Hoci operátor nedáva nulové paušály do popredia, stále ich ponúka – program Bez záväzkov a Študentský paušál. K paušálu pre študentov sa dá vybrať aj z dvojice telefónov – Samsung Galaxy Ace 2 za 239 eur alebo HTC One X Black za 509 eur. Určite ale nejde o dotované ceny.

Najvyššia splátka: Zatiaľ len pre O2 Fér

O2 Paušál je štandardne založený na „dorovnávaní“ mesačného poplatku – ak si zoberiete napríklad Modrý O2 Paušál, každý mesiac splácate štyri eurá a rovnakú sumu štyroch eur dostávate ako bonus. Najvyšším je platinový variant O2 Paušálu s dotáciou práve 16 eur.

Splátková služba k O2 Fér funguje veľmi podobne – výška mesačnej platby závisí od ceny telefónu a môže byť v sume 4, 7, 11, 16 alebo 25 eur. Cenu telefónu si rozložíte na jednorazovú platbu pri kúpe a 18 mesačných platieb, ktoré zaplatíte na faktúre alebo poštovými poukážkami.Pozrite si všetky varianty novej zjednotenej splátkovej služby O2 – platí pre O2 Fér i O2 Paušál:

O2 Mobil+ Variant „4“ Variant „7“ Variant „11“ Variant „16“ Variant „25“
Mesačná platba za telefón 4 € 7 € 11 € 16 € 25 €
Celková suma splatená počas 18 mesiacov 72 eur 126 eur 198 eur 288 eur 450 eur

Aj zákazník s predplatenkou O2 Fér si môže zobrať telefón na splátky – za mobil bude platiť formou poštových poukážok. Nevýhodou je, že klient pri O2 Fér s dobíjaním kreditu nezíska bonus 54 eur.

Najvyššia 25-eurová splátka nie je dostupná pre programy O2 Paušál. „Aktuálne takúto možnosť neposkytujeme,“ uzavrela Jamrichová.Medzi všetkými O2 Paušálmi sa však dá ľubovoľne prechádzať. Mení sa iba bonus na telefón nahor alebo nadol, platba za telefón zostáva rovnaká.

Ako je to s prechodmi s telefónom?

  • Pri zmene O2 Fér na O2 Paušál sa bonus uplatní podľa výšky Paušálu – napríklad vďaka prechodu na Strieborný O2 Paušál dostanete v zvyšných mesiacoch bonus sedem eur namiesto troch.
  • Ak sa klient vráti na O2 Fér, trojeurovú zľavu už nezíska. „Bonus 54 eur pri O2 Fér sa uplatní, len ak si zákazník zoberie telefón s O2 Fér na faktúru a ostane s ním 18 mesiacov,“ zdôraznila Jamrichová.
  • Prechádzať môžete aj v rámci starého systému dotácií. Zariadenie nemusíte vyplatiť naraz, ale pokračujete s rovnakou výškou splátky – buď s bonusom na telefón (ak prejdete na O2 Paušál) alebo bez neho (pri prechode na O2 Fér). Každú z takýchto zmien si musíte dohodnúť na predajni, potvrdili nám na zákazníckej linke operátora.
  • Ak už v splátkach nechcete pokračovať, O2 vždy bezplatne umožňuje predčasné vyplatenie telefónu.