15.8.2013 00:00 | MobilMania

O2 zrýchlilo dáta po prečerpaní. Na 48 kbit/s

Zdroj: Zive.sk

Operátor zvýšil slimačiu rýchlosť po minutí dát z balíčka. Takmer dorovnal konkurenciu. Test rýchlosti a detaily | doplnené

fotogaléria
cover big 2012 05otwo_ Zdroj: Zive.sk

O2 začalo menej obmedzovať rýchlosť dát po prečerpaní. Zmena sa týka ponuky všetkých balíčkov s výnimkou denného internetu. Operátor bol na tom doteraz v porovnaní s konkurenciou najhoršie. Vylepšením pôvodných 16 kbit/s sa na ostatných aspoň dotiahol. Hoci nie úplne.

Testy MobilManie medzi štvrtkom minulého týždňa a dneškom ukázali, že po novom je dostupných zhruba 48 kbit/s. Orange i Telekom znižujú rýchlosť na 64 kbit/s. Hodnota je rovnaká pre balíčky k hlasovým službám aj samostatnú ponuku mobilného internetu.

Cenníkovo stále 16 kbit/s

cenníku O2 je naďalej uvedené obmedzenie na 16 kbit/s. „Službu internetových balíčkov ponúkame zákazníkom za podmienok uvedených v platnom cenníku,“ uviedla hovorkyňa Martina Jamrichová. Nový limit sme nenašli ani na oficiálnom webe O2.

Operátor zvýšenie rýchlosti ponechal bez komentára. MobilMania sa zaujímala, či je zvýšenie trvalé alebo či neexistuje hranica, po ktorej rýchlosť klesá.

Cez vyčerpaný 100 MB balík sme ale stiahli ďalších 120 MB a rýchlosť neklesla. Ani neštandardné typy prenosov ako FTP či sťahovanie zo servera Uložto.cz nemali menšie rýchlosti. Podobne ako Skype, pri ktorom je prirodzene hovor s takouto rýchlosťou veľmi nekvalitný – ale zrozumiteľný.

fotogaléria
obr 2013 bleskovky Zdroj: Zive.sk

Po prekročení objemu balíčka O2 informuje o nižšej rýchlosti pripojenia. Až následne presmeruje na stránku, ktorú si pôvodne nechal používateľ načítať

Denný internet bez zmien

Operátor má v ponuke aj takzvaný denný internet – rýchlosť sťahovania po prečerpaní však podľa našich skúsenosti zostala na nezmenených 16 kbit/s.

S maximom 0,50 eura na deň môžete preniesť v daný deň 400 megabajtov dát plnou rýchlosťou – následne sa spomalí. Túto službu aktivuje O2 automaticky namiesto účtovania ceny za prenesený megabajt. Platíte iba za prvých 250 kilobajtov (0,002 eura/KB), čo predstavuje 50 centov. Obmedzená je štandardná rýchlosť sťahovania – na 8 Mbit/s v porovnaní so 14,4 Mbit/s pri balíčkoch.

Neobmedzeno s jedným „ale“

Naši operátori dlhodobo ponúkajú balíčky, pri ktorých sa po prečerpaní určitého množstva dát rýchlosť drasticky znižuje. Platí to aj pre všetky neobmedzené ponuky, ktoré sú takými len naoko. Internet sa v skutočnosti po minutí voľných dát stáva takmer nepoužiteľný.

TIP: „Neobmedzenému“ internetu sme sa venovali aj v najnovšej sérii tipov pre operátorov.Pozrite si, čo všetko operátorom radíme >>>

FunFón: Rýchlosť až 128 kbit/s

Lepšie podmienky má značkový operátor FunFón (sieť Orangeu) – prenosy sa spomalia na 128 kbit/s. Hoci nevýhodou je strohá ponuka. Zákazník s paušálom si môže vziať iba 500 MB balík mesačne (poplatok 5,99 eura). K predplatenke dostanete 100 MB na týždeň za 1,49 eura. K dispozícii sú ešte špeciálne varianty balíčkov pre milovníkov sociálnych sietí. Doplnené o 15:15, 20:00 a 21:15: K spomaľovaniu po prenesení dát reálne u tohto operátora zrejme nedochádza - základnou rýchlosťou je stále 512 kbit/s. Pôvodné informácie čitateľa sme zatiaľ overili na stiahnutí približne 370 MB plnou rýchlosťou - napriek niekoľkým odpojeniam a opätovným pripojeniam sa. Správanie siete naďalej overujeme.

fotogaléria
obr 2013 bleskovky faceh Zdroj: Zive.sk

Tesco mobile i Swan Mobile zastrešuje sieť O2. Prvý brandovaný operátor už uplatňuje spomalenie na 48 kbit/s pri klasických balíčkoch s predplateným objemom. V rámci denného internetu ostala situácia bez zmeny.

Swan Mobile má v ponuke iba denný internet – s rovnakými podmienkami ako O2, hoci bez uvedenia konkrétnej rýchlosti, na ktorú sa prenosy spomalia po prečerpaní.

Pokiaľ si zákazník voľné dáta u operátorov v danom mesiaci minie, môže siahnuť po dokúpení dát. Musíte ale počítať s poplatkami navyše. Navýšenie dát nie je možné vo všetkých prípadoch.

Dáta v réžii O2

Pre úplnosť uvádzame všetky ceny a zverejnené podmienky internetových služieb od O2:

  • Internet do mobilu Mini – 100 MB za 3 eurá mesačne
  • Internet do mobilu – 500 MB za 6 eur mesačne
  • Internet do mobilu Extra – 1 000 MB za 8 eur mesačne
  • Internet do notebooku – 2 000 MB za 11 eur mesačne
  • Internet 2 v 1 – balíček 1 000 MB a na ďalšej SIM karte 2 000 MB za 11 eur mesačne

Rýchlosti a ďalšie podmienky

Prenosové rýchlosti: download 14,4 Mbit/s a upload 2 Mbit/s. Hodnoty platia pre bežné aplikácie. Rýchlosť Internetu do mobilu je obmedzená pre veľkokapacitné prenosy a siete P2P. Po prenesení voľného objemu dát nastáva podľa našich testov spomalenie približne na 48 kbit/s.

Obnova rovnakého objemu dát v rámci jedného zúčtovacieho obdobia je možná za tri eurá. Pri najvyššom variante je dostupná automatická obnova.

Internet 2 v 1 – SIM karta s balíčkom 2 000 MB neumožňuje telefonovať ani posielať SMS. Internet do notebooku nie je štandardne dostupný v národnom roamingu. Ak ho takto chcete využívať, nutná je deaktivácia služby Data len v O2 – zaslaním SMS správy v tvare DATALENO2 D na skrátené číslo 99222. Prenosy sú ale potom spoplatňované sumou 0,04 eura za megabajt.