15.8.2013 10:45 | Bleskovky MobilMania.sk

Tender na LTE frekvencie sa začne 6. septembra, vieme detaily

Telekomunikačný úrad začne proces, ktorý povedie k prideleniu nových frekvencií, 6. septembra. Na dnešnom workshope k výsledkom verejnej konzultácie k aukcii to uviedol predseda Telekomunikačného úradu SR Ladislav Mikuš.

30 dní na úvod

fotogaléria

Aukcia sa uskutoční v troch fázach. V kvalifikačnej budú musieť uchádzači splniť podmienky dané zákonom o elektronických komunikáciách. Dostanú na to 30 dní.

Mikuš upozornil na nutnosť bankovej záruky, iné prekážky na ľahké splnenie nevidí. Komisiu, ktorá bude splnenie posudzovať, Mikuš vymenuje do týždňa.

Úspešní kandidáti potom postúpia do aukcie. V hlavnej fáze bude určený počet aukčných blokov, ktoré budú pridelené každému úspešnému účastníkovi.

„Hlavná fáza aukcie je zložená z jedného, alebo niekoľkých primárnych kôl a jedného doplnkového kola,“ uvádza TÚ SR v návrhu aukčného poriadku. V poslednej, priraďovacej fáze budú úspešným účastníkom z hlavnej fázy aukcie pridelené konkrétne frekvenčné bloky zodpovedajúce ich víťazným ponukám z hlavnej fázy.

Ohrozenie termínu pridelenia aukcií, ktoré chcel TÚ SR stihnúť ešte tento rok, je reálne. Mikuš odhaduje, že sa to môže natiahnuť až na január 2014. Po konci aukcie má totiž TÚ SR zo zákona ešte štyri týždne na pridelenie. Nové siete dokážu podľa odborníkov existujúci operátori spustiť najskôr o 5 až 6 mesiacov po konci procesu.

fotogaléria

Priebeh výberového konania načrtnutý v pracovnej verzii aukčného poriadku

TÚ: Pozor na verejné vyhlásenia

Verejné vyhlásenia a debaty zo strany záujemcov sú podľa Mikuša možné len do 6. septembra. Ak by totiž naznačili, za akých podmienok do procesu vstúpia, aká bude ich cena či podobne, porušia aukčný poriadok.

Ten hovorí, že sa účastníci konania „počas celého priebehu výberového konania od uverejnenia výzvy na predkladanie ponúk musia zdržať akejkoľvek formy koordinácie a výmeny informácií, s cieľom ovplyvniť výsledok aukcie, s inými subjektmi, ktoré majú záujem o účasť vo výberovom konaní.“ Za porušenie sa považuje aj výmena cez tretie strany, vrátane médií. Podľa Mikuša by sa za porušenie mohli možno považovať aj niektoré vyhlásenia v súčasnosti, respektíve do 6. septembra. Bližšie tému nerozvinul.

Elektronická aukcia sa uskutoční vo formáte CCA (Combinatorial Clock Auction). „Tento aukčný formát umožňuje predkladať ponuky na kombinácie blokov spektra v rámci jedného procesu, čo účastníkom poskytuje flexibilitu a možnosť uchádzať sa súčasne o rôzne kombinácie frekvenčných blokov naprieč viacerými časťami frekvenčného spektra,“ spresňuje dokument.

Od pridelenia nových frekvencií si odborníci sľubujú spustenie LTE sietí pre rýchly internet, možný je aj príchod štvrtého operátora. Reálny záujem majú českí finančníci .