16.8.2013 00:00 | MobilMania

Orange a Tatra Banka spúšťajú bezkontaktné platby

Bezkontaktné NFC platby v Orangei fungujú ako v O2. Dostupné sú pre sedem modelov s Androidom.

Spustenie platieb mobilom, ktoré sme v prípade Orangeu avizovali minulý mesiac , sa stáva realitou. V internetovom obchode Google Play sa už objavila aplikácia MobilePlay pre Orange .

Pre sedem starších Androidov

Ide o rovnaké riešenie, ako u konkurenčného O2, ktoré spustilo NFC platby na začiatku roka. „Momentálne sa to rozbieha. NFC SIM karty už sú na predajniach. Je ale potrebné, aby aj telefón podporoval NFC,“ uviedla expert linka Orangeu.

Na využívanie platieb cez mobilný telefón je potrebné požiadať u mobilného operátora o NFC SIM kartu a o službu Bezkontaktné mobilné platby pre Orange v pobočkách Tatra Banky, respektíve na jej infolinke.

Výmena SIM karty za NFC SIM je spoplatnená sumou 11,50 eura. Podľa informácií z infolinky by jej aktivácia mala trvať 15 až 20 minút.

Aplikácia následne umožňuje realizovať bezkontaktné platby prostredníctvom smartfónu. Určená je pre zákazníkov Tatra Banky, ktorí sú zároveň zákazníkmi Orangeu.

Pomocou smartfónu sa bezkontaktným spôsobom dajú uhradiť platby do 20 eur bez zadania PIN kódu. Platby súm vyšších ako 20 eur je potrebné verifikovať zadaním PIN kódu kvôli bezpečnosti.

Používateľ si zároveň v príslušnej aplikácii môže nastaviť, aby aj platby nižšie ako 20 eur stále schválil po výzve zadaním PIN kódu. Následne stačí telefón opäť priložiť k terminálu a platba je verifikovaná.

Aplikácia zahŕňa aj dôležité údaje v časti „Detaily o karte“ – vďaka tomu je možné realizovať nákup cez internet.

Služba je dostupná pre zatiaľ sedem smartfónov s Androidom a NFC , medzi ktorými však chýbajú súčasné top modely. Konkrétne ide o smartfóny Sony Xperia Z, Xperia P a Xperia S, Samsung Galaxy S III, Galaxy Note 2, Galaxy S3 mini a Galaxy Mini 2.

Tatra Banka má pre Apple iPhone riešenie na bezkontaktné platenie pomocou prídavného zariadenia iCarte . iPhone totiž nedisponuje technológiou NFC.

Rovnaké riešenie bezkontaktných platieb môžu využiť aj zákazníci O2.

Telekom chystá peňaženku. Pre banky aj električenky

Ako posledný platby mobilom pre svojich zákazníkov prinesie Telekom, ktorý však chystá uvedenie vlastnej platobnej peňaženky . Tá má fungovať pre viac bánk, pričom sa počíta aj s integráciou ďalších služieb ako sú električenky, lojalitné karty či vstupenky. Službu plánuje spustiť do konca roka, potvrdil pred dvoma týžňami pre MobilMania.sk hovorca Telekomu Michal Korec. Čítajte viac >>>