20.8.2013 00:00 | MobilMania

BlackBerry Q5 naživo: Lacný biznismen s QWERTY

Prvé dojmy Novinka strednej triedy od kanadského producenta prichádza s dotykovým HD displejom, novým systémom a tiež s hardvérovou klávesnicou.

Agora.sk

Z produkcie BlackBerry na náš trh i k nám do redakcie dorazil ďalší klasický messenger. Tentokrát ide o BlackBerry Q5 strednej triedy, ktoré má mnohé spoločné s high-endovým modelom Q10 . Rovnako kombinuje plnohodnotnú hardvérovú klávesnicu, ktorú dopĺňa netradične štvorcový dotykový displej.

V plastoch a oblých tvaroch

Novinka sa predáva v troch farbách. Okrem čiernej a bielej je v ponuke aj v červenom vyhotovení, pričom okolie displeja je v každom prípade čierne. Po konštrukčnej stránke je telefón kompletne plastový. Povrch je matný, avšak materiál soft-touch, ktorý by bol príjemný na dotyk a plní čiastočne aj protišmykovú úlohu, na zadnej stene nenájdete. Blokovacie tlačidlo je umiestnene uprostred hornej hrany, na ktorej sa nachádza aj 3,5 mm jack.

fotogaléria

Pri silnejšom stláčaní okrajov zariadenia nás nemilo prekvapilo slabé vŕzganie. BlackBerry Q5 má príjemne oblé línie. Vďaka zaobleniu rohov a hrán zadnej steny sa komfortne nosí vo vrecku a dobre padne i do ruky. Za všetko hovorí hmotnosť rovných 120 gramov a rozmery 12 x 6,6 x 1 cm. Na pohľad väčšia šírka neprekvapí, je daná prítomnosťou QWERTY klávesnice.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

BlackBerry Q5 nie je na používateľskej úrovni možné rozobrať, takže sa jednoducho k batérii nedostanete. karta MicroSIM sa spolu s pamäťovou microSD kartou ukrýva pod krytkou na ľavej stene, kde je taktiež konektormicroUSB slúžiaci na dobíjanie a pripojenie k PC. Vpravo je umiestnené ovládanie hlasitosti a tlačidlo, ktoré aktivuje hlasové ovládanie.

Jedna k jednej

Displej novinky meria po uhlopriečke 3,1 palca. Vzhľadom na množstvo priestoru okolo po jeho stranách ale mohol byť rozhodne o niečo väčší. Má dobré pozorovacie uhly i dostatočne silné podsvietenie.

fotogaléria
fotogaléria

Ide o panel IPS LCD (Super AMOLED má BlackBerry Q10 ) s pomerom strán 1:1 a HD rozlíšením 720 x 720 pixelov, čo predstavuje na pohľad jemné zobrazenie 328 ppi. Kvôli netypickému štvorcovému tvaru je ale napríklad sledovanie videa (dnes štandardne v 16:9) trochu nepohodlné. Podobné je to s fotkami.

Model Q5 podobne ako Q10 nemá smerové ovládacie tlačidlá, či trackpad známy z predchádzajúcej generácie manažérskych messengerov kanadského producenta. Nový systém BlackBerry 10 totiž stavia pri ovládaní na dotykové gestá. QWERTY klávesnica je tradične výborná. Jej tlačidlá sú dobre tvarované, majú primeraný zdvih i odozvu. Napriek všetkému mi osobne sedí oveľa viac klávesnica high-endového modelu Q10. V prípade Q5 majú klávesy väčšie rozostupy.

Svižný systém i špičkové pripojenie

Z pohľadu výkonu beží všetko svižne. Telefón poháňa dvojjadrový procesor s taktom 1,4 GHz, ktorý dopĺňa pamäť RAM so slušnou kapacitou 2 GB. Interná pamäť ponúkne priestor 8 GB a rozšíriť sa dá vďaka pamäťovým kartám microSD o ďalších 32 GB.

fotogaléria
fotogaléria

Samozrejmosťou je i špičková konektivita v podobe Wi-Fi, sietí štvrtej generácie LTE, či HSPA+ (s rýchlosťou downloadu 42 Mbit/s). Prítomný je tiež Bluetooth v energeticky menej náročnej verzii 4.0 a taktiež GPS s asistovaným štartom.

BlackBerry Q5 nezabúda ani na multimédiá. Spomenúť musíme predovšetkým fotoaparát s rozlíšením päť megapixelov, automatickým zaostrovaním i LED bleskom. Fotky vie vyhotoviť v pomere strán 1:1 ale i 4:3 či v širokouhlom formáte 16:9, pričom nahráva Full HD video. Nechýba tiež predná videokamera, ktorá vie zaznamenať video v HD rozlíšení.

QWERTY na nezaplatenie

Na „konečne niečo s QWERTY“ dnes čaká aj napriek jasne dominujúcemu trendu veľkých dotykových „placiek“ celý rad používateľov. Prítomnosť plnohodnotnej hardvérovej klávesnice je totiž v niektorých očiach nenahraditeľná a vykompenzuje aj na dnešné pomery menší displej. Bez pochýb preto nové BlackBerry Q5 stojí za pozornosť. Predávať sa začína už v prvých obchodoch na Slovensku s cenovkou okolo 350 eur.

fotogaléria