21.8.2013 08:19 | Bleskovky MobilMania.sk

LTE aukcia: Operátori by si mali dať pozor na vyhlásenia už teraz

Záujemcovia, ktorí sa chcú zúčastniť elektronickej aukcie, nemôžu o výberom konaní navzájom debatovať či robiť verejné vyhlásenia. Prísny zákaz platí od 6. septembra, kedy začne výberové konanie. Hoci porušenie pravidiel by mohlo nastať aj pred týmto dátumom. TÚ SR nastavil opatrenia po vzore rakúskeho regulátora.

„To, čo vidíme v médiách, je do 6. septembra ešte viac-menej prípustné,“ myslí si predseda TÚ SR Ladislav Mikuš. Za ovplyvňovanie by sa podľa jeho názoru mohla už v súčasnosti považovať určitá verejná diskusia k podmienkam aukcie či kladenie si podmienok pre účasť.

TIP: Tender na LTE frekvencie sa začne 6. septembra, vieme detaily

Hovorca TÚ SR Roman Vavro dodáva, že takéto prípady by sa riešili až po začiatku celého procesu, počas ktorého sa rozdelia lukratívne frekvencie. „Niektoré vyhlásenia, ktoré boli urobené pred zverejnením výzvy na predkladanie ponúk, ktorou sa začne výberové konanie, by sa po začatí výberového konania mohli považovať za porušenie aukčného poriadku.“

Telekomunikačný úrad zverejnil pracovnú verziu aukčného poriadku. Tá sa však podľa Mikuša značne približuje k finálnej verzii. K aukčnému poriadku navyše verejná konzultácia neprebehne.

TIP: Potenciálny 4. operátor vidí úskalia. Ústupkov sa nedočkal

V materiáli sa píše, že „úrad vylúči z aukcie účastníka výberového konania, ak svojím konaním porušuje aukčný poriadok“. Následky sú ale ešte tvrdšie. Ak by niektorý z operátorov zmaril účel alebo priebeh aukcie, jeho banková záruka nadobro prepadne štátu.