22.8.2013 15:11 | Bleskovky MobilMania.sk

FunFón priznáva: Po minutí balíčka sa dáta nespomalia

Dátové balíky služby FunFón sú dočasne neobmedzené. Značkový operátor, ktorého zastrešuje sieť Orangeu, reálne neuplatňuje spomalenie na symetrických 128 kbit/s uvedené v cenníku . Deje sa tak údajne z technických dôvodov.

Dokedy bude takáto výhoda platiť, nie je isté. „V prípade, že zaznamenáme zaťaženie siete neúmerným zvýšením prevádzky, však pristúpime k obmedzeniu rýchlosti,“ upozornila hovorkyňa Orangeu Alexandra Piskunová.

Zákazníci FunFónu nemôžu pri mobilnom internete využiť maximum siete, ale rýchlosť majú štandardne limitovanú – pri sťahovaní na 512 kbit/s a pri odosielaní na 128 kbit/s. Platí to pre dáta bez balíčka, čerpanie dát z balíčka a ako sa ukázalo, aj po jeho prečerpaní.

FunFón ponúka v súčasnosti len balíky s objemom 500 MB na mesiac k paušálnym službám, respektíve 100 MB na týždeň v prípade predplatenky. MobilMania.sk skúšala tento balík prečerpať niekoľkonásobne, čitateľ až 10-násobne. Rýchlosť stále neklesla.

Konkurencia FunFónu má bežne v ponuke aj balíky s väčším množstvom dát a vyššími rýchlosťami. „Objem dát v dostupných balíkoch považujú zákazníci za vyhovujúci,“ myslí si Piskunová.