23.8.2013 08:00 | MobilMania

Operátori zdieľajú stovky stožiarov. Šetria náklady

Slovenskí operátori majú čiastočne spoločnú infraštruktúru – niektoré stožiare i technológiu v nákupných centrách.

Naši operátori nie sú vždy iba tvrdou konkurenciou, ale pri pasívnej infraštruktúre prejavili aj vôľu spoločne sa dohodnúť. Týka sa to najmä zdieľania stožiarov – k takémuto kroku už v istej miere pristúpil každý z domácich operátorov.

fotogaléria

Zdieľanie stožiarov funguje na báze vzájomnosti, vysvetľuje hovorca Telekomu pre technológie a siete Tomáš Palovský. V praxi to znamená, že operátor pustí na svoj stožiar konkurenciu a na oplátku zase môže umiestniť svoje antény na jej stožiari.

Telekom potvrdzuje, že sa využíva aj infraštruktúra, ktorá nie je vo vlastníctve operátorov. „V súčasnosti zdieľame s ostatnými slovenskými mobilnými operátormi približne 150 stožiarov. Zároveň využívame ešte cca 250 stožiarov spoločnosti Towercom,“ uviedol operátor v stanovisku. Slovak Telekom pritom v roku 2007 predal bývalé Rádiokomunikácie, z ktorých sa o rok neskôr stal práve Towercom.

Stožiar neunesie všetko

Hovorkyňa Orangeu Alexandra Piskunová poskytla jednu celistvú štatistiku – bez rozlíšenia, či hosťujú na stožiari iného operátora alebo hostia konkurenciu na počty stožiari. „Spolu je to cca 550 stožiarov,“ prezradila. Operátor O2 zdieľanie potvrdil, presné čísla neprezradil.

Pri zámere podeliť sa o stožiar je podmienkou technická realizovateľnosť. „Predovšetkým stožiar musí byť staticky dostatočne dimenzovaný na to, aby uniesol ďalšie antény,“ priblížil Palovský z Telekomu.

Je možné predpovedať, že do budúcna bude takéto zdieľanie infraštruktúry pokračovať. „Samozrejme aj v budúcnosti máme v pláne využívať tento nástroj, ktorý nešetrí len náklady, ale aj prostredie, ktoré nás obklopuje,“ potvrdzuje hovorkyňa O2 Martina Jamrichová.

Dohodli sa aj v budovách

Okrem stožiarov sa podľa Piskunovej zdieľajú aj takzvané in-building inštalácie – technologické rozvody vo veľkých administratívnych budovách, nákupných centrách či hoteloch. „K takémuto spoločnému interiérovému rozvodu má každý operátor cez zlučovače pripojené svoje vlastné základňové stanice,“ dopĺňa Palovský.

Operátorov sme sa pýtali aj na zdieľanie záložných zdrojov. „Kde to technické podmienky dovolia, zálohujeme aj iného operátora,“ prezradila Piskunová. Palovský naopak uviedol, že „záložné zdroje na základňových staniciach sa nezdieľajú“. O2 sa k zdieľaniu rozvodov či záložných zdrojov nevyjadrilo.

fotogaléria
fotogaléria

Operátori zdieľajú stovky stožiarov

TÚ: Môže to ovplyvniť ceny

Do zdieľania infraštruktúry Telekomunikačný úrad operátorom nezasahuje – operátori mu nie sú povinní predkladať takéto zmluvy. Hovorca Roman Vavro dodáva, že spoločné využívanie infraštruktúry sa týka rôznych operátorov a zďaleka nie len tých mobilných.

Regulátor vníma výhody takýchto aktivít. Predchádza sa duplicite a znižuje sa záťaž na životné prostredia, vyratúva Vavro. Podľa jeho slov si operátori „takto znižujú náklady, čo sa môže pozitívne odzrkadliť v dostupnosti a cenách služieb.“

Navyše i jeden z dokumentov na úrovni EÚ podporil „zdieľanie pasívnych infraštruktúr tam, kde by to bolo primerané a nediskriminačné.“

PPF: Chce to podporu regulátora

Stožiare či strešné inštalácie našich operátorov by rada využívala aj česká finančná skupina PPF, ktorá má záujem stať sa u nás novým hráčom na trhu mobilných služieb. Obávala sa len, že existujúci operátori by sa takémuto zdieľaniu bránili, uviedla v rámci verejnej konzultácie k aukcii frekvencií.

PPF žiadala od Telekomunikačného úradu aj takzvaný záväzok kolokácie. Ten však rozhodol, že k zdieľaniu infraštruktúry nateraz nikoho nútiť nechce.