24.8.2013 14:35 | Bleskovky MobilMania.sk

Smartfón Ubuntu Edge nebude, nepodarilo sa vyzbierať dostatok financií

Smartfón Ubuntu Edge sa tak skoro nedočká výroby. Spoločnosti Canonical, ktorá ambiciózny projekt nedávno spustila , sa nepodarilo vyzbierať dostatok peňazí na jeho vývoj. Firma chcela projekt financovať z peňazí vyzbieraných cez crowfundingovú kampaň na Indiegogo. Napriek tomu, že spôsobom davového financovania sa podarilo vyzbierať rekordných viac než 12 miliónov dolárov za 30 dní, spoločnosť musela projekt zastaviť.

Ubuntu Edge mal byť špičkovým smartfónom, ktorý by bol určený pre náročných používateľov. Vývojári prirovnávali Edge k monopostom Formuly 1, pri ktorých automobiloví výrobcovia tiež uplatňujú svoje najnovšie technológie. Ubuntu Edge mal ponúknuť výkonný štvorjadrový procesor, 4 GB RAM a chýbať mu nemala ani 128 GB vnútorná pamäť. Počítalo sa tiež s uhlopriečkou displeja 4,5 palca, ktorý by chránilo zafírové sklíčko.

Odolné malo byť aj kovové telo a vývojári sľubovali aj špeciálnu lítiovú batériu s vyššou výdržou, než sme v súčasnosti pri smartfónoch zvyknutí. Ubuntu Edge mal byť vybavený dvojicou operačných systémov, na výber by bolo medzi Androidom a Ubuntu.

Aby mohol projekt smartfónu Ubuntu Edge pokračovať do úspešného konca, potrebovali vývojári vyzbierať aspoň 32 miliónov dolárov. Prostredníctvom crowfundingovej kampane sa im to však nepodarilo. Či sa spoločnosť pokúsi vyzbierať peniaze iným spôsobom je nateraz otázne.

TIP: Vývojári Ubutu pripravujú smartfón, chcú vyzbierať 32 miliónov dolárov