28.8.2013 07:00 | MobilMania

Test Galaxy S4 Zoom: Telefonujúci foťák

Exotický kúsok od Samsungu so 16 Mpx foťákom, 10-násobným optickým priblížením a xenónovým bleskom v praxi trochu kríva.

Počas niekoľko rokov trvajúcej vojny fotomobilov sa nám v rukách ocitlo zopár extrémov. Za všetky spomeňme Samsung G800 s prvým optickým zoomom a xenónovým bleskom, 41-megapixelovú Nokiu 808 alebo 3D fotoaparáty v HTC Evo 3D a LG Optimus 3D . Posledným kúskom, dvíhajúcim obočie, je Samsung Galaxy S4 Zoom. Dobrý smartfón s dobrým fotoaparátom, avšak jedným veľkým a ťažkým háčikom. 

fotogaléria

Galaxy S4 Zoom chce kraľovať fotomobilom

Vyťahá vám tepláky

Pri pohľade na oficiálne technické špecifikácie a rozmery 12,6 × 6,4 × 1,5 cm nevyzerá telefón vôbec podozrivo. Avšak posledný parameter nezahŕňa najhrubšie miesta konštrukcie, v oblasti skrytého objektívu je táto hodnota približne dvojnásobná.

fotogaléria
fotogaléria

Porovnanie s iPhonom 5

V obtiahnutých nohaviciach bude nosenie vo vrecku nemalý problém a v tých voľnejších kvôli hmotnosti taktiež. 208 gramov je dychvyrážajúce číslo. Je jasné, kde sa tieto hodnoty nabrali, avšak popri očarení z kvalitného fotoaparátu sa oplatí pouvažovať aj nad praktickou stránkou podobného riešenia.

Galaxy Zoom pôsobí v rukách robustne, čo pri bežných funkciách (telefonovanie, písanie správ, surfovanie na webe...) uberá na komfortne používania. Inými slovami, kvôli prítomnosti fotovýbavy v podobe objektívu s optickým priblížením trpia aj primárne funkcie telefónu.

fotogaléria
fotogaléria

K rannému behu si asi Zoom nevezmete

Bočné línie zariadení od Samsungu sa v posledných rokoch držia jedného štandardu. Galaxy S4 Zoom toto zaužívané usporiadanie prvkov mierne rozhádzal. Zámok displeja na pravom boku dopĺňa regulátor hlasitosti. Jeho premiestnenie je skôr dizajnovou záležitosťou, priblíženie objektu pri fotografovaní je totiž oveľa pohodlnejšie s otočným prstencom obklopujúcim objektív.  

fotogaléria

Namiesto regulátora hlasitosti pri zoomovaní isto radšej využijete otočný ovládač

Samozrejmosťou je samostatné tlačidlo spúšte fotoaparátu. To je síce rozmerné a ľahko nahmatateľné, no prechod medzi jeho dvoma polohami je nevýrazný. Často sa stáva, že objekt odfotíme ihneď, bez „poriadneho“ zaostrenia dvojpolohovou spúšťou.

Na ľavom boku sa nachádza slot pre pamäťové microSD karty a závit pre statív, chránený ťažko odnímateľnou krytkou. V spodnej hrane nesmie chýbať konektor microUSB. Zoznam prvkov na hranách uzatvára 3,5 mm audio jack v hornej hrane spolu s drobným okom infračerveného portu. V žiadnom prípade nejde o ďalšiu možnosť zdieľania súborov, výrobca ho využíva výlučne pre komunikáciu s televízorom.

fotogaléria
fotogaléria

Miesto sa našlo aj pre upevnenie statívu - Spúšť fotoaparátu má dve polohy

Batéria je už za dverami

Vzhľadom k hornatej zadnej strane zariadenia je jasné, že umiestnenie akumulátora musel výrobca vyriešiť inak, ako je u mobilných telefónov bežné. Batéria so slušnou kapacitou 2 330 mAh sa ukrýva za dvierkami v spodnej hrane zariadenia. U kompaktov nič nové.

Dvierka prejavujú miernu vôľu pri stlačení, čo pri inak kvalitnej a pevnej konštrukcii zamrzí. Akumulátor vyberieme až po prekonaní jednoduchej poistky, slot microSIM karty je prístupný nezávisle od neho. Výdrž je prekvapivo dobrá, s rozumným tempom sme nabíjali každú tretiu noc. Intenzívne multimediálne využívanie ale vie túto hodnotu značne skresať. 

fotogaléria

Batéria je ukrytá štýlom, na aký sme zvyknutí u digitálnych fotoaparátov

Problémy na slnku

Uhlopriečka displeja sa drží v rozumných hodnotách, máme pred sebou 4,3-palcový kapacitný panel Super AMOLED s rozlíšením 540 × 960 bodov. Je trochu škoda, že Samsung siahol po qHD rozlíšení, zatiaľ čo HD displeje sa už v strednej triede stávajú štandardom.

V tomto smere sa teda telefón nechytá na špičku z vlastnej stajne. Čo je horšie, nielen rozlíšením či rozmermi, ale aj čitateľnosťou na priamom svetle. Pri fotografovaní v exteriéri to dokáže byť problém.

Inak ale musíme pochváliť výrazné kontrastné farby, pričom farebné ladenie je ešte možné prispôsobiť v nastaveniach. Pochvalu si zaslúžia aj široké pozorovacie uhly a klzký povrch, na ktorom sa prsty nezasekávajú.

fotogaléria

Pod displejom sa okrem pevného klávesu nachádza aj dvojica senzorových tlačidiel

Aj po stránke hardvérovej výbavy sa v portfóliu značky zaradí Galaxy Zoom skôr medzi priemer. Dvojjadrový procesor Cortex-A9 je taktovaný na 1,5 GHz, čipsetom je Pega-Dual +XMM6262. RAM dosahuje kapacitu 1,5 GB. 4 GB internej pamäte pre používateľské dáta je rozšíriteľných už spomenutými microSD kartami, a to až do 64 GB.

Zvoní ti foťák!

Operačný systém Android je prítomný vo verzii 4.2.2 Jelly Bean. Gro systému je totožné s modelom S4 mini , na ktorý sme sa podrobnejšie pozreli v nedávnom teste. Pri Galaxy S4 Zoom je podstatné to, že vie telefonovať. Tým nechceme naznačiť, že ide o low-end, ktorý nič iné nedokáže. Je to hlavný argument pri rozhodovaní medzi ním a Samsungom Galaxy Camera .

fotogaléria
fotogaléria

Systém už dôverne poznáme z Galaxy S4 mini

S prítomnosťou SIM karty mobilného operátora potom prichádzajú aj výhody v podobe mobilných dátových prenosov. Hybrid zvláda rýchle mobilné prenosy HSDPA do rýchlosti 21,1 Mbit/s pri sťahovaní, HSUPA do 5,76 Mbit/s pri odosielaní dát a rovnako aj LTE, ktoré ale na Slovensku nevyužijete. Chýbať nemôže ani Wi-Fi s možnosťou vytvorenia hotspotu alebo doplnkami ako Wi-Fi Direct a DLNA. Bluetooth je prítomný vo verzii 4.0.

fotogaléria
fotogaléria

Zoom vie aj telefonovať či surfovať internetom

Tvarovanie podľa vzoru digitálneho kompaktu je trochu nešťastné, pokiaľ chcete s prístrojom pracovať dlhšiu dobu ako pár minút. Krivky začnú tlačiť v dlaniach. Ak sa na smartfóne radi a často hráte automobilové či akčné hry vo vodorovnej polohe, na Zoom rovno zabudnite. No pokiaľ preferujete fotenie pred ostatnou multimediálnou zábavou, s čím sa napokon u cieľovej skupiny aj počíta, mobil sa odmení dokonalým prispôsobením.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Objektív po vysunutí urobí z telefónu skutočný kompakt. Nechýba ani xenónový blesk

16-megapixelový fotoaparát spustíme hneď niekoľkými spôsobmi: buď skratkou z uzamykacej obrazovky, ikonou na ploche či v menu, tlačidlom spúšte alebo dokonca otočným prstencom, obopínajúcim objektív. V poslednom prípade sa dá rovno zvoliť aj režim snímania. Na výber je napríklad makro, detekcia tváre, nočný režim alebo automatika.

Na automatické nastavenie bez zásahu používateľa sa dá spoľahnúť hneď v niekoľkých smeroch. Za zmienku určite stojí takzvaný. Smart mode, ktorý ideálny režim dokáže zvoliť podľa vlastného uváženia. Funguje výborne.

Z ostatných režimov zaujme HDR, panoráma, snímanie „svetelnej stopy“ s dlhšou dobou uzávierky, výber najlepšej snímky zo zhotovenej sekvencie alebo snímanie špecifických scén, akou je napríklad večerný ohňostroj.

fotogaléria
fotogaléria

Mimoriadne užitočnou funkciou je Smart mode

Pokročilý používateľ ocení kompletne manuálny režim s nastaveniami ako svetelnosť ISO, expozícia alebo doba uzávierky. Posledná funkcia sa vzhľadom k možnosti pripevnenia statívu neukazuje byť až taká zbytočná. Zoom je schopný zhotoviť vcelku zaujímavé diela. Pripomeňme veľkosť senzora 1/2,33“, ktorou sa výrobca tak rád chváli.

TIP: Porovnajte si cenu Samsungu Galaxy S4 Zoom na Superdeal.sk

Samotná kvalita fotografií síce neprevalcuje triedu kompaktov, no spomedzi fotomobilov patrí Zoom jednoznačne k špičke. Oceňujeme schopnosť zhotoviť kvalitné snímky aj v horších svetelných podmienkach i bez použitia blesku. Po boku Nokie 808 PureView je tak vážnym adeptom na náhradu lacnejšieho kompaktu. V neprospech mu v tomto prípade nahráva iba nemotorné telo.

fotogaléria
fotogaléria

Manuálny režim je určený pokročilým používateľom - Prehliadanie fotografií pôsobí na prvý pohľad chaoticky

Ak sa pre blesk predsa len rozhodnete, hybrid poskytne rovno xenónový. Všetko zaklincuje desaťnásobným optickým zoomom, pričom približovanie otočným ovládačom si zaslúži uznanie. Ani za zhotovené videosekvencie sa zariadenie zďaleka nemusí hanbiť. Full HD rozlíšenie je absolútnou samozrejmosťou, pracujeme pritom s frekvenciou 30 snímok za sekundu.

Testovacie fotografie:

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Hodnotenie: Dvakrát meraj

Samsung Galaxy S4 Zoom je zaujímavou ilustráciou pokroku na poli fotomobilov. Ako to už ale býva zvykom, experiment pre technologických nadšencov v praxi trochu kríva.

Nemotorné veľké a ťažké telo nie je veľmi pohodlná záležitosť, či už hovoríme o nosení v nohaviciach či dlhšej práci s telefónom.

Daň za nadpriemerne kvalitný fotoaparát je preto pomerne vysoká. Rozumnejším riešením je tak aj vzhľadom k cene viac než 400 eur dokúpenie samostatného kompaktu napríklad ku staršiemu Galaxy S III .

Pokiaľ trváte na zlúčení týchto dvoch zariadení, alternatívu ponúkne spomenutá Nokia 808 PureView , prípadne novšia Lumia 1020 . Odporcom fínskych telefónov odporúčame počkať na to, čo ukáže Sony s modelom Xperia Z1 .

fotogaléria