28.8.2013 14:50 | Bleskovky MobilMania.sk

NFC platby v O2 a Orangei: Slabá podpora je chyba výrobcov

Prečo sa nedajú na bezkontaktné platby využiť najnovšie smartfóny, hoci majú NFC? HTC nemá vôľu, pribudnúť má však Samsung Galaxy S4, tvrdí Tatra banka.

Spustenie bezkontaktných NFC platieb prostredníctvom mobilného telefónu, teda jeho prostým priložením k platobnému terminálu, má v Orangei aj O2 limity. Podľa vyjadrení Tatra banky je to ale chyba samotných výrobcov.

Platby v obchode jednoduchým priložením mobilu k terminálu si užijú len vyvolení

Žiadna sláva, len sedem modelov

Okrem toho, že je služba k dispozícii len pre zákazníkov Tatra banky, využiť sa dá iba pomocou siedmich telefónov s Androidom alebo iPhonu s doplnkovým NFC krytom.

Podmienkou využívania je taktiež špeciálna SIM karta s NFC čipom. V O2 ju dostanete bezplatne, Orange si za NFC SIM vypýta 11,50 eura, ale pokiaľ má zákazník nárok na výmenu, zaplatí 1,50 eura.

Limitov, ktoré ovplyvňujú skutočnosť, či konkrétny mobil podporuje mobilné platby alebo nie, je podľa Kataríny Zvarovej z oddelenia platobných kariet Tatra banky viac. Ako upozornila, fakt, že mobil podporuje NFC, ešte nie je zárukou toho, že bude podporovať aj mobilné platby.

Top novinky zatiaľ platby nepodporujú

„Visa a aj MasterCard certifikuje NFC telefóny najmä z pohľadu funkcionality hardvéru a na firmvér, ktorý sa často ani nedostane do distribúcie,“ konštatovala. Ani Visa ani MasterCard nedáva podľa nej žiadnu záruku, že ktorýkoľvek z nimi certifikovaných mobilov bude použiteľný na platby v reálnom živote.

Podmienkou bezpečnej komunikácie s platobnou aplikáciou je, aby mal smartfón firmvér s knižnicami podporujúcimi protokol SWP (single wired protokol). „V prípade aktuálne dostupnej verzie firmvéru pre Samsung Galaxy S4 a ani pre HTC One tomu tak nie je,“ uviedla Zvarová.

Medzi podporované telefóny by však mohol čoskoro pribudnúť práve vlajkový model kórejského výrobcu. „Zatiaľ máme neoficiálne informácie, že je reálny predpoklad, že Samsung Galaxy S4 by mohol s najnovším pripravovaným firmvérom podporovať bezkontaktné platby,“ avizovala Zvarová.

Podľa nej zatiaľ nie je snaha na strane HTC podporovať príslušné NFC knižnice, preto sa v produkčných firmvéroch tieto knižnice nenachádzajú. Pribúdanie nových modelov, ktoré budú NFC platby v Orangei a O2 podporovať, závisí  na výrobcoch. Koľko by ich mohlo pribudnúť v blízkej dobe, je preto otázne.

Doplnené 30. augusta: „Niektoré modely mobilných telefónov sa najprv pri testovaní správali korektne, ale neskôr pri detailnejšom testovaní všetkých scenárov sa vyskytli chyby. Preto sme sa rozhodli komunikovať zatiaľ len vybrané modely,“ avizovala Zvarová. Podľa nej je možné, že niektoré mobilné telefóny síce fungujú na bezkontaktné platby, avšak niektoré funkcie nemusia fungovať správne. Napríklad nezobrazia potvrdenie o platbe, respektíve nemusia zobraziť výzvu na zadanie PIN kódu pri platbe nad 20 eur.

Mobilné NFC platby spustilo na Slovensku ako prvé O2 už na začiatku roka . S rovnakým riešením Tatra banky prišiel v auguste aj Orange . Ako posledný platby mobilom pre svojich zákazníkov prinesie Telekom, ktorý do konca roka spustí vlastnú platobnú peňaženku pre viac bánk, pričom sa počíta aj s integráciou ďalších služieb, ako sú električenky, lojalitné karty či vstupenky.