29.8.2013 00:00 | Mobily

Nokia 515: Elegantná klasika s hliníkovým telom

V štíhlych líniách ponúka 5 Mpx fotoaparát s bleskom, mobilné 3G pripojenie aj aplikácie sociálnych sietí, či podporu Mail for Exchange. Video

Nokia predstavila nový prírastok medzi klasické telefóny s alfanumerickou klávesnicou. Nová Nokia 515 sľubuje prémiové materiály, ktoré môžete čakať skôr u smartfónov vyšších tried. Telo má vyrobené z jedného kusu hliníka, pričom jej prednú časť v okolí displeja pokrýva ochranné sklo Gorilla Glass 2.

Čo sa týka samotnej klávesnice, tá je vyrobená z polykarbonátu s lesklým povrchom. Počítať môžete aj so štíhlymi líniami 11 mm a príjemnou hmotnosťou 101 gramov. 

fotogaléria
2013 nokia 1200-nokia_515_dual_sim_group Zdroj: Zive.sk

Displej Nokie 515 je typu LCD a meria po uhlopriečke 2,4 palca, pričom ponúkne rozlíšenie 320 x 240 pixelov. Zobraziť dokáže 262 tisíc farieb. Prítomnosť špeciálne polarizovaného ochranného skla Gorilla Glass 2 oceníte v exteriéri a na slnku.

Nokia 515 nie je smartfón, nedisponuje teda otvoreným operačným systémom. Beží na platforme Series 40 s prívetivým a intuitívnym prostredím, ktoré je dobre známa zo sesterských modelov. Nechýbajú jej však moderné funkcie vrátane aplikácií sociálnych sietí. Predinštalovaný je napríklad Facebook, Twitter či chatovacia aplikácia Nimbuzz.

Priamo z adresára kontaktov je napríklad možné pristupovať k údajom priateľov na vašich sociálnych sieťach. Poteší taktiež podpora Mail for Exchange na sychronizovanie kontaktov, kalendára a e-mailov.

V softvérovej výbave nechýba aplikácia Slam na zdieľanie fotiek cez Bluetooth či Transfer app, pomocou ktorej je importovať kontakty zo smartfónu so systémom Android alebo Windows Phone 8. Samozrejmosťou je webový prehliadač Nokia Xpress, ktorý vďaka kompresii šetrí prenesené dáta a rýchlejšie tak načítava jednotlivé stránky. Ďalšie aplikácie je možné stiahnuť aj dodatočne z obchodu Nokia Store.

Internetové pripojenie zabezpečujú v 3G sieti rýchle dáta HSDPA. Nokia 515 poslúži po pripojení k PC cez microUSB aj ako modem. Wi-Fi k vo výbave chýba. Novinka podporuje aj takzvaný HD Voice, ktorý prináša kvalitnejší, čistejší a zrozumiteľnejší zvuk pri hovoroch.

fotogaléria
2013 nokia 1200-nokia_515_close-up Zdroj: Zive.sk

Lokálne sa Nokia 515 dokáže pripojiť aj pomocou microUSB, ktoré slúži nie len na pripojenie k PC, ale aj na nabíjanie. Batéria ponúka kapacitu 1 200 mAh.

Za zmienku stojí ešte 3,5 mm AV konektor, ktorý poslúži na pripojenie slúchadiel, alebo aj ako video výstup.

Fotoaparát Nokie 515 má rozlíšenie päť megapixelov. Pochváli sa aj LED bleskom, chýba však automatické zaostrovanie. K dispozícii je takzvaný „full focus“, s ktorým je možné zaostriť od zhruba 50 centimetrov. Výrobca vyzdvihuje možnosť vytvárania panorám či sekvenčné snímanie.

Novinka bude dostupná v dvoch farbách – čiernej a bielej. V ponuke bude aj verzia s podporou dvojice SIM kariet. Verzia Dual SIM bude obsahovať technológiu Easy Swap, vďaka ktorej je možné vymeniť sekundárnu SIM bez nutnosti vypnúť telefón.

Nokia 515 bude dostupná v priebehu tretieho kvartálu tohto roka. Uvádzacia cena je stanovená na 115 eur bez dane.