3.9.2013 07:00 | MobilMania

Test Huawei Ascend P6: Biely tiger

Zdroj: Zive.sk

Veľmi tenký smartfón s výkonom minuloročnej TOP triedy, solídnym dizajnom a zjednodušeným prostredím.

Huawei už dávnejšie zistil, že podliezaním cien konkurencie a chytaním trendov za chvost sa do prvej ligy nedostane. Pokiaľ chce v silnej konkurencii uspieť, nevyhnutne potrebuje dve veci: dobré produkty a veľa peňazí na marketing. V propagácii čínsky výrobca zaostáva, avšak produkty už sú pripravené na priamu konfrontáciu aj s aktuálnou špičkou. Dôkazom hovoriacim za všetky je nový Huawei Ascend P6.

Najtenší... Hurá!

Moderné smartfóny medzi sebou súperia v mnohých disciplínach s jediným cieľom: získať nejaké „naj“, ktorým by sa potom výrobca mohol pýšiť. Takže na trhu máme najvýkonnejšie, najodolnejšie, najštýlovejšie, najlepšie komunikačne vybavené, najlepšie fotiace... Avšak iba máloktoré „naj“ zo všetkých dostupných je zbytočnejšie než NAJTENŠÍ. A práve v tejto kategórii aktuálne vyhráva Huawei Ascend P6.

Na pravej strane sa nachádza väčšina zaujímavých ovládacích a systémových prvkov. Malé tlačidlo na prebudenie z režimu spánku, dvojitý kláves regulácie hlasitosti a chránené sloty pre MicroSIM kartu a pamäťovú kartu formátu MicroSD :

fotogaléria
obr 2013 testy huap6test f07 Zdroj: Zive.sk

Súboj o desatinky milimetra aktuálne strhol na svoju stranu vďaka dosiahnutiu hodnoty 6,2 mm. Pre porovnanie, priemer vo vyššej strednej triede sa aktuálne pohybuje v oblastiach okolo 9 mm. A prečo je vlastne najtenší zbytočnou disciplínou? Jednoducho – praktický rozdiel pri používaní medzi smartfónmi s akoukoľvek hrúbkou pod 10 mm je minimálny. A veľmi malá hrúbka navyše so sebou nesie aj niekoľko neduhov.

Jedným z nich je nafúknutie výšky a šírky viac, než je vzhľadom na uhlopriečku nutné. Hardvérové komponenty jednoducho treba do tela naskladať, a keď to nejde na seba (kvôli limitom v oblasti hrúbky), musia putovať vedľa seba. A tak sa stalo, že hrúbkový rekordér z Číny prichádza s vysokým čelom i dlhou bradou. Celkové rozmery modelu P6 sú presne  132,7 × 65,5 × 6,2 mm.

Pri držaní sú dôležitejšie skôr celkové rozmery než samotná hrúbka :

fotogaléria
obr 2013 testy huap6test f11 Zdroj: Zive.sk

Pevná konštrukcia, batériu nevymeníte

Hmotnosť sa zastavila na priemernej cifre 120 gramov. Viac než toto samotné číslo však je pri danej hrúbke dôležité dobré vyváženie – telefón sa v ruke nepreklápa ani nevypadáva. Jediným problémom pri držaní sú ostrejšie hrany, ktoré môžu znepríjemňovať život používateľom s menšími rukami.

Za dizajn si Huawei zaslúži pochvalu. Netvrdíme, že model P6 je dramaticky originálny alebo jedinečný. Avšak kombinácia známych prvkov k sebe pekne zapadá a ako celok pôsobí jednoliato a zaujímavo. Rovnako dobre je zvládnutá aj konštrukcia a továrenské vyhotovenie. Telo je pevné, nevŕzga ani sa neprehýba. Aj keď je pravdou, že mnohému napomáha konštrukcia bez vymeniteľnej batérie.

Zadný kryt nie je odnímateľný. Vo vrchnej časti sa nachádza šošovka 8 Mpx fotoaparátu a prisvetľovacia dióda. Zapustené sú iba minimálne :

fotogaléria
obr 2013 testy huap6test f04 Zdroj: Zive.sk

V tele je integrovaný akumulátor s kapacitou 2 000 mAh. Výrobca sa pýši nadštandardnou výdržou batérie a treba povedať, že tento fakt môžeme čiastočne potvrdiť. Zázraky sa síce nekonajú, ale pri bežnom pracovnom používaní sme s telefónom bez problémov vydržali bez energie dva dni a ešte nám aj ostala menšia rezerva. Na jeden deň klesla výdrž až pri intenzívnom testovaní a zaťažovaní. Tak či onak, na dnešnú dobu je to dobrý výsledok.

Menší, než sa zdá

V tenkom smartfóne sa našlo miesto na 4,7 palcový IPS+ displej, ktorý pracuje v rozlíšení 720 × 1 280 bodov. Konkurentom vo svojej triede sa bez problémov môže pozrieť do očí – dobre interpretuje bielu a má aj veľmi slušné pozorovacie uhly. Obraz a farebné podanie sa začínajú deformovať až pri neprirodzených náklonoch.

Displej ponúka kvalitné zobrazenie bez výraznejšej deformácie farieb pri pohľade z uhla:

fotogaléria
obr 2013 testy huap6test f17 Zdroj: Zive.sk

Čierna farba nie je vykreslená úplne ideálne. Pri zobrazení v úplnej tme čierne body svietia a objavujú sa aj drobné nerovnomernosti v podsvietení. Najlepšie to ilustruje nasledovná fotografia. Svetlý pás v spodnej časti displeja je lišta nahrádzajúca systémové tlačidlá, ktorá je na displeji vždy – aj pri prezeraní fotografií, keď nemá žiadny hlbší význam. A to je jeden z najväčších problémov tohto smartfónu.

Čierna nie je vykreslená stopercentne, podsvietenie je však rovnomerné a pri používaní nepôsobí rušivo:

fotogaléria
obr 2013 testy huap6test f18 Zdroj: Zive.sk

Huawei Ascend P6 nie je vybavený štandardnou trojicou systémových tlačidiel, resp. dotykových senzorov pre otvorenie hlavnej ponuky, návrat späť a vedľajšie menu. Ich funkciu suplujú virtuálne tlačidlá v spodnej časti displeja. Z praktického hľadiska je to dôležitý fakt, nakoľko využiteľná plocha displeja sa tak významným spôsobom scvrkáva.

Virtuálnych systémových tlačidiel sa nezbavíte ani pri hraní hier. Reálne využiteľná plocha displeja je teda menšia než hovoria tabuľky:

fotogaléria
obr 2013 testy huap6test s05 Zdroj: Zive.sk

V systéme je možné aktivovať špeciálnu funkciu pre ovládanie dotykového displeja v rukaviciach. Tento úkon je pre moderné smartfóny ešte stále problémom, Huawei ho rieši čiastočne. Ascend P6 si bez problémov poradí s ovládaním v ľahkých bavlnených či tenších kožených rukaviciach. V ťažkých pracovných rukaviciach je ovládanie možné v obmedzenej miere – pokiaľ si však vypozorujete správny pohyb, aj v nich sa dá prijať hovor.  

Minuloročná TOP trieda

Huawei má oproti konkurentom jednu veľkú výhodu. Čipset si na základe licencie od ARM vyrába úplne sám, a tak nie je viazaný platením štandardných poplatkov výrobcom základnej platformy. To mu umožňuje znížiť výrobné náklady a zároveň aj koncovú cenu. Táto karta je silná predovšetkým v strednej triede a vyššej strednej triede, kam spadá model Ascend P6.

Pod jeho krytmi sa nachádza čipset Huawei K3V2E so štvorjadrovým procesorom Cortex A9 taktovaným na 1.5 GHz. Sekundujú mu samostatný grafický čip a 2 GB RAM. V praxi to znamená, že v oblasti výkonu sa môže rovnať minuloročnému šampiónovi Samsung Galaxy SIII. A to je veľmi slušne nastavená latka. Výkon tenkého Číňana je tak dostatočný pre prakticky všetky v súčasnosti dostupné aplikácie.

Používateľsky dostupná vnútorná pamäť má kapacitu okolo 5 GB (papierovo 8 GB), rozšíriť sa dá kartami MicroSD. Telefón dokáže pracovať v sieťach 2G a 3G vrátane dátových nadstavieb, podpora LTE dostupná nie je. Samozrejmosťou je GPS. Pre komunikáciu na krátke vzdialenosti je dostupné Wi-Fi b/g/n s podporou DLNA a Bluetooth 3.0. Infračervený port pre ovládanie elektroniky ani NFC modul Huawei Ascend P6 nemá.

Na oltár hrúbky musela byť položená ešte jedna obeť. Inžinieri v tenkom tele nemali veľa miesta a pri navrhovaní systému odvodu tepla od výkonného procesora nutne došlo ku kompromisom. Dôsledkom je výrazné zahrievanie v stredovej časti, ktoré sa začína prejavovať už po niekoľkých minútach práce a aj pri bežných činnostiach ako je prehliadanie webu či pozeranie videa. Pri hraní 3D hier je zahrievanie ešte výraznejšie a za určitých okolností dokonca začína byť nepríjemné.

Jednoduchosť prioritou

Zaujímavo sa čínsky výrobca pohral so softvérovou stránkou. Základ tvorí Android 4.2.2., ktorého prostredie však bolo upravené. Presnejšie: Huawei sa ho snažil maximálne zjednodušiť. Jednoduchosti sú podriadené všetky ponuky, aj vytvorené skupiny funkcií. Toto riešenie prospelo prehľadnosti a je plne prispôsobiteľné. Na výber je niekoľko farebných tém.

fotogaléria
obr 2013 testy huap6test s09 Zdroj: Zive.sk

Systém ako celok je dobre vyladený, počas testovania sme nezaznamenali žiadne zamŕzanie či padanie. Jednoduchosť prostredia sa pozitívne prejavuje na rýchlosti ovládania i odozvách. Z extra funkcií, ktoré Ascend P6 ponúka nad rámec štandardného Androidu, je k dispozícii napríklad prehľadný a dobre spracovaný prepínač profilov, upravený prehrávač hudby či FM rádio. Telefón štandardne podporuje prehrávanie videa vo formáte DivX.

Pridané boli tiež niektoré kancelárske aplikácie pre poznámky či prácu s dokumentmi. Samozrejme, špecializované aplikácie podľa vlastného výberu sa dajú stiahnuť z Google Play, výhodou ale je, že na väčšinu bežných úkonov je telefón pripravený už po prvom spustení.

Foťák v priemere

Huawei Ascend P6 používa fotoaparát s rozlíšením snímača 8 Mpx. Je schopný nahrávať video vo formáte Full HD, pri práci v horších svetelných podmienkach mu pomáha dióda. Samozrejmosťou je automatické zaostrovanie. Prostredie fotoaparátu je jednoduché a prehľadné, dostupné sú všetky bežné funkcie vrátane režimu panoráma. Kvalitou výsledných obrázkov neoslní, avšak ani nesklame.

Z praktického hľadiska máme jedinú výhradu k umiestneniu virtuálneho tlačidla spúšte fotoaparátu – nachádza sa hneď vedľa tlačidla pre návrat späť. Pri fotení sa často stáva, že namiesto zaznamenania fotky celú aplikáciu zavriete. A pritom riešenie je jednoduché – stačilo by, keby pre vypnutie bolo treba príslušné tlačidlo stlačiť dvakrát po sebe...

Testovacie fotografie:

fotogaléria
obr 2013 testy huap6test t01 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2013 testy huap6test t08 Zdroj: Zive.sk

Dorovnáva, neprekonáva

Cenu v prípade modelu Ascend P6 nastavil čínsky výrobca na úroveň konkurentov – žiadne podliezanie sa nekoná. Na Slovensku ho kúpite za zhruba 390 eur s DPH. A práve to stojí za zváženie.

Základná otázka totižto znie: prečo investovať práve do tohto telefónu? Konkurencia v segmente je veľmi silná a okrem čistokrvných modelov vyššej strednej triedy o používateľskú priazeň bojujú aj minuloročné high-endy zvučnejších značiek, ktoré už majú vychytané detské choroby a často majú veľmi širokú používateľskú základňu. 

Huawei Ascend P6 je dobrým zariadením, avšak okrem rekordne nízkej hrúbky a nevšedného dizajnu ponúka iba málo kľúčových argumentov pre kúpu. Vo väčšine disciplín iba dorovnáva konkurentov. To je síce chvályhodné, nemusí to ale stačiť.