4.9.2013 00:00 | MobilMania

Nokia predala výrobu telefónov. Microsoftu

Do nákupného košíka prihodil softvérový gigant aj všetky patenty a licenciu na mapové služby Here. +Komentár

To, o čom sa v kuloároch špekulovalo už dlhé mesiace, sa dnes v noci stalo realitou . Ako sme písali už v bleskovke , správna rada Nokie odsúhlasila odpredaj kompletnej divízie zariadení a služieb a patentového portfólia Microsoftu. Celková výška transakcie je na úrovni 5,44 miliardy eur, pričom 3,79 mld. eur Microsoft zaplatí za divíziu zariadení a služieb a 1,65 miliardy eur za patentové portfólio. Microsoft si licencoval patentové portfólio Nokie na desať rokov s možnosťou predĺženia.

Výmena stráží

Microsoft týmto obchodom získava aj kompletné výrobné kapacity spoločnosti, ako aj 32-tisíc zamestnancov Nokie po celom svete. Súčasný CEO Nokie Stephen Elop, ktorý už má skúsenosti s prácou v Microsofte, sa do spoločnosti vracia na pozíciu viceprezidenta pre zariadenia a služby. Svoje pôsobenie v Nokii s prebiehajúcim obchodom ukončil.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Nokia Lumia 925

Na čelo Nokie sa prechodne postaví predseda predstavenstva Risto Siilasmaa. Očakáva sa, že na konci transakcie do Microsoftu prejdu aj ďalší predstavitelia Nokie ako Jo Harlow, Juha Putkiranta, Timo Toikkanen a Chris Weber. Aby mohla byť transakcia medzi Microsoftom a Nokiou zavŕšená, musí prejsť schválením regulačných úradov a hlasovaním akcionárov. Dokončenie obchodu sa očakáva v prvom štvrťroku 2014.

Redmodská spoločnosť získala aj značku smartfónov Lumia či značku Asha, pod ktorou Nokia predáva zariadenia s uzatvoreným operačným systémom. Rovnako je Microsoft pripravený licencovať si aj ikonickú značku Nokia, ktorú bude používať pre „súčasné produkty“. Či sa dočkáme smartfónov a iných zariadení pod značkou Nokia, tak zatiaľ nie je jasné. Na štyri roky si redmodská spoločnosť licencuje aj využívanie mapových služieb Here, ktoré však zostávajú pod patronátom samotnej Nokie.

Nová a menšia Nokia

Nokia sa po predaji a praktickom rozdelení spoločnosti bude zameriavať na dcérsku Nokia Solutions and Networks, ktorá sa zaoberá napríklad predajom technológií pre mobilných operátorov. V rukách Nokie zostávajú aj už spomínané mapové služby Here a vývojárska vetva spoločnosti s názvom Advanced Technologies.

Akvizícia nenechala chladným ani odchádzajúceho šéfa Microsoftu Stevea Ballmera, ktorý napísal zamestnancom otvorený list . Okrem tradičných motivačných fráz a gratulácií k úspechom sa Ballmer v liste zaoberá aj ďalším fungovaním spoločnosti po príchode niektorých kľúčových zamestnancov Nokie.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Nokia Lumia 1020

Zaujímavý je aj „konflikt záujmov“ medzi súčasnou šéfkou divízie zariadení v Microsofte Julie Larson-Green a prichádzajúcim Stephenon Elopom, ktorý má prevziať zodpovednosť práve za zariadenia. Podľa Ballmerovho vyjadrenia však Julie Larson-Green stále zodpovedá za budúce zariadenia, ktoré majú prísť už na jeseň ako Xbox One či prípadné nové tablety Surface.

Aj napriek tomu, že Microsoft kúpil svojho dvorného výrobcu smartfónov, vyjadril podporu aj ostatným partnerom. Redmodská spoločnosť má stále záujem na tom, aby zariadenia so systémom Windows Phone vyrábali aj ďalšie spoločnosti ako HTC, Huawei či Samsung. Kúpou Nokie sa však Microsoft stáva ich priamym konkurentom, keďže sa týmto krokom oficiálne stáva aj výrobcom smartfónov.

Mobilmania.sk komentuje:

Kúpou najdôležitejšej a najikonickejšej súčasti Nokie – divízie zariadení - Microsoft sleduje hlavne nutnosť zvýšiť trhový podiel mobilných zariadení z dielne redmondskej spoločnosti. Táto akvizícia ide v ruka v ruke s prebiehajúcou transformáciou spoločnosti, ktorá sa má v budúcnosti zamerať najmä na zariadenia a služby. Keďže Microsoftu sa zatiaľ nedarí výraznejšie osloviť ľudíí na trhu smartfónov (kde však zaznamenáva konštantný rast) a tabletov (kde sa dá situácia označiť za fiasko), môže byť kúpa etablovaného výrobcu tým správnym krokom, ako pohnúť veci správnym smerom. Vlastníctvo silného hardvérového výrobcu sľubuje väčšiu flexibilitu v rámci prípravy nových zariadení a hlavne pri inováciách.

Konšpiračné nezmysly bokom: Nokia sa dostala do situáácie, v akej sa nachádza, sama. Absolútne nepochopenie dynamiky a smeru trhu s podcenením filozofie smartfónu pre všetkých, s akým prišiel Apple, ju posunulo medzi takmer irelevatných hráčov na trhu. Tu sa ponúka analógia s ďalším bývalým velikánom – Research In Motion, spoločnosť dnes známou ako BlackBerry, výrobcom rovnomenných biznis smartfónov. Rovnako ako Nokia aj BlackBerry sa trápi so získaním aspoň zlomku svojich minulých pozícií – kvôli podobným chybám.

Akousi skrytou zbraňou môže byť aj línia Asha. Zariadenia radu Asha sú dobre známe na rozvojových trhoch. Vieme si predstaviť nové lacné zariadenia Asha postavené na platforme Windows Phone 8, ktoré oslovia široké masy práve na trhoch ako India, Brazília, Čína či Rusko. Stratégia high-endových zariadení Lumia totiž prináša sklamanie za sklamaním. Napriek tomu, že Nokia pripravuje čoraz zaujímavejšie a bez pochýb kvalitné a inovatívne zariadenia, nedarí sa jej zaujať zákazníkov. Toto dnes jednoducho nie je front, kde si Nokia môže dovoliť bojovať. Cesta vedie práve cez nižšiu triedu, čo naznačujú aj vysoké predaje low-endowej Lumie 520, ktorá stojí štvrtinu ceny prémiovej Lumie.

Tak či onak, všetko sú to zatiaľ špekulácie. Vývoj však sľubuje silné turbulencie na strane konzervatívnych spoločností, ako je napríklad Microsoft, a ich boj o úspech v novej ére spotrebiteľských technológií. Inovácie a posun v pred, ktoré dnešná doba vyžaduje, sú každopádne veľké plus pre všetkých zákazníkov, o ktorých priazeň sa bojuje.

Diskusiu k predošlému článku k téme agentúry SITA nájdete na tejto adrese .