13.9.2013 10:00 | MobilMania

Instagram pre Windows Phone? Vyskúšajte 6tag

Absenciu Instagramu pre systém Microsoftu nahrádza šikovná aplikácia 6tag so všetkým, čo k tomu patrí. Dokonca podporuje video.

Instagram je jednou z najpopulárnejších sociálnych sietí na zdieľanie fotografií. Základy Instagramu boli položené práve na mobilných platformách. Kým sa však používatelia iPhonov a smartfónov s Androidom môžu z Instagramu a oficiálnych mobilných aplikácií radovať už dlhé mesiace, majiteľom zariadení so systémom Windows Phone zostávali oči pre plač.

Situáciu však vzala do rúk jedna z vývojárskych ikon platformy Windows Phone Rudy Huyn a vznikol 6tag - najlepší Instagram klient pre Windows Phone (takmer) bez obmedzení.

Podobne ako Instagram, aj 6tag umožňuje fotografie „vylepšené“ rôznymi filtrami následne zdieľať, či prezerať príspevky ostatných používateľov. Dokonca nechýba podpora videí.

Prezlečený Instagram so všetkým, čo k nemu patrí

Štart aplikácie je bleskový. Následne vás privíta štýlové menu s možnosťou registrácie či prihlásenia, pričom na pozadí sa striedajú krátke videá. Po prihlásení je možné okamžite začať fotiť. Po zhotovení fotografie stačí pridať filtre, upraviť kontrast či pohrať sa s ostrosťou a jedným dotykom výsledok zdieľať.

Pripomíname, že aplikácia podporuje aj prednú kameru. 6tag umožní hromadné zdieľanie na niekoľko sociálnych sietí či služieb zároveň, konkrétne: Facebook, Flickr, Twitter, Tumblr, Foursquare a VK.

fotogaléria
fotogaléria

Videá nevynímajúc...

6tag podporuje aj jednu z najnovších funkcií Instagramu – nahrávanie videa. Video môže mať až 12 sekúnd a rovnako, ako v prípade fotiek, sa dá zdieľať okamžite na Instagram a ďalšie sociálne siete.

Nahrávanie videa funguje veľmi intuitívne na jednoduchom princípe. Nahrávanie prebieha kým držíte prst na displeji, akonáhle nahrávacie tlačidlo pustíte, nahrávanie sa zastaví a môžete zmeniť kompozíciu, či pokračovať v inom zábere. Vo výsledku je možné dostať už spomínaných 12 sekúnd videa, pričom „strihy“ sú jasne oddelené prebliknutím čiernej obrazovky. 

fotogaléria
fotogaléria

Aj 6tag umožňuje prezeranie obsahu iných používateľov, ďalšie zdieľanie, komentáre či pridávanie fotografií a videí medzi obľúbené. Samozrejmosťou je aj možnosť zdieľania a úpravy už existujúcej fotografie z albumu. Aplikácia podporuje aj živé dlaždice či integráciu priamo do vstavanej fotoaplikácie prostredníctvom Lenses. 

fotogaléria
fotogaléria

Drobné nedostatky

6tag však nie je oficiálnou aplikáciou a to prináša isté obmedzenia. Pohyb v prostredí aplikácie, najmä v častiach s komentármi či ďalším obsahom od iných používateľov je neprirodzene pomalý a ťažkopádny. Rovnako nie je zaručené, že aplikácia bude trvalo fungovať a že sa vývojári stojaci za sociálnou sieťou Instagram nerozhodnú obsah z aplikácie 6tag zablokovať, ako postupovali už v minulosti pri iných aplikáciách od tretích strán.

Základná verzia aplikácie s reklamami je vo Windows Store dostupná zadarmo . Verzia bez reklám stojí 1,29 eura a verzia, ktorá umožní neobmedzené nahrávanie videí nesie cenovku 1,49 eura. 

fotogaléria