18.9.2013 00:00 | MobilMania

iPhone 5s má 64-bitový procesor: Čo to znamená?

Apple je kvôli novému iPhonu 5s terčom kritiky. Novinka ale v skutočnosti môže byť väčším krokom vpred, než sa zdá. Zaslúži sa o to nový procesor?

Od oficiálneho predstavenia novej verzie telefónu iPhone 5s uplynul týždeň. Po tejto (pre niekoho slávnostnej) udalosti sa však tradične vo svete rozpútali horlivé diskusie na tému, či novinka naplnila všetky očakávania.

Mnohí tvrdia, že „jablkovému producentovi“ už akosi dochádza dych a okrem integrovanej čítačky odtlačkov prstov sme vlastne svedkami „prebalenej“ verzie iPhonu 5. Tou je ale predsa plastová a farebná verzia menom iPhone 5c . Nový iPhone 5s totiž prináša ešte jednu významnú novinku, ktorou je nový procesor. Má síce stále „len“ dve jadrá, no je 64-bitový.

fotogaléria

Čo to vlastne prinesie? Pravdupovediac, odpoveď na túto otázku si s absolútnou určitosťou v súčasnosti netrúfne vysloviť nikto. Pár možností tu ale je...

Prečo 64 bitov?

64-bitové procesory sú už dnes v segmente osobných počítačov úplnou samozrejmosťou, pričom tu ich označujeme ako čipy architektúry x86-64. Všetky smartfóny však doteraz spoliehali výhradne na 32-bitové procesory. Apple je tak vôbec prvým výrobcom, ktorý do inteligentného telefónu integroval 64-bitový čip.

Vo všeobecnosti môžeme povedať, že najväčšou výhodou 64-bitových procesorov je ich schopnosť adresovať viac než 4 GB operačnej pamäte. 32-bitové čipy sú totiž v tomto smere obmedzené práve na túto hranicu a operačný systém nemôže zužitkovať viac ako 4 GB RAM ani v prípade, ak je v zariadení fyzicky prítomná.

Ešte dlhá cesta?

Hoci v segmente osobných počítačov sú už dnes 4 GB operačnej pamäte úplnou samozrejmosťou a štandardom je skôr dvojnásobná kapacita, dnešné smartfóny obsahujú bežne len 2 GB RAM. Už tu ale máme aj jeden model s 3 GB. Je ním nový Samsung Galaxy Note 3 . Budúce telefóny tak s istotou pôjdu po stopách stolných počítačov a čoskoro hranicu 4 GB pokoria. Stále komplexnejšie a náročnejšie aplikácie si to totiž budú vyžadovať. Ide skrátka o prirodzenú evolúciu.

fotogaléria

Spoločnosť Apple síce zatiaľ nespresnila, koľko RAM nový iPhone 5s vlastne obsahuje, no vzhľadom na predchodcu s kapacitou 1 GB je veľmi nepravdepodobné, že novinka ponesie viac než 4 GB RAM. Skôr to budú 2 GB. Apple sa tak momentálne pomaly, ale isto pripravuje na budúcnosť. Pre mnohých tak zatiaľ prvý 64-bitový čip v telefónoch môže pôsobiť len ako marketingová „bábka“.

Schopnosť reálneho využitia operačnej pamäte nad 4 GB si zároveň vyžaduje podporu zo strany procesora, ale aj zo strany operačného systému. Zatiaľ čo 32-bitové aplikácie pod 64-bitovým systémom pobežia, ovládače už musia byť natívne napísané práve pre 64-bitové systémy.

Apple má ale splnené obe časti úlohy. Jeho nový operačný systém iOS 7 totiž obsahuje 64-bitové jadro (kernel), knižnice i ovládače.

Tajné úmysly?

Zaujímavý pohľad na problematiku má hlavný mobilný stratég zo spoločnosti ARM – James Bruce, ktorého vyspovedal server PCWorld.com. Ten vidí potenciál prechodu na 64-bitové riešenie v zjednotení samostatných platforiem Apple. Kalifornská spoločnosť pre svoje osobné počítače aktuálne poskytuje operačný systém Mac OS X, pričom mobilné zariadenia naopak zastrešuje systémom iOS.

fotogaléria

Prostredie operačného systému iOS 7 vo verzii pre iPad

Bruce myšlienku ďalej rozširuje v tom zmysle, že vývojári i výrobcovia systémov a zariadení oceňujú jedno jadro a jednotné vývojové nástroje, ktoré môžu byt využité bez ohľadu na to, či bude aplikácia spustená na notebooku, tablete či smartfóne. To v konečnom dôsledku uľahčuje samotný vývoj.

Takýto krok by mal svoju logiku. Mnohí napríklad špekulujú, že podobnou cestou sa v budúcnosti vydá aj Microsoft so svojimi platformami Windows RT a Windows Phone, ktoré sa zjednotia.

Ostatní budú nasledovať

Prítomnosť 64-bitového čipu vo svojich budúcich telefónoch už mimochodom potvrdil aj juhokórejský Samsung . Ten si novú 64-bitovú architektúru s označením ARMv8 licencoval ešte minulý rok a produkty s týmito čipmi by tak mohli doraziť už v roku 2014. Úplne prvý smartfón bude takmer s istotou nový Galaxy „S5“. Okrem rovnakej číslice a písmena v názve tak budú mať vlajkové lode oboch veľkých rivalov aj 64-bitový procesor.

fotogaléria

Architektúra ARMv8 bola predstavená v roku 2011 (Zdroj: ARM.com )

Otázne ale je, či Samsung z danej schopnosti dokáže vyťažiť to, čo Apple. Odhliadnuc od možnosti využitia viac než 4 GB RAM totiž kórejský producent nemá kontrolu nad vývojom platformy Android. Téme sa venuje server Allthingsd.com.

Bude sa preto musieť spoľahnúť na softvérovú podporu tretích strán, čo môže byť v budúcnosti veľkou konkurenčnou slabinou. Operačný systém Tizen je pritom ešte stále veľkou záhadou a nikto nevie povedať, či sa vôbec výraznejšie presadí. S podobným problémom sa iste budú stretávať aj ostatní výrobcovia, ktorí 64-bitovú architektúru určite zavedú tiež.

Pre Apple je teda 64-bitový procesor významným krokom. Avšak len budúcnosť ukáže, aký dopad to bude mať na výkon a celý trh mobilných zariadení.