1.10.2013 16:01 | Bleskovky MobilMania.sk

Prenos čísla by mal byť podľa TÚ bez poplatku

Telekomunikačný úrad (TÚ) SR odporúča operátorom nepožadovať priame úhrady účastníkov za služby spojené s prenosom čísla. Uviedol to hovorca TÚ Roman Vavro. Európsky trend podľa úradu smeruje aj bez regulácie k nepožadovaniu spomínaných poplatkov.

Na pracovnom stretnutí v prvej polovici tohto roka TÚ informoval o skutočnosti, že v sedemnástich štátoch táto oblasť nie je regulovaná, napriek tomu v jedenástich z nich je výška uvedeného poplatku nulová. Pripomenul tiež svoje odporúčanie z roku 2009, z ktorého však cenová regulácia vtedy vypadla. V snahe zabezpečiť ochranu záujmov užívateľov úrad publikoval vo svojom vestníku a na internetovej stránke odporúčanie pre operátorov. Jeho súčasťou bola maximálna suma poplatku za prenos čísla, a to 4 eurá.

Situácia sa od tohto času veľmi nezmenila, preto TÚ vydal nové odporúčanie. Pokiaľ sa situácia do konca októbra tohto roka nezmení, tak podľa zákona začne úrad konzultácie, po ktorých môže regulovať výšku priamych platieb účastníkov za služby spojené s prenosom čísla.

(SITA)