16.10.2013 00:00 | MobilMania

Vylepšený Windows Phone: Konkurenciu dobieha pomaly

Aktualizácia systému Windows Phone s názvom GDR3 prináša zámok rotácie displeja, vylepšený multitasking či šoférsky mód. + Návod na inštaláciu

fotogaléria

Microsoft na svojom oficiálnom blogu predstavil v poradí tretiu „významnú“ aktualizáciu mobilnej platformy Windows Phone 8. Táto aktualizácia nesie označenie GDR3 a jej hlavnou úlohou je najmä pripraviť Windows Phone na príchod nových zariadení s výkonnejšími komponentami a väčšími displejmi s Full HD rozlíšením. Nezabudlo sa však ani na existujúce zariadenia, ktoré sa takisto dočkajú nových funkcií.

Oficiálne má byť aktualizácia dostupná v najbližších týždňoch až mesiacoch – záleží od výrobcu smartfónu a operátora, u ktorého bol zariadenia zakúpené. Pomocou jednoduchého postupu je však možné nainštalovať aktualizáciu GDR3 na každé zariadenie s Windows Phone 8 prakticky okamžite. O tom však v ďalších častiach článku. Akých konkrétnych zmien sme sa dočkali?

Lepšie a väčšie displeje

Podľa očakávania prichádza podpora displejov s Full HD rozlíšením. Už 22. októbra by sme sa mali dočkať prvých lastovičiek v podobe nových smartfónov Nokia s týmto rozlíšením. Najviac sa skloňuje najmä príchod tabletofónu s predpokladaným názvom Lumia 1520, ktorý by mal disponovať až 6-palcovým displejom.

Ruka v ruke s týmto rozlíšením prichádza aj možnosť ďalších úprav štartovacej obrazovky, ktorá po novom podporuje až trojicu dlaždíc strednej veľkosti vedľa seba. Pripomíname však, že táto funkcionalita bude dostupná len pre prichádzajúce zariadenia s Full HD rozlíšením. Majitelia tých súčasných (maximálne rozlíšenie 720p) sa tejto novinky najskôr nedočkajú.

Výkon súčasnej extratriedy

Aktualizácia GDR3 posúva budúce zariadenia s Windows Phone 8 do najvyššej výkonnostnej ligy. Prináša podporu pre nové čipové sady, vrátane najnovšieho čipu Snapdragon 800 od Qualcommu, ktorý poháňa súčasné vlajkové lode ako Sony Xperia Z1 , LG Optimus G2 či Samsung Galaxy Note 3 .

Individuálne nastavenia vyzváňaní

fotogaléria

Vylepšení sa dočkala aj oblasť systémových zvukov. Po novom je možné nastaviť individuálne vyzváňacie tóny pre SMS či správy z IM aplikácií ako WhatsApp, e-maily a pripomienky.

Správa pamäte na úrovni

Veľmi dôležitým prvkom je implementácia novej správy vnútorného pamäťového úložiska. Využitie miesta v pamäti telefónu je po novom rozdelené do kategórií ako systém, aplikácie a hry, hudba, obrázky, dokumenty, mapy či správy.

Priamo z nastavení je možné jednotlivé položky upravovať či mazať. Najpodstatnejšou novinkou je však možnosť zmazania dočasných súborov aplikácií, čo by malo definitívne odstrániť neslávne známy problém s „Other Storage“.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Zámok rotácie displeja je konečne tu

Neskoro ale predsa sa používatelia systému Windows Phone 8 dočkali aj zámky rotácie displeja. Táto voľba je však dostupná možno trošku neprakticky z obšírnej ponuky nastavení. Predpokladáme však, že sa čoskoro objavia aplikácie, ktoré umožnia pripnúť túto voľbu aj na domácu obrazovku v podobe dlaždice.

TIP: Vyhrajte 16 tabletov a mobilov! za pár minút času

Drobných zmien sa dočkal aj multitasking, respektíve prehľad otvorených aplikácií, ktorý sa zobrazí po dlhom podržaní tlačidla späť. Po novom je možné spustené aplikácie jednoducho vypínať.

fotogaléria
fotogaléria

Zdieľanie internetu cez Bluetooth

Vylepšenia neminuli ani zdieľanie internetového pripojenia. To je teraz možné zdieľať s počítačom prostredníctvom Bluetooth bez nutnosti zadávania zložitých hesiel.

Šoférsky mód

S aktuakizáciou GDR3 prichádza do sveta Windows Phone aj špeciálny šoférsky mód. Po aktivácii v nastaveniach je možné automaticky deaktivovať všetky notifikácie po dobu šoférovania, s výnimkou textových správ a hovorov. SMS správy aj hovory je možné spravovať individuálne.

V oboch prípadoch je možné nastaviť automatické odmietnutie, pričom v prípade odmietnutého hovoru je k dispozícii aj voľba automatickej SMS odpovede s používateľsky editovateľným textom. Šoférsky mód je možné aktivovať automaticky po spárovaní smartfónu s Bluetooth zariadením, ako napríklad s bezdrôtovou hands-free sadou.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Dokumenty e-mailom

Mobilný Office najnovšie podporuje aj posielanie dokumentov prostredníctvom e-mailových príloh. Priamo z prostredia aplikácie Office (a žiaľ, nijako inak) je možné priložiť vybraný súbor .doc, .xls, .ppt či .pdf do emailu. Do každej správy je však možné pribaliť len jeden dokument.

Drobnou, ale vítanou zmenou je možnosť úvodného nastavenia telefónu pomocou Wi-Fi. Obnova používateľských nastavení zo zálohy je teraz možná aj po pripojení na Wi-Fi sieť, odpadá tak nutnosť využitia dátového balíčka od operátora.

Ako na okamžitú inštaláciu?

Pre mnohých nadšencov je však najpodstatnejšou správou fakt, že aktualizáciu GDR3 je možné bez čakania na výrobcov smartfónov či operátorov nainštalovať prakticky okamžite. Stačí sa „stať vývojárom“.

Možností, ako sa u Microsoftu zaregistrovať ako vývojár, je hneď niekoľko. Jednou z nich je zapojenie sa do vývojového programu Microsoftu s ročným poplatkom na úrovni 19 dolárov alebo môžete využiť bezplatnú registráciu vo vývojovom nástroji App Studio.

Následne je potrebné stiahnuť z obchodu Windows Store do smartfónu aplikáciu Preview for Developers. Po kratučkej inštalácii stačí aplikáciu spustiť, súhlasiť s podmienkami používania a prihlásiť sa pomocou vytvoreného konta. Po tomto kroku stačí priamo v aplikácii „povoliť“ položku Preview for Developers zaškrtnutím.

Zvyšok aktualizačného procesu prebieha štandardnou cestou. V nastaveniach je potrebné dať vyhľadať aktualizáciu telefónu. Podmienkou inštalácie aktualizácie GDR3 je však už nainštalovaná verzia GDR2. Po kontrole dostupných aktualizácií systém upozorní na dostupnosť novej aktualizácie, ktorú je následne možné stiahnuť a nainštalovať. Celý inštalačný proces netrval v našom prípade dlhšie ako 15 minúť.

Pripomíname, že GDR3 je softvérová aktualizácia, ktorá sa nedotýka firmvéru zariadenia. Majitelia smartfónov od Nokie sa tak nemusia obávať, že by prišli o funkcie navyše, ktorá priniesla aktualizácia s označením Amber. Rovnako nie je možný návrat späť k staršej verzii systému.

Keďže aktualizácia nepodlieha schváleniu výrobcu zariadenia alebo mobilného operátora, je možné jej inštaláciou prísť o záruku. Ako pri všetkých podobných činnostiach hrozí riziko nenávratného poškodenia zariadenia, inštalujte teda len po dôkladnom zvážení a na vlastnú zodpovednosť.

(Príliš) Pomaly dobieha konkurenciu

fotogaléria

V prípade GDR3 s najvyššou pravdepodobnosťou nejde o beta verziu, ale o finálnu RTM verziu softvéru, ktorá je však vopred dostupná pre vývojárov. Podľa vyjadrení Microsoftu bude možné prejsť z „testovacej“ vývojárskej verzie na oficiálnu jednoducho cez OTA aktualizačný mechanizmus ihneď, ako bude oficiálna verzia dostupná pre dané zariadenie.

Microsoft vo svojom blogu tvrdí, že aktualizácia obsahuje ďalšie stovky vylepšení „pod kapotou“, čo konkrétne sa však bolo vylepšené, zatiaľ nevieme. Aktualizácia GDR3 je rozhodne vítanou novinkou, ale od vymožeností, ktoré Windows Phone potrebuje, aby stál bok po boku so súčasnej špičky, má stále ďaleko.

Systému citeľne chýba komplexné notifikačné centrum a vylepšený multitasking. V globále fungujú notifikácie veľmi nespoľahlivo a aplikácie majú často problém s behom na pozadí. Rovnako by systému „neuškodila“ ani obrazovka s rýchlymi nastaveniami, komplexnou manuálnom reguláciou jasu či zvukové profily. Snáď sa týchto „noviniek“ dočkáme v pripravovanej veľkej aktualizácii Windows Phone 8.1 pravdepodobne už na jar 2014.