17.10.2013 00:00 | MobilMania

Test Apple iPhone 5c: Prezlečený a akože lacný

Zdroj: MobilMania.cz

Farebný a polykarbonátový, ale inak navlas totožný s minuloročným iPhonom. Taký je nový iPhone 5c.

Apple iPhone 5c na test zapožičal operátor O2

Apple vypočul nekonečné prosby používateľov a „lacnejší“ iPhone sa stal skutočnosťou. Kalifornský výrobca porušil svoj typický ročný cyklus a okrem generačnej výmeny v podobe iPhonu 5s sme sa tento rok dočkali ešte jedného modelu, ktorý mal byť podľa internetových fám ľudovou a dostupnejšou alternatívou top smartfónu. Skutočnosť je ale úplne iná.

Len vymenil kabát

Inžinieri v Cupertine to vymysleli naozaj famózne. Doposiaľ každý rok s predstavením „eskového“ modelu (3GS, 4S, 5S) jeho predchádzajúca verzia (3G, 4, 5) samozrejme zlacnela. Apple to vždy počas svojej prezentácie spomenul, no nikdy o sto dolárov cenovo atraktívnejšiemu ročnému modelu nevenoval výraznejšiu pozornosť.

fotogaléria
2013 apple iphone 5c test iphone 5c_16 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 apple iphone 5c test iphone 5c_18 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 apple iphone 5c test iphone 5c_19 Zdroj: Zive.sk

Až doteraz, keď minuloročný hliníkový iPhone 5 obliekol do plastov, nazval ho iPhone 5c a dal mu rovnako nižšiu cenovku, ktorú by si po vzore predošlých modelov tak či tak rok starý iPhone 5 vyslúžil. Naozaj, iPhone 5c nie je nič iné ako minuloročný iPhone 5, ktorého kvalitné materiály po roku nahradil lacnejší polykarbonát. Predchádzajúci iPhone 5 preto samozrejme zmizol z pultov oficiálnych obchodov.

fotogaléria
2013 apple iphone 5c test iphone 5c_28 Zdroj: Zive.sk

Apple iPhone 5c vs. iPhone 5

Vďaka veľkej reklamnej kampani (väčšej ako na vlajkový iPhone 5s, ktorý sa koniec-koncov predáva sám) „nový“ farebný model iPhone 5c podporený marketingom kupujú používatelia určite oveľa viac, ako by kupovali iPhone 5 po uvedení iPhonu 5s. Tomu sa proste vraví dokonalé využitie skladových zásob a maximalizovanie marží, takže pánom z Kalifornie patrí jedine potlesk. Vôbec im pritom nemusí prekážať, že sa iPhone 5c extra trhákom nestal , čo sa ani neočakávalo. Hlavne, že sa lepšie dopredajú rok staré komponenty.

fotogaléria
2013 apple iphone 5c test iphone 5c_02 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 apple iphone 5c test iphone 5c_12 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 apple iphone 5c test iphone 5c_14 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 apple iphone 5c test iphone 5c_22 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 apple iphone 5c test iphone 5c_23 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 apple iphone 5c test iphone 5c_25 Zdroj: Zive.sk

Nový outfit pasuje k novému systému

Apple iPhone 5c prichádza v piatich farebných vyhotoveniach. Svieže pastelové farby zadného krytu novinky (biela, modrá, žltá, zelená a ružová) veľmi dobre ladia s dizajnovým jazykom kompletne vynoveného systému iOS 7 .

fotogaléria
2013 apple iphone 5c bsoxtc3cmaayvbz Zdroj: Zive.sk

Kvalita spracovania je na najvyššej úrovni a akékoľvek vŕzganie je vďaka jednoliatej konštrukcii bez odnímateľných prvkov vylúčené. Polykarbonátový zadný kryt má lesklú povrchovú úpravu, odtlačky na ňom (aspoň v prípade bielej testovanej verzie) však výrazne nevidno.

Pripomeňme, že polykarbonát, známy predovšetkým zo zariadení Nokia Lumia, je v celom svojom skupenstve rovnakej farby. Nie je to teda na povrchu nafarbený plast. Pokiaľ teda dôjde k nejakému pádu a následnému poškodeniu, nebude táto „rana“ na iPhone 5c až tak viditeľná. Trvácnosť materiálu je ale otázna a reflektovať ju budú až dlhodobejšie používateľské skúsenosti.

Hrany iPhonu 5c sú príjemne oblé, vďaka čomu novinka dobre padne do dlane a ľahko sa stratí vo vrecku nohavíc. Oproti staršiemu iPhonu 5 či drahšiemu iPhonu 5s ale testovaný iPhone 5c nabral na hmotnosti i hrúbke. Namiesto v hliníku zabalených 112 gramoch o hrúbke 7,6 mm dorástol iPhone 5c do hrúbky 9 mm a hmotnosti 132 gramov.

Svižnosť systému môže Android závidieť

Z pohľadu hardvérovej výbavy iPhone 5c kopíruje predchádzajúcu generáciu iPhone 5. Novinka disponuje 4-palcovým displejom s rozlíšením 1 136 x 640 pixelov a oproti drvivej väčšine telefónov konkurenčných firiem si tak zachováva kompaktné rozmery. Znamená to pre niekoho možno menší displej, ale tiež možnosť komfortne držať a ovládať telefón aj v jednej ruke. Napriek tomu sa opäť nevieme ubrániť pocitu, že by displej iPhonov mohol z pohľadu uhlopriečky aspoň mierne narásť.

fotogaléria
2013 apple iphone 5c test iphone 5c_07 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 apple iphone 5c test iphone 5c_10 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 apple iphone 5c test iphone 5c_11 Zdroj: Zive.sk

Aj rozlíšenie je oproti dnešnej špičke s Androidom, ktorá ponúka Full HD, slabšie. Displej však má veľmi dobrú čitateľnosť na slnku, trpí minimálnymi odleskami a vyznačuje sa výbornými pozorovacími uhlami i citlivosťou na dotyk.

TIP: Vyber hokejovú zostavu na ZOH v Soči!

Nový iPhone 5c je poháňaný staršou generáciou čipsetu Apple A6 s dvojjadrovým procesorom taktovaným na 1,3 GHz. Vo výkonnostných testoch sa môže porovnávať napríklad s čipsetmi Snapdragon S4 Pro so štvorjadrovými procesormi, no zaostáva za zariadeniami so Snapdragon 800. Oproti top modelu iPhone 5s dosahuje iPhone 5c v niektorých benchmarkoch len polovičné skóre.

Svižnosť a odladenosť systému je ale výborná. Apple iPhone 5c prichádza s novým systémom iOS 7, ktorý je kompletne redizajnovaný a prepracovaný o nové funkcie – napríklad o lištu s ovládacím panelom či nové notifikačné centrum. Podrobne sme sa mu venovali vo veľkom teste.

Nepatrne väčšia batéria

Samozrejmosťou je podpora rýchlych LTE sietí, ktoré ale na Slovensku nevyužijete, pokiaľ sa nerozhýbu operátori. Našinca bude preto viac zaujímať pripojenie HSDPA a HSUPA, ktoré podporuje dual-carier a teda rýchlosti 42 Mbit/s pri sťahovaní a 5,76 Mbit/s pri odosielaní dát. Prítomné je tiež Wi-Fi či energetický menej náročný Bluetooth 4.0. NFC na bezkontaktné platby či rýchle párovanie s bezdrôtovým príslušenstvom stále chýba. Rovnako aj slot pre pamäťové karty, čo môže byť pri pohľade na ceny jednotlivých pamäťových verzií a absencii modelu so 64 GB pamäťou trochu problém.

fotogaléria
2013 apple iphone 5c test iphone 5c_01 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 apple iphone 5c test iphone 5c_06 Zdroj: Zive.sk

Aby sme boli fér, batéria iPhonu 5c narástla oproti predchádzajúcej generácii o 70 mAh na kapacitu 1510 mAh. Pri reálnom používaní to ale samozrejme nepocítite. Výdrž stále balansuje na hranici jedného až dvoch dní v závislosti od zaťaženia.

Fotí lepšie ako väčšina konkurencie

fotogaléria
2013 apple iphone 5c test iphone 5c_20 Zdroj: Zive.sk

Apple iPhone 5c je vybavený rovnakým 8 Mpx fotoaparátom s možnosťou nahrávania Full HD videa, ako minuloročný iPhone 5. Prítomná zostala aj predná kamera s rozlíšením 1,9 Mpx na videohovory FaceTime či Skype. Vo výbave mu nechýba LED blesk a autofocus. Fotoaparát má BSI senzor, objektív s päticou šošoviek krytých zafírovým sklíčkom a svetelnosť f/2,4.

Prostredie fotoaparátu iSight bolo kompletne vynovené a obohatené o ďalšie funkcie. Dôležité je taktiež pripomenúť, že iPhone má plne automatický režim a umožňuje upraviť len použitie blesku a HDR režimu. Zapnúť si môžete ešte vodiacu mriežku, pomocou ktorej presne trafíte zlatý rez.

Apple iPhone 5c už nedisponuje funkciami spomaleného nahrávania videa pri 120 obrázkoch za sekundu, ani takzvaným burst módom, ktoré sú doménou top modelu iPhone 5s. Fotoaparát po novom ponúkne osem farebných filtrov, ktoré poznáme z Instagramu. Aplikovať sa dajú pred fotením, alebo aj dodatočne. Novinkou je dnes na sociálnych sieťach veľmi populárny štvorcový formát s pomerom strán 1:1.

fotogaléria
2013 apple iphone 5s fototest prostredie fotka Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 apple iphone 5s fototest prostredie img_0468 Zdroj: Zive.sk

Nové prostredie fotoaparátu

Kvalitou sa iPhone 5c rovná minuloročnému iPhonu 5, ktorý aj rok po uvedení fotí v drvivých pripadoch lepšie, ako je bežné u väčšiny konkurencie, pokiaľ neberieme do úvahy fotomobily. Dôležité je ešte vyzdvihnúť, že na automatiku v smartfónoch Apple iPhone sa môžete spoľahnúť, čo sa o niektorých konkurentoch nedá povedať. Pre drvivú väčšinu používateľov bude zrejme absencia možnosti manuálneho nastavenia ISO, clony či vyváženia bielej farby irelevantná. Na druhej strane, pokročilí používatelia sú týmto spôsobom výrazne limitovaní.

Testovacie fotografie:

fotogaléria
2013 apple iphone 5c test fotky fotka 1 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 apple iphone 5c test fotky fotka 2_1 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 apple iphone 5c test fotky img_0001 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 apple iphone 5c test fotky fotka 3_1 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 apple iphone 5c test fotky fotka 4 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 apple iphone 5c test fotky fotka 1_1 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 apple iphone 5c test fotky img_0026 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 apple iphone 5c test fotky img_0031 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 apple iphone 5c test fotky img_0023 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 apple iphone 5c test fotky fotka 3 Zdroj: Zive.sk

Má vážny problém

Smartfón iPhone 5c je od predstavenia iPhone 4 prvý model od Apple, ktorý na vás napriek veľmi solídnej kvalite konštrukcie neurobí dojem telefónu top triedy. Keby ste si mali vybrať medzi plastovým a hliníkovým iPhonom s rovnakou výbavou, ktorý si kúpite? Odpoveď je jasná a Apple túto možnosť voľby vo svojich oficiálnych predajných kanáloch z preventívneho dôvodu už neponúka.

TIP: Porovnajte si cenu Apple iPhone 5c na Superdeal.sk

Keby ešte pred predstavením nekolovali zvesti o lacnej verzii, na iPhone 5c by sa verejnosť možno pozerala úplne inak. Bez očakávania nižšej cenovky by totiž neexistovalo sklamanie z prestrelenej sumy. Nemôžeme sa preto ubrániť pocitu, že plastový iPhone 5c je nútený downgrade niekdajšej top triedy, ale samozrejme s rovnako „prémiovou“ cenou.

fotogaléria
2013 apple iphone 5c test iphone 5c_32 Zdroj: Zive.sk

Z praktického i technického hľadiska nie je veľa vecí, ktoré by sme mu mohli vytknúť. Aj ten farebný plastový kabát mu totiž svedčí a dnes je vraj trendy. Apple iphone 5c má dobrý displej, aj keď s nižším rozlíšením ako konkurencia, kompaktné rozmery, svižný systém, slušný foťák... Jedinou vráskou je tá prekliata cena. Za minuloročný hardvér v polykarbonátovom balení si Apple totiž bez hanby vypýta viac, ako ktorýkoľvek konkurent za svoj najvybavenejší a najnovší top model tohto roka.

Apple stanovil, že nové iPhony 5s a 5c dorazia oficiálne na Slovensko v rámci druhej vlny uvedenia, teda 25. októbra. Predávať sa začnú v Orangei a Telekome. Oficiálna cena Apple iPhone 5c je 599 eur za 16 GB verziu a 699 eur za model s kapacitou 32 GB. Apple iPhone 5c už predáva O2 „vďaka skupinovému kontraktu spoločnosti Telefónica“ za 671 eur (16 GB) a 775 eur (32 GB), čo sú ceny takmer zhodné s rok starým, rovnako vybaveným, ale hliníkovým iPhonom 5 v ponukách Orangeu a Telekomu.

K téme: Apple pre SR stanovil príchod nového iPhonu na 25. októbra, O2 má 5c skôr vďaka skupine