18.10.2013 00:00 | MobilMania

Šetríme na dátach: Ponuka značkových operátorov

Internet k predplatenkám sa môže riadne predražiť. Porovnali sme ďalšie ponuky. Tentoraz od FunFónu, Tesco mobile a Swan Mobile.

Značkoví operátori sa bijú o zákazníka aj pri dátových službách. FunFón a Tesco mobile majú dátové balíčky. Tesco mobile spolu so Swan Mobile stavili aj na denný internet. FunFón sa zase orientuje viac na sociálne siete. Jednotlivé služby majú rôzne parametre. Pripravili sme ich komplexné porovnanie, aby ste si vybrali najlepšiu možnosť.

FunFón: Viacero balíčkov

fotogaléria

Brandovaný operátor FunFón (sieť Orange) automaticky svojim zákazníkom poskytuje internet spoplatnený sumou 0,49 eura za megabajt. Zhruba za rovnakú cenu má Tesco mobile aj Swan Mobile denný internet – môžete preniesť 400 MB za deň plnou rýchlosťou a zaplatíte 50 centov.

Základná ponuka FunFónu pri porovnaní so značkovou konkurenciou skôr prehráva. Hoci výhodou pri FunFóne je zvýhodnená sadzba 0,09 eura/MB. Tá platí pri surfovaní na sociálnych sieťach – ide o weby Pokec.sk , Facebook.com , Funradio.sk (iba mobilné verzie) a FunFon.sk .

FunFón má aj klasické predplatené balíčky. Lacnejší z nich je zameraný opäť hlavne na sociálne siete Pokec a Facebook:

  • 100 MB za 1,49 eura na týždeň (dočasne bez obmedzenia rýchlosti po vyčerpaní dát)
  • 100 MB variant pre sociálne siete – 0,49 eura na týždeň (dočasne bez obmedzenia rýchlosti po vyčerpaní dát)

Náročnejších zákazníkov FunFónu by mohol zaujať „Hustý internetový balík“. Za 5 eur mesačne zahŕňa 500 MB na 30 dní. Súčasťou balíčka sú aj volania do všetkých slovenských sietí za 7 centov za minútu. FunFón si štandardne účtuje 12 centov za minútu.

V porovnaní so 100 MB variantom – na týždeň za 1,49 eura – sa viac oplatí práve hustý balík. Na 30 dní dostanete 500 megabajtov, zatiaľ čo pri týždňovom balíčku zaplatíte za štyri týždne, čiže 28 dní zhruba 6 eur a môžete preniesť iba 400 megabajtov. Hustý balík navyše zlacňuje volania.

Zákazníci FunFónu nemôžu pri mobilnom internete využiť rýchlostné maximum siete. Rýchlosť majú štandardne limitovanú – pri sťahovaní na 512 kbit/s a pri odosielaní na 128 kbit/s. Platí to pre dáta bez balíčka aj čerpanie dát z týždenných balíčkov. Naďalej sa pritom dočasne neobmedzí rýchlosť po vyčerpaní predplatených dátových služieb.

Ďalšou z výhod hustého balíka sú vyššie prenosové rýchlosti – 500 MB môžete preniesť s teoretickou maximálnou rýchlosťou 7,2 Mbit/s v smere sťahovania a 1 Mbit/s v smere odosielania dát. Po vyčerpaní by sa mala rýchlosť obmedziť na 128 kbit/s, ale reálne sa tak ani pri tomto balíčku zatiaľ nestane, potvrdila hovorkyňa Orangeu Alexandra Piskunová.

Tesco mobile: Denný internet aj pre náročných

fotogaléria
  • za jeden kalendárny deň zaplatíte najviac 50 centov
  • iba prvých 400 MB môžete stiahnuť plnou rýchlosťou
  • po vyčerpaní prichádza spomalenie na slimačích 16 kbit/s

Internetové služby ponúka i značkový operátor Tesco mobile, ktorého technicky zastrešuje sieť O2. Zákazníci majú automaticky aktivovaný „Internet na dnes“. Ten sa ničím nelíši od denného internetu v ponuke O2:

Pokiaľ máte záujem o balíček s predplateným objemom dát, za 5 eur dostanete 500 MB na 30 dní. V O2 dostanete rovnaký balíček o euro drahšie – výhodou je ale zľava 50 percent na úvodné tri mesiace, ktorú v Tesco mobile nezískate.

Škoda, že značkový operátor nepridal aj balíček pre náročnejších s väčším objemom dát. Ak potrebujete preniesť napríklad 2 000 MB za mesiac, máte dve možnosti:

  • Využiť 500 MB balíček a v priebehu mesiaca si ho budete obnovovať – na ďalších 500 MB – vždy za 3 eurá. Dokopy by ste tak zaplatili 14 eur.
  • Určite ale netreba hneď vylučovať ani denný internet. Za 15 eur máte prenosy na celých 30 dní – 400 MB na deň, čiže dokopy 12 000 MB. Výhodou je, že počas dní, kedy nepotrebujete surfovať, neplatíte nič.

Internet na deň môže byť alternatívou ako pre občasné surfovanie, tak aj u náročných zákazníkov. Veľký objem dát pôsobí určite dobre, no za deň sa dá vždy preniesť iba 400 MB, čo môže narobiť problémy pri sťahovaní filmu či iného väčšieho súboru.

Navyše rýchlosť 16 kbit/s po vyčerpaní dát je skutočne takmer nepoužiteľná. Dobrou správou je, že aspoň v rámci 500 MB balíčka sa podľa našich skúseností neuplatňuje cenníkový limit 16 kbit/s, ale obmedzením je o niečo miernejších 48 kbit/s.

TIP: Vyber hokejovú zostavu na ZOH v Soči!

Swan Mobile: Iba strohá ponuka

fotogaléria

Na trhu pôsobí aj brandovaný operátor Swan Mobile (sieť O2). Jeho ponuka sa roky nedočkala výrazných zmien. K predplatenke je automaticky aktivovaný denný internet – s rovnakými cenami a limitmi ako pri O2.

Za deň môžete preniesť 400 MB, stropom je 0,50 eura v daný deň. Žiadneho doplnkového dátového balíčka sa nedočkáte.