25.10.2013 00:00 | MobilMania

Test Nokia Lumia 625: Veľa palcov, málo eur

Lumia 625 ponúka 4,7-palcový displej, LTE či Full HD video za cenu len zľahka prekračujúcu 200 eur. Podozrivé, však? Rýchly test

Veľké displeje sú v móde, dopyt po nich prenikol aj do strednej a nižšej strednej triedy.

Nokia sa chopila príležitosti a na trh priniesla smartfón, ako inak, s operačným systémom Windows Phone 8, ktorý presne túto požiadavku spĺňa. Na niektoré parametre by si ale záujemca potrpieť nemal. Kde sa šetrilo?

fotogaléria
fotogaléria

Lumia 625 láka na rozmerný displej

Hlavne farebne

Výrobca sa drží stanovenej dizajnovej línie aj v prípade Lumie 625. Máme tak pred sebou tradične tvarovanú krabičku, ponúkanú v piatich farebných vyhotoveniach s možnosťou výmeny krytov. Rohy sú tentokrát príjemne zaoblené, telefón sa veľmi dobre drží v ruke a vďaka matnému povrchu ani nemá tendenciu z nej vyskakovať. Sčasti sa tým kompenzuje vyššia hmotnosť 159 gramov pri rozmeroch 133 × 72 × 9 mm. Zadný kryt je síce odnímateľný, no konštrukcia je dostatočne pevná.

Pri skúmaní bočných línií musíme pochváliť samostatnú spúšť fotoaparátu. Na pravej hrane ju dopĺňa známy trojuholník, tvorený z dvojitého klávesu regulácie hlasitosti a zámku displeja. Klávesy nie sú od povrchu farebne odlíšené a výškový rozdiel tiež nie je markantný. Napriek tomu sa vďaka ostrejším hranám ľahko nahmatávajú.

fotogaléria

Vyššiu hmotnosť kompenzuje dobré tvarovanie

Dvojica konektorov si podelila vrchnú a spodnú hranu zariadenia. V prvom prípade je pripravený 3,5 mm audio jack, spodok okupuje microUSB port.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Dvojicu konektorov na obvode zariadenia dopĺňa spúšť fotoaparátu

Zadný kryt síce nie je napevno osadený, k batérii sa ale nedostaneme. Spoľahnúť sa teda musíme na výrobcom udávanú hodnotu 2 000 mAh. Na tak rozmerný displej nejde o výnimočne vysokú kapacitu a to sa odráža aj na výdrži. Zväčša to znamená každovečerné nabíjanie, striedmejšie používanie ale dokáže túto dobu zdvojnásobiť. Pod krytom nájdeme okrem otvoru pre SIM kartu aj rafinovane skrytý slot microSD karty.

Záleží len na veľkosti

V displeji spočíva najväčšie plus, no zároveň aj najväčšie mínus novej Lumie. Uhlopriečka 4,7 palca je v tejto triede luxus a určite priláka množstvo záujemcov. Pred kúpou ale odporúčame telefón aj zapnúť, inak totiž nezistíte, že Nokia siahla po nie najmodernejšom WVGA rozlíšení. Hodnota 800 × 480 bodov už nejaký ten piatok nie je štandardom ani v strednej triede, použiť ju na tak veľkom displeji je tak trochu hriech. Ak si nepotrpíte na rozlíšení, odradiť vás môže aj samotná kvalita panela IPS LCD.

fotogaléria

Pod displejom nachádzame senzorové klávesy

Od displejov AMOLED v nových modeloch radu Lumia má totiž viditeľne ďaleko, či už zvážime pozorovacie uhly, čitateľnosť na slnku alebo farebné podanie. Zapchávame si ústa cenovkou a pochválime aspoň príjemne klzký povrch, na ktorom sa nezasekáva prst.

Vnútornosti smartfónu tvorí 1,2-gigahertzový dvojjadrový procesor Krait s čipsetom Qualcomm MSM8930 Snapdragon. Dopĺňa ho 512 MB pamäte RAM, čo opäť nie je potešujúci údaj. Na bežnú prácu však hardvér bohato postačuje. Pohyb v ponuke je plynulý, na otváranie aplikácií nečakáme a Lumii nerobia problém ani rýchlejšie prsty. Integrovaná pamäť 8 GB je rozšíriteľná o už spomenuté pamäťové karty.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Windows Phone 8 dostal aktualizáciu Amber

Fínska štedrosť

Operačný systém Windows Phone 8 aj v prípade Lumie 625 funguje už s aktualizáciou Amber. Nokia je známa bohatou základnou výbavou a jej doplnkové aplikácie sme si už viackrát popísali, preto si dovolíme odkázať na starší test veľmi podobnej Lumie 720 .

TIP: Nokia aktualizuje Lumie: Lepší foťák, mapy aj systém

Samozrejmosťou je mobilný Office, ktorý zahŕňa Word, Excel, PowerPoint a poznámkový editor OneNote, ďalej mobilný Outlook, detský kútik či implementácia sociálnych sietí na systémovej úrovni. Softvér App Highlights zas ponúkne prehľad tých najlepších aplikácií podľa kategórií. K dispozícii sú skupiny ako Nokia exkluzivity či balíček pre začiatočníkov.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Kancelárske funkcie zahŕňajú podporu viacerých účtov, organizér či Outlook

Zvykom je prítomnosť kvalitnej navigácie a mapových služieb v základom balení, podrobne sme sa na tieto lokalizačné služby pozreli v samostatnom článku . Nokia Here Drive poslúži ako plnohodnotná on-line a off-line navigácia s podporou hlasových pokynov.

Pri spustení ponúkne možnosť ich stiahnutia v rôznych jazykoch vrátane slovenčiny. Navigácia funguje výborne aj v offline režime.

V rámci dátových prenosov príjemne prekvapí podpora sietí LTE, viac nás ale bude zaujímať HSDPA (do 42,2 Mbps) a HSUPA (do 5,76 Mbps). Lokálne nesmie chýbať Wi-Fi a schopnosť vytvorenia hotspotu, rovnako ako Bluetooth vo verzii 4.0. Oproti vybavenejším modelom z rodiny Lumia chýba NFC.

Pri zabudovanom internetovom prehliadači zamrzí jedine spomenuté rozlíšenie displeja, rozmaznaní HD panelmi sme cítili istú stratu komfortu. Veríme, že menej náročný používateľ sa nad to hravo povznesie.

fotogaléria

Pri surfovaní vie Lumia ušetriť dáta

Zábava s fotkami

Pri propagácii „625-ky“ nekladie Nokia špeciálny dôraz na jej fotografické schopnosti. Po rozlíšení 5 Mpx sa dnes nikto nevrhne, napriek tomu si z tohto pohľadu zaslúži smartfón pochvalu. So snímkami sa dá totiž výborne pohrať vďaka predinštalovaným aplikáciám. Mobil dokáže zhotoviť panoramatické fotografie, pridávať filtre, zaostrovať na vybrané objekty či zvýrazňovať ich farbu. Zaujímavé efekty dosiahneme aj rozmazaním pozadia alebo vytvorením jednoduchých animácií za pomoci aplikácie Cinemagraph.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

S úpravou fotografií sa dá zabávať dlhé hodiny

O niektoré zo spomenutých výtvorov sa stará Nokia Smart Cam. Jej základ spočíva v zhotovení niekoľkých snímok v rýchlom slede za sebou, čo následne umožní nielen vybrať tú najlepšiu, ale aj dodať výslednému obrázku istú dávku kreativity. Kvalita samotných fotografií nespadá medzi extra triedu, to ale vzhľadom k spomenutým vymoženostiam vôbec nevadí. Ako bonus je pripravené natáčanie videa v rozlíšení Full HD pri frekvencii 30 snímok za sekundu. Aj keď si jeho schopnosti na displeji mobilu naplno nevychutnáme, v počítači alebo na obrazovke televízora vyzerajú sekvencie veľmi dobre.

TIP: Porovnajte si cenu  Nokia Lumia 625 na Superdeal.sk

Testovacie fotografie:

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Hodnotenie: Mať veľký displej je fajn

Za rozmerný 4,7-palcový displej s tak nízko nasadenou cenou zaplatíme v Lumii 625 nemateriálnu daň. Šetriť sa niekde muselo a odniesol si to paradoxne samotný displej. Celkom isto sa ale nájde početná skupina záujemcov, pre ktorých je uhlopriečka za každých okolností rozhodujúcim faktorom. Mať veľký displej nie je na škodu a za 220 eur sa na Nokiu nemožno hnevať. Aj s nižším rozlíšením si majiteľ vychutná nádielku vydarených aplikácií.

fotogaléria

Pokiaľ sa rozhodnete oželieť pár milimetrov na displeji, rozumnou alternatívou budú modely Lumia 720 a najmä výrazne lacnejšia Lumia 620 . Ak vám Windows Phone nevonia, LG Optimus L9 II s Androidom ponúkne rovnako veľký displej, avšak s modernejším HD rozlíšením za cenu štartujúcu na 240 eurách.

TIP: Vyber hokejovú zostavu na ZOH v Soči!