29.10.2013 00:39 | Bleskovky MobilMania.sk

O2 má skončiť v rukách Kellnerovej PPF. Predaj je vraj takmer istý

Slovenské O2 by onedlho mohlo zmeniť majiteľa. Stať sa ním má česká finančná skupina PPF, za ktorou stojí boháč Petr Kellner. Španielska Telefónica chystá odpredaj svojej českej pobočky, ktorá zahŕňa aj mobilného operátora na Slovensku. Informoval o tom denník Sme. 

Podľa jedného zo zdrojov slovenského denníka je celá transakcia na spadnutie – oznámená ma byť v druhej polovici novembra. Fakt, že Telefónica je blízko k dohode s PPF, naznačila koncom minulého týždňa aj agentúra Bloomberg . Telefónica a PPF rokovania tento mesiac potvrdili.

V hre vraj momentálne nie je okrem českej finančnej skupiny žiadny ďalší hráč. Do vlastníctva PPF sa tak má dostať kontrolný, väčšinový podiel 69 percent, píše Bloomberg. Dohoda môže zahŕňať takzvané odložené platby závisiace na budúcich hospodárskych výsledkoch.

Česká Telefónica vznikla po sprivatizovaní firmy „Český Telecom“ v roku 2005 a následnom spojení s Eurotelom pod jednu značku. Mobilný operátor O2 získal slovenské licencie na frekvencie v roku 2006. Očakáva sa, že Španieli by mohli peniaze získané predajom operátorov v Česku a na Slovensku použiť na zníženie dlhu.

Skupina PPF už nie je neznámym pojmom ani u nás. Zaujímala sa aj o náš mobilný trh – do verejnej konzultácie k prebiehajúcemu LTE tendru prispela množstvom pripomienok .

S oblasťou telekomunikácií PPF skúsenosti nemá – doteraz sa angažovala najmä v odvetviach ako finančné služby či energetika. Nepodniká iba v našom európskom regióne, ale aktivity má napríklad aj v Ázii. Z priamej účasti v aukcii u susedov českí finančníci vycúvali – dcérska spoločnosť PPF Mobile Services skončila v rukách svojho doterajšieho šéfa Tomáša Budníka.