12.11.2013 00:00 | MobilMania

Test HTC Desire 500: Vydarený sympaťák

Z radov priemerných smartfónov Desire 500 vytŕča vďaka dizajnu i dobrému pomeru ceny a výkonu.

HTC Desire 500 patrí vďaka dobrému pomeru ceny a výkonu medzi najpredávanejšie mobily u slovenských operátorov . V uplynulom mesiaci sa umiestnil na prvom mieste v Telekome a na druhej priečke v Orangei.

fotogaléria

Zástupca strednej triedy smartfónov láka na rozumnú cenu a slušnú výbavu, ktorá zahŕňa kvalitný 4,3-palcový displej, 8 Mpx fotoaparát, štvorjadrový procesor a Android 4.2.1 Jelly Bean s nadstavbou HTC Sense 5.

V bielom je viac sexi

fotogaléria

HTC Desire 500 chce z radu vystúpiť vďaka sympatickému vzhľadu. Predáva sa v čiernom a bielom vyhotovení, ktoré je doplnené o modré alebo červené prvky. Podstatnou chybičkou krásy čiernej verzie je však obrovské množstvo neustále viditeľných odtlačkov prstov, ktoré lesklý povrch krytov priťahuje doslova ako magnet.

Kompaktný smartfón sa pri rozmeroch 13,1 x 6,7 x 1 cm a hmotnosti len 123 gramov v rukách drží veľmi dobre. Oblé línie zároveň prispievajú ku komfortnému noseniu vo vrecku. Displej HTC Desire 500 pritom bez problémov obslúžite aj jednou rukou.

Konštrukcia je kompletne plastová a dá sa rozobrať. Spracovanie je ale príkladné a žiadne vŕzganie krytov nepočuť ani pri silnom stláčaní telefónu. Pod zadným odnímateľným krytom je vyberateľná 1 800 mAh batéria a sloty pre pamäťovú microSD kartu a microSIM kartu.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Použiteľnosť tlačidiel na hranách trpí nízkym zdvihom. Reproduktor na zadnej stene stačí prekryť, alebo položiť na mäkkú podložku a sila jeho intenzity sa hneď zníži.

HTC Desire 500 má zadnú stenu zaoblenú a teda aj veľmi tenké bočné hrany. Na pravej strane sa nachádza nenápadne ovládanie hlasitosti, ktorého tlačidlá sú kvôli minimálnemu zdvihu veľmi ťažko nahmatateľné. Rovnaký problém je s blokovacím tlačidlom na hornej stene, ktoré z povrchu telefónu prakticky vôbec nevystupuje.

fotogaléria
fotogaléria

Na hornej stene je tlačidlo na vypnutie/zapnutie aj 3,5 mm jack. Nabíjací microUSB konektor nájdete na spodnej hrane.

Poteší však prítomnosť LED diódy. Reproduktor je umiestnený na zadnej stene a jeho prekrytím sa slušná hlasitosť zníži. Zvukový výstup, najmä do slúchadiel, vylepšuje technológia Beats Audio. Zvuk je ale následne dosť prebasovaný, čo nemusí vyhovovať každému. Rovnaký efekt je pritom možné dosiahnuť aj správnym nastavením ekvalizéra, ktorý však v základnej výbave chýba.

fotogaléria
fotogaléria

Iný ako ostatní

Samotný 4,3-palcový displej je typu TFT LCD s rozlíšením 800 x 480 pixelov nás v porovnaní so súčasnou špičkou vracia pár rokov dozadu, netreba však zabudnúť, že hovoríme o cenovo atraktívnom smartfóne nižšej strednej triedy. Nižšie rozlíšenie mu síce v porovnaní s HD či FullHD panelmi nemožno uprieť, ale celkovo displej poteší kvalitným zobrazením, dobrým podaním farieb, silným jasom a slušnou čitateľnosťou na slnku. Pri pohľadoch z uhlov pritom nijak zobrazenie zásadne netrpí deformáciou farieb.

fotogaléria

Pokiaľ vám nie sú veľmi známe iné najnovšie modely HTC, pod displejom vás prekvapí len dvojica senzorových tlačidiel, namiesto tradičných troch známych z iných Androidov. Trochu zvláštne pritom pôsobí nevyužitý priestor v ich okolí a pri používaní nás občas sklamala ich dotyková (ne)citlivosť a tiež fakt, že ich podsvietenie nie je možné „natvrdo“ zapnúť.

fotogaléria
fotogaléria

Okrem ovládania sa s odlišnosťami stretnete aj v grafickej nadstavbe systému Android 4.2.1 Jelly Bean. HTC už tradične systém obohatilo o vlastné používateľské rozhranie Sense 5, ktoré sa vyznačuje veľkými hodinami s počasím a kontinuálnym streamom správ zo sociálnych sietí a iných zvolených informačných kanálov priamo na domácej obrazovke BlinkFeed. Nové rozhranie HTC Sense je známe predovšetkým z modelov HTC One , One Mini či One Max . Podrobne sme sa mu venovali v samostatnom teste .

fotogaléria
fotogaléria

Hlavná ponuka zobrazuje ikony do mriežky. Zvoliť si môžete jej hustotu.

Nie je štvorjadro, ako štvorjadro

HTC Desire 500 poháňa čispet Snapdragon 200 so štvorjadrovým procesorom s taktom 1,2 GHz, grafikou Adreno 203 a 1 GB operačnou pamäťou RAM. Staršia architektúra procesora a použitie staršieho a slabšieho grafického akcelerátora znamenajú aj napriek na pohľad slušným číslam v reálnom svete len priemerné vlastnosti.

Bežné funkcie a základné aplikácie zvládne Desire 500 bez problémov, ale aj pri prechádzaní v ponuke sme občas spozorovali neakceptovateľné trhanie animácií. Podobné problémy so zasekávaním sa môžu dostaviť pri otvorení náročnejších webových stránok, nákupoch v obchode Google Play či celkovo rolovaní v dlhých zoznamoch. Otvorenie galérie fotografií niekedy trvá večnosť a na graficky prepracované HD hry radšej rovno zabudnite.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

BlinkFeed

V neprospech HTC hovorí vnútorná pamäť, ktorá má kapacitu 4 GB, avšak pre používateľa je k dispozícii ani nie 1 GB, čo je naozaj málo. Našťastie ju môžete rozšíriť pomocou pamäťových kariet microSD, kde sa dajú tiež inštalovať aplikácie. Z celkového pohľadu výkonu sa HTC Desire 500 môže prirovnať napríklad k dva roky starému top modelu Samsung Galaxy S II.

Jeden silný deň

HTC Desire 500 je klasickým jednodňovým smartfónom, ktorého šetrnejším využívaním sa môžete dostať aj na necelé dva dni prevádzky. Naopak, stačí sa chvíľu zahrať a desiatky percent energie sa razom vyparia.

Internetovú konektivitu zastrešuje bezdrôtové Wi-Fi pripojenie. Na internet sa HTC Desire 500 pripojí aj vďaka mobilným dátovým prenosom HSDPA a HSUPA s maximálnymi rýchlosťami 7,2 Mbit/s pri sťahovaní a 5,76 Mbit/s pri odosielaní dát. Lokálne pripojenie zabezpečuje energeticky menej náročný Bluetooth 4.0. NFC chýba, čo ale v tejto triede nepovažujeme za nedostatok. Čo však chýbať nesmie, je GPS s asistovaným štartom, ktoré poslúži na lokalizáciu i navigovanie.

TIP: Porovnajte si cenu HTC Desire 500 na Superdeal.sk

Živé fotky, slabé video

fotogaléria

Fotoaparát HTC Desire 500 ponúka maximálne rozlíšenie 8 Mpx, pričom mu nechýba automatické zaostrovanie a LED blesk. Nahrávať zároveň vie video v HD rozlíšení.

Kým nás však kvalita výsledných fotografií príjemne prekvapila, záznam HD videa nás naopak sklamal. Fotky sú pri dobrom svetle ostré s vyváženými farbami. K rapídnemu zhoršeniu kvality a vyššiemu šumu dochádza pri zlom svetle.

Na celej čiare sa ale HTC Desire 500 prepadol v oblasti záznamu HD videa v rozlíšení 1 280 x 720 pri 30 fps, ktoré aj pri dobrých svetelných podmienkach mierne trhá – zrejme kvôli slabšiemu výkonu. Za zmienku ešte stojí predná 1,2Mpx videokamera na videotelefonovanie, ktorá vie zaznamenať HD video.

Ukážkové fotografie:

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Vyzdvihnúť ešte musíme funkciu HTC Zoe, ktorá popri fotke zaznamená aj niekoľko kontinuálnych záberov spojených do videa. Následne si z celej série môžete vybrať presne ten okamih, ktorý vám najviac vyhovuje. Využitie je viac ako pestré, od fotenia dynamického športu až po skupinové fotografie, pri ktorých môžete každej osobe zvlášť prideliť perfektný úsmev. Každá fotka je tak de facto pohyblivá a galéria záberov vďaka tomu pekne ožije. Na úplnom vrchu každej fotoudalosti nájdete zároveň krátke „highlight“ video. Telefón si ho vie sám a rýchlo postrihať, dokonca s hudbou, pričom je k dispozícii niekoľko štýlových profilov s adekvátnymi filtrami.

Ukážka „highlight“ videa zachyteného pomocou HTC Zoe :

Fešák s kompromismi

HTC Desire 500 je šikovným smartfónom strednej triedy, ktorý z radov priemerných modelov vystupuje vďaka pútavému dizajnu a lákavému pomeru ceny a výkonu. Vzhľadom na cenovku začínajúcou mierne nad 200 eur môžeme hovoriť o kvalitnom displeji i nadpriemernom fotoaparáte. Nízka cenovka znamená ale taktiež sériu kompromisov, ktoré predstavujú síce štvorjadrový, ale slabší procesor a tiež menšiu kapacitu vstavanej pamäte. Z celkového pohľadu na nás však HTC Desire 500 urobil veľmi pozitívny dojem.

V podobnej cenovej hladine je silným konkurentom HTC Desire 500 LG Optimus L9 II s väčším displejom s lepším rozlíšením, ktorý však v ponukách operátorov do konca roka s najväčšou pravdepodobnosťou nenájdete. Zo sveta smartfónov so systémom Windows Phone vás môže zaujať tiež Nokia Lumia 720 , alebo síce starší, ale aktuálne cenovo veľmi príťažlivý Samsung Ativ S .