15.11.2013 00:00 | MobilMania

Telekom spúšťa LTE: Vieme pokrytie i rýchlosti

LTE prichádza na Slovensko masívne. Telekom pokryje 5 miest a 3-mesačnú skúšku dá zákazníkom za cenu 2G/3G prístupu. Doplnené

Slovak Telekom od dnešného dňa spúšťa internet cez technológiu LTE v Trnave, Nitre, Žiline, Banskej Bystrici a Prešove. „Do iných miest, ktoré sú bližšie k hraniciam, nemôžeme ísť,“ dôvodí generálny riaditeľ Miroslav Majoroš.

fotogaléria

Sieť funguje na frekvencii 1 800 MHz so šírkou pásma 10 MHz. Teoretické maximá - rýchlosť sťahovania 73 Mbit/s a rýchlosť nahrávania dát 23 Mbit/s.

„Fungujeme v plnej prevádzke, paralelne s inými sieťami, ktoré máme,“ dodáva Majoroš. Zhruba 55-tisíc terminálov, teda mobilov či tabletov s podporou LTE, už zákazníci Telekomu v sieti používajú.

Kedy prídu ďalšie mestá ako Bratislava, Košice, Trenčín a či vôbec, nevie firma predpokladať. „To záleží od toho, ako dopadne aukcia," hovorí Majoroš.

Koľko stojí na úvod

Telekom plánuje prenosy cez novú technológiu spoplatniť, ale až od 15. februára 2014. Dovtedy si službu môžete aktivovať bezplatne k internetu v mobile alebo samostatnému mobilnému internetu. Získate tak prístup do siete a vyššie rýchlosti. V polovici februára vám bude služba deaktivovaná.

  • Pre aktiváciu služby 4G internet k Internetu v mobile zašlite bezplatnú SMS s textom 4G ZAP na číslo 12323.
  • O aktiváciu služby 4G internet k Mobilnému internetu môžete požiadať v ľubovoľnom Telekom centre alebo na linke 0800 123 456. Platí to len pre programy Neobmedzený mobilný internet 2 alebo Neobmedzený mobilný internet 3.

Táto ponuka je ale platná len k paušálom Happy a Biznis Star. Zákazníci so staršími paušálmi nebudú mať LTE internet dostupný. K možnosti prechodov z existujúcich programov sa zatiaľ Telekom nevyjadrí. "Je to niečo, na čo myslíme," odkazuje firma.

TIP: Telekom Happy XXL: LTE internet aj neobmedzené volania a správy do EÚ

Je nutná špeciálna SIM karta, možno ju už máte

Zákazník bude pre LTE potrebovať kompatibilnú SIM kartu. Aktuálne je ich v sieti Telekomu 150 tisíc z celkového počtu 2,175 milióna. Či máte správnu SIM kartu, si môžete overiť na infolinke 0800 123 456 alebo v predajni. Ak nie, Telekom ju vymení bez poplatku.

Doplnené včera o 22:00: Ide o takzvanú USIM kartu, teda „simku“ s vylepšenou bezpečnosťou pôvodne zamýšľanú pre siete UMTS (3G). Orange už karty za USIM vymieňal pri spúšťaní 3G siete, bez nej zákazník istú dobu nemal prístup k sieti tretej generácie. Potom ale podmienku zrušil a poskytuje aj bežné karty. Telekom aj doposiaľ používa štandardné karty, ktoré ale v LTE sieťach nefungujú.

Aktuálne nie je možné vymeniť SIM kartu inak, ako na predajni. V budúcnosti bude výmena možná aj on-line, prípade prostredníctvom infolinky.

Telekom priznáva, že medzi deaktiváciou starej a aktiváciou novej SIM karty môže uplynúť určitý čas.

Aké budú programy a ceny

Jednotlivé paušály internetu si môžete pozrieť v tabuľke nižšie („+ flat“ znamená spomalenie na 64 kbit/s pri pokračujúcom neobmedzenom sťahovaní dát):

Biznis Star** Biznis Star*** Biznis Star**** Biznis Star*****
Maximálna rýchlosť DL 73 Mb/s 73 Mb/s 73 Mb/s 73 Mb/s
Maximálna rýchlosť UL 23 Mb/s 23 Mb/s 23 Mb/s 23 Mb/s
Bežné dáta 500 MB 2000 MB +flat 2000 MB + flat 2000 MB + flat
Extra dáta 1000 MB 1000 MB 1000 MB 1000 MB
Dáta SPOLU 1500 MB + flat 3000 MB + flat 3000 MB + flat 3000 MB + flat
Happy M Happy XL volania Happy L Happy XL
Maximálna rýchlosť DL 73 Mb/s 73 Mb/s 73 Mb/s 73 Mb/s
Maximálna rýchlosť UL 23 Mb/s 23 Mb/s 23 Mb/s 23 Mb/s
Bežné dáta 500 MB 500 MB 2000 MB + flat 2000 MB + flat
Extra dáta (pre LTE) 1000 MB 1000 MB 1000 MB 1000 MB
Dáta SPOLU 1500 MB + flat 1500 MB  + flat 3000 MB + flat 3000 MB + flat

(„+ flat“ znamená spomalenie na 64 kbit/s pri pokračujúcom neobmedzenom sťahovaní dát).Opravené 14.11 o 20:30: Telekom sa opravil, pri niektorých programoch „+ flat“ neposkytne. Opravu uvádzame v tabuľke.

Podpora top smartfónov, tabletov i USB routerov

Na príjem LTE signálu je okrem Opravené včera o 22:00: kompatibilnej SIM karty nevyhnuté zariadenie podporujúce túto technológiou.

Medzi mobilnými telefónmi, tabletmi či USB routermi nájdete zatiaľ tieto zariadenia:

  • Smartfóny: HTC One, HTC One Mini, Sony Xperia Z, Sony Xperia Z1, Sony Xperia SP, Nokia Lumia 1020, Nokia Lumia 925, Nokia Lumia 920, Nokia Lumia 900, Nokia Lumia 820
  • Tablet Sony Xperia Tablet Z
  • Mobilný router Huawei E3276.

Ponuka podporovaných zariadení sa však čoskoro má rozrásť o ďalšie modely. Nové zariadenia a vlajkové lode Samsung budú certifikované o niekoľko dní, zariadenia Apple s podporou LTE majú byť certifikované do konca roka.

Ešte tento rok sa majú v ponuke Telekomu objaviť dve novinky, ktoré budú podporovať LTE, pričom majú mať od začiatku veľmi zaujímavú cenu.

fotogaléria



Nové zariadenia a vlajkové lode Samsung budú certifikované o niekoľko dní, zariadenia Apple s podporou LTE budú certifikované do konca roka.

Zabezpečenie kompatibility je problém, lebo je potrebné v spolupráci s dodávateľom pripraviť nový firmvér a tento ponúknuť na aktualizáciu cez používateľom. Rýchlosť dostupnosti a rozšírenia ponuky podporovaných zariadení tak podľa operátora záleží od výrobcov.

Výrobcovia totiž v zariadeniach určených pre náš trh deaktivovali LTE modul. Sprístupnia ho až po otestovaní siete a následnej aktualizácii firmvéru, ktorú budú distribuovať po certifikácii.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Huawei E3276, ktorý k internetu cez LTE ponúka Telekom

Zdieľanie dát pripadá do úvahy

Telekom momentálne neposkytuje možnosť zdieľania dátového balíčka pre viac SIM kariet. Do budúcnosti to však nevylučuje. „Zdieľanie dát je niečo, čo podľa mňa príde. Zatiaľ neponúkame k LTE internetu zdieľanie, je skôr otázkou času, kedy k tomu prídeme. Ke to niečo, v čom je budúcnosť,“ uviedla firma.

Pripomeňme, že zdieľanie má od tejto jesene Orange - pozrite si detaily . O2 zase ponúka za cenu 11 eur dva mobilné internety , z toho jeden špeciálne pre dátové zariadenie (modem, notebook, tablet), na ktorom sú zablokované hlasové a SMS prenosy. Objem dát je 1 000 MB pre mobil a 2 000 MB pre zariadenie.

Doplnené včera o 22:00: Telekom ponúkne sieť LTE ako čisto dátovú. Hlasové hovory budú aj naďalej prebiehať v 2G alebo 3G sieti.

Desiatky miliónov, rozširovanie pokrytia aj spotreby

Telekom preinvestoval desiatky miliónov eur. „Sú to zaujímavé finančné prostriedky, máme veľký motív, aby sme minuli peniaze,“ uviedol Majoroš.Dodávateľom technologického riešenia je firma Ericsson. Pri ďalšom pokrývaní si Telekom necháva časovú rezervu, aby stihol plány. „Máme harmonogram pokrývania do konca roka,“ uviedol Korec. „Ak nejaké mesto vysvietime, tak ho vysvietime celé,“ dopĺňa výkonný riaditeľ pre segment bežných zákazníkov (mass market) Dušan Švalek. Pokrytie v mestách ako je Bratislava, Košice a Trenčín podľa Majoroša záleží od toho, ako dopadne auckia LTE frekvencií.

Aktuálna mapa pokrytia:

fotogaléria

Priemerný počet dát sa po spustení LTE podľa Telekomu zvýši „radikálne“. Podľa Švaleka to môže byť pokojne dvojnásobok. „Medzi faktory, ktoré zvýšia spotrebu patrí väčší čas strávený surfovaním a technologické navýšenie spotreby,“ povedal Švalek.

Má ho aj O2

Telekom spúšťa LTE do komerčnej prevádzky ako druhý slovenský operátor, no so zďaleka väčším pokrytím než O2. Ten má od polovice minulého roka LTE internet v testovacej, komerčnej prevádzke len na malej časti západného Slovenska - v niekoľkých obciach a priľahlých územiach. Doplnené včera o 22:00: Na karte s aktívnym LTE ale nepodporuje hlasové hovory v 2G či 3G sieti. Pre smartfóny sa teda príliš nehodí. Prečítajte si detaily a test služby .