26.11.2013 00:00 | MobilMania

Za prenos čísla možno nebudeme platiť

Až začiatkom jari sa dozvieme, koľko bude stáť prenos čísla. Do popredia sa opäť dostávajú bonusy za prechod s číslom – tie hravo prebijú aj poplatky.

Telekomunikačný úrad SR (TÚ SR) bude riešiť spoplatňovanie prenosu čísla. Regulátor aktuálne pripravuje podklady na začatie verejných konzultácií. Operátorom už skôr odporučil, aby si za prechod s číslom nepýtali od zákazníkov nič. Ide vraj o trend naprieč Európou.

TÚ SR môže regulovať výšku poplatkov po prebehnutí konzultácií. Na vyjadrenie k návrhu je bežne lehota jeden mesiac, v zložitých prípadoch sa dá predĺžiť najviac na dva mesiace. „Po vyhodnotení konzultácie – podľa množstva a závažnosti pripomienok – by TÚ SR mohol vydať rozhodnutie najskôr v apríli 2014,“ povedal hovorca úradu Roman Vavro.

TÚ SR: Spúšťame zákaznícky prieskum

Regulátor chce tiež zistiť, aké sú reálne skúsenosti s prenositeľnosťou čísla. Vyzval preto zákazníkov, aby sa zapojili do jeho on-line prieskumu .

Prijatá regulácia bude záväzná pre všetkých operátorov, nielen tých mobilných, avizuje TÚ SR. Za prenos čísla vždy platíte operátorovi, od ktorého odchádzate. Poplatok naposledy zvyšoval Orange – jeho klienti zaplatia za prenos od polovice januára tohto roka 8 eur namiesto pôvodných 6,68 eura. Rovnaká suma platí pre mobilnú aj pevnú sieť.

Ak si prenášate číslo z mobilnej siete Telekomu, operátor zinkasuje 7,97 eura (pri pevnej linke 4,8 eura). Zo siete O2 môžete odísť bezplatne.

TIP: Všetko o prenose mobilného čísla k inému operátorovi

Čo musí platiť zákazník

„Podľa zákona si operátori navzájom majú účtovať ceny pri zabezpečení prenositeľnosti čísla tak, aby boli nákladovo orientované,“ popisuje TÚ SR v stanovisku. Legislatíva ale nehovorí, že platby zákazníkov za prenos čísla majú odrážať výšku nákladov operátorov.

„Aj podľa rozsudku Súdneho dvora Európskej únie – poľský prípad – môže regulátor stanoviť maximálnu výšku tohto poplatku na nižšej úrovni, ako sú náklady operátorov,“ dodáva Vavro z TÚ SR.

Telekomunikačný úrad upozornil už koncom marca , že na poplatky za prenos čísla si posvieti. Regulátor zdôrazňoval, že ešte v roku 2009 navrhol kompromis, pri ktorom by si operátori účtovali maximálne štyri eurá – v ideálnom prípade mal byť prenos čísla poskytovaný bezplatne. Nakoniec došlo podľa hovorcu úradu k zníženiu poplatkov.

Prenosové bonusy: Postupne sa vracajú

Poplatok za prechod s číslom sa vám môže aj niekoľkonásobne vrátiť. Každý z mobilných operátorov aktuálne láka na bonusy spojené s prenosom čísla.

Od Orangeu môžete dostať 150-eurový bonus v e-shope k paušálnym programom. O2 tiež rozdáva 150 eur . U oboch operátorov sa bonus vypláca po 5 eur mesačne v priebehu 30 mesiacov. Telekom má výhodu za prenos čísla len k predplateným kartám Easy Free a Easy Time – ide o dvojnásobok kreditu pri prvom dobití.

Bonusy za prechod s číslom vyostrili už minuloročný, predvianočný boj operátorov. Priame akcie však dostali po prvých mesiacoch roka stop. Bonus 150 eur rozdával Orange i O2 do konca marca 2013. Telekom lákal na sumy 30 až 50 eur do konca apríla. Od mája má operátor bonus za prenos už len k predplatenkám. Aktuálne platí do konca novembra.

Lákavá 150-eurová odmena za prenos čísla sa postupne vracia. Koncom augusta ju v e-shope spustil Orange. Ešte v júli pritom operátor tvrdil , že bonus za prenos už nechce rozdávať. Podobná výhoda prichádzala podľa vtedajších slov operátora do úvahy, len pokiaľ by to bolo nevyhnutné. O2 znovu odmeňuje 150 eurami len od minulého týždňa.

Zatiaľ čo v Orangei nie je jasné, dokedy bude možné 150 eur získať, O2 uvádza pri svojom bonuse platnosť do konca roka.

TIP: Operátori predĺžili akcie. Pokračujú bonusy za prenos