3.12.2013 00:00 | MobilMania

Test Apple iPhone 5s: Urodzený šľachtic

Zdroj: redakcia

Apple pokračuje v tradícii minoritných vylepšení a rok po uvedení „päťky“ ozdobil úspešný model skôr iba technologickou bižutériou. 4 x video

Apple iPhone 5s na test zapožičal Telekom

Septembrová tlačová konferencia Apple nepriniesla nič nečakané. O dvoch modeloch naraz sa verejne hovorilo už dlhšiu dobu a príchod iba nepatrne vylepšenej „päťky“ bol logickým krokom.

Výrobca sa tento rok rozhýbal skôr na inom fronte, redizajn operačného systému bol dôležitou (i keď nie vrelo privítanou) zmenou. S odstupom času po našom exkluzívnom prvom teste môžeme povedať, že napriek nevýraznému osvieženiu portfólia sa predajne aj tento rok dočkali návalu záujemcov. Firma Apple opäť dokázala, že vie predať aj vodu v prášku.

fotogaléria
2013 apple iphone 5s 10534097166_8b1c9e9e5c_o Zdroj: Zive.sk

Jablkový šampus

Dizajnové úpravy sú dôsledkom úprav technologických. Tvary, rozmery a dokonca i hmotnosť ostali v porovnaní s predchodcom navlas rovnaké. Pozorné oko si všimne lemovanie tlačidla na prednej strane a novú LED diódu vedľa šošovky fotoaparátu.

Do menej pozorného oka udrie nový farebný variant Champagne, ladený do zlatobielych odtieňov. Čierne vyhotovenie má zas svoju matnú časť o poznanie svetlejšiu. Šampusovým modelom trafil Apple klinec po hlavičke. Z ponúkanej trojice pôsobí najluxusnejšie a zároveň aj najviac vynikne. A to sú atribúty, ktoré v cieľovej skupine zavážia.

fotogaléria
2013 apple iphone 5s 9841632933_d44dfafa0d_k Zdroj: Zive.sk

Nový iPhone má tentokrát tri farebné vyhotovenia

Telefón už klasicky disponuje stopercentne pevnou konštrukciou bez akýchkoľvek pohyblivých častí. To neznamená odolnosť proti nárazom, smartfón si treba strážiť ako oko v hlave. Množstvo používateľov sa toto pravidlo naučilo drsnou výchovnou metódou. Kedy ste naposledy videli iPhone bez obalu?

Ostré hrany pri používaní neprekážajú, veľký podiel má na tom štíhle telo. V bočnom lemovaní sa usadila dobre známa kombinácia prvkov v podobe posuvného klávesu pre zapnutie vibračného profilu, dvoch tlačidiel regulácie hlasitosti, otvoru pre kartu nanoSIM, zámku displeja a dvojice konektorov v spodnej časti. Univerzálny audio jack je samozrejmosťou, Konektor Lightning pokračuje v rok starej tradícii. Mriežka v spodnej hrane ukrýva mikrofón a jeden z tých kvalitnejších reproduktorov.

fotogaléria
2013 apple iphone 5s iphone 5s_09 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 apple iphone 5s iphone 5s_11 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 apple iphone 5s iphone 5s_13 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 apple iphone 5s iphone 5s_15 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 apple iphone 5s iphone 5s_16 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 apple iphone 5s iphone 5s_17 Zdroj: Zive.sk

Väčší displej? Možno o rok

Pri údaji o kapacite batérie sa musíme spoľahnúť na údaje výrobcu. Spomína sa hodnota 1 560 mAh, čo oproti 1 440 mAh v iPhone 5 neznamená žiadnu revolúciu. Zväčšenú kapacitu v praxi nepocítite, bežné použitie znamená po rannom odpojení z nabíjačky zhruba 50 percent zostávajúcej zábavy pri večernom ničnerobení.

fotogaléria
2013 apple iphone 5s zlaty iphone1 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 apple iphone 5s zlaty iphone2 Zdroj: Zive.sk

Zlatá farba novému iPhonu 5s pristane, čo poviete?

V dielňach Apple ostávajú verní rozumnej uhlopriečke 4 palce. Aj menšie prsty stále dosiahnu na opačný koniec a väčšie prsty netrpia pri písaní správ. Rozlíšenie 640 × 1 136 bodov je viac než postačujúce a pochváliť musíme aj dobré pozorovacie uhly a čitateľnosť na priamom svetle. Napriek tomu sa ozýva množstvo nespokojných fanúšikov, žiadajúcich rozmernejší panel. Možno nabudúce, jedine ak by nie.

Na rozdiel od displeja, vnútornosti iPhonu 5s vystrelili novinku späť na popredné priečky v testoch výkonu. Dvojjadrový procesor s čipsetom Apple A7 je 64-bitový, čo možno bude hranicou kompatibility pri uvedení ďalšej generácie systému iOS. Štvorjadrové GPU PowerVR G6430 je taktiež výkonovým skokom vpred a nezabudlo sa ani na gigabajtovú RAM (DDR3 namiesto DDR2). Dostupné pamäťové kapacity 16, 32 a 64 GB nie sú rozšíriteľné kartami. Cenový rozdiel medzi nimi sa počíta známym jablkovým koeficientom a teda je šialený.

fotogaléria
2013 apple iphone 5s sni´mka obrazovky 2013-12-02 Zdroj: Zive.sk

Nový iPhone sa nedá rozobrať na používateľskej úrovni. Foto: iFix.com

Do sardinkovo navrhnutých útrob novinky sa ešte zmestil nový koprocesor M7, ktorý spracúva údaje z pohybových senzorov. Sledovaním akcelerometra, gyroskopu a kompasu má prispieť k nižšej spotrebe energie a širšiemu multimediálnemu využitiu. Čakáme teda na nové, zábavnejšie hry alebo prepracovanejšie športové aplikácie.

Z hľadiska konektivity snáď nikto nečakal príchod NFC, Apple nám predsa už pred rokom jasne vysvetlil, že to nepotrebujeme. Všetko je teda po starom, ani z podpory sietí LTE sa u nás stále netešíme. Pripravené je HSDPA do 21 Mbit/s a HSUPA do 5,76 Mbit/s, lokálne sa pripájame cez Wi-Fi alebo Bluetooth 4.0.

fotogaléria
2013 apple iphone 5s iphone 5s_28 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 apple iphone 5s iphone 5s_30 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 apple iphone 5s iphone 5s_32 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 apple iphone 5s iphone 5s_33 Zdroj: Zive.sk

Porovnanie s minuloročným iPhone 5. Nový iPhone 5s je svetlejší

Prstom do osieho hniezda

fotogaléria
2013 apple iphone 5c sni´mka obrazovky 2013-12-02 Zdroj: Zive.sk

Asi najviac propagovaným vylepšením nového iPhonu je snímač odtlačkov prstov TouchID, integrovaný do klávesu na prednej strane. Inovácia sa cení, aj keď si Apple na podobné výstrelky nevybral najlepšiu dobu.

Prevalenie bezpečnostných afér a strach verejnosti pred zneužívaním osobných údajov sú stále témou dňa. Ak do toho príde gigant ako Apple a s úsmevom si pýta odtlačky prstov, veľkého nadšenia sa nedočká. Aj preto sa muselo na keynote zdôrazňovať a neskôr dokazovať, že tieto odtlačky sa neukladajú na neželané miesta.

My môžeme skonštatovať iba fakt, že senzor reaguje na priloženie prsta spoľahlivo. Skôr ako z nového spôsobu odomknutia displeja sa tešíme z toho, že pri kupovaní aplikácií v App Store nemusíme zdĺhavo zadávať heslo a z toho, že strieborné lemovanie klávesu je fajn. Napriek tomu nejde o inováciu, ktorá by prevracala životy naruby. Uvidíme, či sa niečo zmení sprístupnením tejto funkcie vývojárom aplikácií tretích strán.

fotogaléria
2013 apple sni´mka obrazovky 2013-07-30 o 13.32.10 Zdroj: Zive.sk

Oveľa užitočnejšie veci sa skrývajú v samotnom systéme iOS 7. Apple totiž s novými zariadeniami ponúka množstvo predtým platených (a pomerne drahých) aplikácií zdarma. S novým smartfónom tak dostanete kvalitný kancelársky balík či multimediálne aplikácie pre pokročilú úpravu fotografií a videa.

Kreativite sa medze nekladú ani v hudobne ladenej aplikácii GarageBand. Z množstva noviniek v novom systéme stojí za zmienku ešte úložisko hesiel iCloud Keychain alebo bezdrôtový prenos cez AirDrop. Podrobný test redizajnovaného systému sme priniesli krátko po uvedení developerskej verzie.

Je akýsi citlivejší

fotogaléria
2013 apple iphone 5s sni´mka obrazovky 2013-12-02 Zdroj: Zive.sk

Aj na nový fotoaparát v iPhone 5S sme sa už bližšie pozreli v samostatnom článku . Všetci používatelia s operačným systémom iOS 7 sa môžu tešiť z nového rozhrania a novej galérie, no iba majitelia 5S dostanú aj lepší snímač.

Väčší senzor, lepšia citlivosť na svetlo a dvojitý LED blesk sa starajú o kvalitnejšie snímky za horších svetelných podmienok. Rozlíšenie síce ostalo na ôsmich megapixeloch, výsledok je ale vďaka spomenutým inováciám o poznanie lepší.

Videopohľad na funkcie fotoaparátu:

Maximálne rozlíšenie zhotoveného videa je 1 080p pri frekvencii 30 snímok za sekundu. Novinkou je schopnosť snímať až so štvornásobnou frekvenciou (a teda zhotoviť zaujímavé slow-motion zábery), no „iba“ pri rozlíšení 720p.

Ukážkové fotografie:

fotogaléria
2013 apple iphone 5s fototest makro img_0243 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 apple iphone 5s fototest makro img_0268 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 apple iphone 5s fototest makro img_0444 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 apple iphone 5s fototest makro img_0464 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 apple iphone 5s fototest panelak_5s Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 apple iphone 5s fototest na stole_5s Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 apple iphone 5s fototest 5s Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 apple iphone 5s fototest vecer2_5s Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 apple iphone 5s fototest zastavka_5s Zdroj: Zive.sk

Spomalené slow-motion HD video:

Hodnotenie: S dlhým nosom

Apple dosiahol tento rok najlepší štart predaja iPhonu vôbec, keď za prvý víkend predal viac ako 9 miliónov kusov iPhonov. Na dračku išla najmä zlatá verzia. Novinka pritom neprichádza s ničím, do čoho by sa majiteľovi minuloročného iPhonu 5 oplatilo investovať stovky eur a aj z toho dôvodu na neho migrovalo len šesť percent z nich.

Tohtoročnú revolúciu videl výrobca v novom operačnom systéme a tablete iPad Air. iPhone hral tento rok druhé husle. Pri vývoji novej generácie by sa mali inžinieri poriadne poškriabať po hlave, aj tí skalní už totiž pomaly začínajú vykúkať z košiara.

Novému iPhonu ale nemožno uprieť precízne spracovanie, lákavý dizajn a pevnú konštrukciu. Má veľmi dobrý fotoaparát, kvalitný displej a výkonnejší hardvér. Senzor odtlačkov a šampusové odtiene sú ale slabou náplasťou pre tých, ktorí smutne poškuľujú na veľké, zakrivené Full HD displeje a iné šialenosti od konkurencie.

TIP: Nájdite najlepšiu cenu iPhone 5s na Superdeal.sk

fotogaléria
2013 apple iphone 5s iphone 5s_02 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 apple iphone 5s iphone 5s_23 Zdroj: Zive.sk