6.12.2013 13:01 | Bleskovky MobilMania.sk

iPhony zaradil do ponuky najväčší čínsky operátor

Po viacerých špekuláciách bola konečne podpísaná dohoda medzi Applom a China Mobile, na základe ktorej bude čínsky mobilný operátor predávať iPhony. Na správu upozornila stránka Techcrunch.

S viac ako 700 miliónmi predplatiteľov je China Mobile najväčším svetovým mobilným operátorom a zároveň posledným z trojice veľkých čínskych operátorov, ktorý zaradil do svojej ponuky iPhone. Spustenie predaja smartfónov od Applu sa očakáva 18. decembra, kedy má China Mobile konferenciu v meste Guangzhou, kde operátor predstaví viac informácií o svojej novej 4G LTE sieti.

Len nedávno dostali traja najväčší čínski operátori licencie od Ministerstva priemyslu a informačných technológií na spustenie 4G sietí. Dokončenie 4G siete bolo kľúčovým bodom pre China Mobile, aby mohla začať s predajom iPhonov. Doteraz problém predstavovalo, že China Mobile fungovala na rozličných 3G štandardoch, ktoré boli čiastočne vyvíjané Čínskou vládou a Apple označil tieto siete za nespoľahlivé.

V súčasnosti je Čína tretím najväčším trhom Applu. Riaditeľ spoločnosti Tim Cook predpokladá, že časom sa stane ich najväčším trhom. Analytická firma Trefis tvrdí, že dohoda s China Mobile môže vo výsledku priniesť predaj dodatočných 20 miliónov iPhonov v roku 2014.