9.12.2013 11:09 | Bleskovky MobilMania.sk

Motorola na smartfóne Moto G vraj zarába len minimálne

Motorola aj napriek nízkej cene za smartfón Moto G vytvára na každom predanom kuse malý zisk. Konkrétne má ísť o menej než päťpercentnú maržu, ktorá ide „do vrecka“ Motoroly.

Zo štúdie uverejnenej listom The Wall Street Journal , ktorú vypracovala spoločnosť TechInsights, vyplýva, že náklady na všetky súčiastky, použité na skonštruovanie Moto G, sú približne 123 dolárov. Pri cenovke 199 dolárov (146 eur) za 16 GB verziu tak Motorole zostáva 76 dolárov za každý predaný kus. Túto sumu je však ešte potrebné znížiť o náklady na vývoj, výrobu, dopravu a marže obchodníkov.

Analytik Mark Newman zo spoločnosti Sanford C. Bernstein & Co. odhaduje, že po zohľadnení všetkých nákladov spojených so smartfónom Moto G, je v Motorola v zisku menej než päť percent z jeho predajnej ceny.

Pre porovnanie, marže Samsungu na jeho smartfónoch sa pohybujú okolo 20 – 28 percent. Marže spoločnosti Apple sú dokonca na úrovni 30 – 35 % za každý predaný kus. Motorola Mobility bola pred vyše dvoma rokmi odkúpená spoločnosťou Google , čo sa zrejme odzrkadľuje aj na jej ochote ísť so ziskom na Moto G takmer na nulu. Ďalším z dôvodov môže byť aj snaha preraziť na rozvíjajúcich sa trhoch, kde cena za podobne vybavený smartfón môže osloviť masy ľudí a upevniť tak pozíciu Motoroly a Androidu na trhu.

(1 EUR = 1,3661 USD)