10.12.2013 00:00 | MobilMania

Mobil od operátora: Porovnávajte, ušetríte trikmi

Lacnejší telefón za cenu viazanosti? Poradíme, kedy sa oplatí a na čo si dať pozor pri kúpe. Zavážia aj nenápadné detaily. Vianočný prehľad

fotogaléria

Pre Slovákov sa stalo priam tradíciou odchádzať z predajne operátora s novým mobilom. Pravidlá hry sa roky nemenia – telefón dostanete za výhodnejšiu cenu, no musíte pravidelne platiť mesačný poplatok za paušál.

U každého operátora fungujú dotácie na telefóny inak. Každý systém má výhody i nevýhody a tak sa vlastne nikdy nedá určiť jednoznačný víťaz. V našom prehľade vám prezradíme, aké ponuky si operátori prichystali na Vianoce, a pridáme rady pre výber.

Orange: Násobíme mesačné poplatky

V Orangei dostanete zľavu na telefón – operátor ju odstupňoval podľa výšky mesačného poplatku. Pokiaľ si vyskladáte paušál za sumu maximálne 25 eur, cenu vášho zariadenia operátor zníži o štvornásobok tohto mesačného poplatku. Ak sa teda rozhodnete platiť napríklad 20 eur, mobil získate o 80 eur lacnejšie.

Počítať však treba s 24-mesačnou viazanosťou. Bonus na telefón sa zvyšuje – podľa toho, koľko operátor mesačne od vás zinkasuje:

  • pokiaľ budete platiť nad 25 až do 35 eur, máte nárok na zníženie ceny mobilu o päťnásobok výšky mesačného poplatku
  • šesťnásobný variant: nad 35 eur mesačne
fotogaléria

Mobil sa dá bežne zobrať aj s 12-mesačnou viazanosťou – vtedy sa ale dotácia znižuje na polovicu. Orange uplatňuje obmedzenie – najviac si môžete cenu zariadenia znížiť o 420 eur. So 100-eurovým paušálom „Panter Pro“ tak dotáciu 600 eur nezískate, limit nepustí. Zaujímavou možnosťou je využitie bonusu 150 eur za prenos čísla v plnej výške na zníženie sumy za telefón.

Ak je cena telefónu pre vás privysoká, môžete ju operátorovi splatiť postupne. So splátkovou službou vám poradia na predajni. Tu sú základné podmienky:

  • na splátky si rozložíte celú sumu za zariadenie alebo cenu až po uplatnení dotácie
  • splácate 12, 15 alebo 18 mesiacov
  • nárok na splátky máte, ak ste zákazníkom Orangeu viac než rok
  • zároveň musíte platiť za hlasový paušál aspoň 10 eur mesačne
  • povolená suma na splácanie je do 500 eur – závisí od výšky mesačného paušálu a obdobia, na ktoré si chcete splátky rozložiť

TIP: Na splátky už aj tablety k mobilnému internetu

Telekom: Kúpna cena a príplatok

fotogaléria

Zákazník Telekomu neplatí len jednorazový poplatok za zariadenie – podstatná časť z ceny mobilu či tabletu je rozložená na mesačné príplatky k zvolenému programu Happy. Na úvod sa tak platí akontácia. Zostávajúca suma sa rozdelí do 24 mesačných splátok, čiže splácanie kopíruje dobu viazanosti.

Zo strany operátora ide o šikovný ťah – aj drahší mobil môžete mať na úvod za priaznivú cenu. Mnohých by totiž mohla vysoká úvodná cena za špičkový telefón odradiť. Hoci potom sa samozrejme treba pripraviť, že mesačný príplatok k paušálu bude vyšší.

Napríklad za high-endové modely k strednému paušálu Happy M si priplatíte do 27 eur mesačne. Základná časť paušál stojí 23,99 eura mesačne, čiže sa môže stať, že splátka telefónu zvýši celkovú mesačnú platbu aj dvojnásobne.

Ako sa zorientovať v širokej ponuke mobilov? Telekom ich rozdelil do tria kategórií – obľúbené, štýlové a exkluzívne. Prístroje z kategórie „exkluzívne“ operátor neponúka k najnižším paušálom Happy XS a S. Iné obmedzenia nie sú.

O2: Pevná splátka, voľné prechody

fotogaléria

O2 Paušál od O2 je štandardne založený na „dorovnávaní“ mesačného poplatku – ak si zoberiete napríklad Modrý O2 Paušál, každý mesiac splácate štyri eurá a rovnakú sumu štyroch eur dostávate ako bonus. Najvyšším je platinový variant O2 Paušálu s dotáciou práve 16 eur na každý mesiac.

Viazanosť je 18 mesiacov. Zmluvu však môžete kedykoľvek zrušiť a bez poplatkov doplatiť zostávajúcu, nesplatenú sumu za telefón. U konkurencie by ste na nový mobil zrejme čakali dlhšie. Orange i Telekom totiž bežne ponúkajú telefón za akciovú cenu pri bežnej dvojročnej viazanosti.

Prechod na akýkoľvek iný variant O2 Paušálu je možné zrealizovať zadarmo. Pri takejto zmene sa nemení mesačný poplatok za telefón. Zľava z mesačného poplatku je ale variabilná a závisí od zvoleného paušálu:

O2 Paušál O2 Mini Modrý O2 Paušál Strieborný O2 Paušál Zlatý O2 Paušál Platinový O2 Paušál
Mesačná platba za mobil 2 eurá 4 eurá 7 eur 11 eur 16 eur
Zľava na telefón 2 eurá 4 eurá 7 eur 11 eur 16 eur
Celkový bonus na telefón (18 mesiacov) 36 eur 72 eur 126 eur 198 eur 288 eur

Pokiaľ vám stačí lacnejší telefón alebo nutne nepotrebujete nové zariadenie, odporúčame si najskôr vziať najlacnejší modrý O2 Paušál. Pokiaľ je cena vami vybraného telefónu nižšia než poskytovaný bonus pri niektorom z paušálov, tejto okľuke sa nevyhnete. O2 vám dá len úplne celý bonus na telefón alebo vám prístroj vôbec nepredá.

Napríklad po prechode z modrého O2 Paušálu – aj s telefónom – na najvyšší platinový variant by ste platili o 12 eur menej, čiže namiesto 45 eur mesačne výhodnejších 33 eur.

O2 má bonus na telefón aj pre svoj nulový paušál „O2 Fér s platbou na faktúru“. Je ním 72 eur – uplatňuje sa po štyroch eurách mesačne v priebehu 18 mesiacov. Podmienkou je vždy výška faktúra aspoň 4,01 eura.

72-eurovú dotáciu dostanete, ak si zoberiete telefón so splátkovou službou O2 Mobil+. Tá funguje nasledovne:

  • cenu telefónu si rozložíte na jednorazovú platbu v predajni a 18 mesačných platieb
  • výška mesačnej platby závisí od ceny telefónu – môže byť v sume 2, 4, 7, 11, 16 alebo 25 eur
  • ak si zoberiete telefón na splátky k predplatenke O2 Fér, mobil splácate poštovými poukážkami a bonus 72 eur nedostanete
  • dotácia na mobil k O2 Fér sa tiež nedá kombinovať s bonusom 150 eur za prenos čísla – o 72-eurovú zľavu treba požiadať na predajni či cez zákaznícku linku

Telefón od operátora: Kedy áno, kedy nie

Pozrite si TOP5 všeobecných, osvedčených rád, ktoré pomôžu pri rozhodovaní sa o telefóne od operátora:

1. Konajte rýchlo. Do Vianoc nie je veľa času - Pre vianočný nákup telefónu by ste sa mali rozhodovať rýchlo. Ak chcete mať mobil naisto pod stromčekom, na nákup v e-shope zostáva čas do konca tohto týždňa v prípade Telekomu alebo do stredy 18. decembra v Orangei a O2. Bližšie informácie k operátorským on-line nákupom. Pri predajniach operátorov sa pripravte na dlhšie čakanie.

2. Hlavne porovnávajte - Vždy sa pozrite aj na plnú cenu telefónu, ktorú deklaruje operátor a porovnajte si ju napríklad cez porovnávač cien – Heureka.sk či Superdeal.sk . Prepočítajte si, či náhodou operátor s plnou sumou za mobil nepreháňa a koľko vlastne reálne vďaka dotácii ušetríte.

3. Niektoré telefóny sa oplatia viac - Rýchlo sa oplatí konať aj kvôli riziku, že neskôr by už daný model nemusel byť dostupný vôbec. Prípadne by operátor zavelil „stop“ výhodnejšej akcii, ktorú už využilo dosť zákazníkov, a predával zariadenie drahšie. Zo skúseností MobilManie môžeme potvrdiť, že stále sa nájde hŕstka modelov u operátorov, ktoré sa pri kombinácii s vybraným paušálom naozaj oplatia.

4. Zvážte si viazanosť - Na zváženie je takisto viazanosť – najmä v prípade dvojročnej viazanosti hrozí, že sa situácia na trhu zmení a zákazník bude mať odrazu menej výhodný paušál.

5. Nekupujte si predražený paušál - Zvyčajne sa neoplatí priplácať si za neobmedzené služby či napríklad stovky minút volaní len preto, aby ste získali lacnejší mobil. Paušál si vyberajte podľa vašich reálnych potrieb – aj keď sa vám budú v predajni snažiť natlačiť lacné neobmedzená či balíky navyše, dobre si premyslite, či ich naozaj využijete a aké sú podmienky.