13.12.2013 10:45 | MobilMania
Video

Pre majiteľa smartfónu: Sci-fi domácnosť či robotická guľa

Tipy na darčeky Náramok na monitoring pohybu, bezdrôtový Wi-Fi objektív alebo ovládanie elektrických zásuviek na diaľku. video

Okrem bežných druhov príslušenstva pre mobilné telefóny, ako sú ochranné puzdra a kryty, slúchadlá, Bluetooth handsfree či bedzrôtové reproduktory, môžete milovníka moderných technológií pod vianočným stromčekom potešiť IT darčekmi, s ktorými využije svoj smartfón naplno.

Náramok FitBit Flex: Merajte pohybovú aktivitu

Monitorovanie najrôznejších aktivít cez smartfón sa stalo v posledných rokoch veľmi obľúbené. Sledovať možno hmotnosť, mieru tuku, príjem kalórií, dĺžku a kvalitu spánku a mnoho ďalších vecí. Na túto vlnu veľmi rýchlo nasadla aj spoločnosť FitBit so svojimi nástrojmi na meranie dennej pohybovej aktivity.

fotogaléria
obr 2013 temy prisl fitbit1 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2013 temy prisl fitbit2 Zdroj: Zive.sk

Gumený náramok FitBit Flex má senzor, ktorý zaznamenáva počet krokov. FitBit Flex sa dá synchronizovať cez Bluetooth s iPhonom aj Androidom, Macom či PC. Cez aplikáciu je možné nielen sledovať, koľko ste za deň urobili krokov, ale pokiaľ ho máte na ruke v noci, vyhodnotí tiež kvalitu spánku. Vďaka zabudovanému vibrovaciemu mechanizmu ho navyše možno použiť ako diskrétny budík.

fotogaléria
obr 2013 temy prisl fitbit3 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2013 temy prisl fitbit4 Zdroj: Zive.sk

Náramok je k dispozícii v čiernej a modrej farbe za približne 100 eur a na stránke výrobcu sa dajú doobjendať i rôzne iné farebné kombinácie. FitBit okrem toho nedávno predstavil nový FitBit Force, ktorý ma navyše malý OLED displej s hodinkami.

K téme: Meteo stanica Urban Wather meria aj kvalitu ovzdušia

Robotická guľa Sphero

Svet mobilných hier sa popri kocke Dice+ snaží ozvláštniť aj robotická guľa Sphero. Medzi hračkami na diaľkové ovládanie, ako sú napríklad autíčka či vrtuľníky, vytŕča vďaka tomu, že nemá žiadne kolesá či iný viditeľný pohonný mechanizmus. Je to obyčajná guľa, ktorá sa po zapnutí rozsvieti a ak sa spáruje so smartfónom (iPhone, Android alebo Windows Phone), možno ju z neho rozkotúľať na všetky smery. Verzia 2.0 má oproti svojmu predchodcovi predovšetkým väčšiu rýchlosť a silnejšie LED svetlo.

fotogaléria
obr 2013 temy prisl sphero1 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2013 temy prisl sphero2 Zdroj: Zive.sk

Niekoľko zaujímavých spôsobov využitia Sphero si môžete pozrieť na videu:

Sphero ponúka otvorené API, cez ktoré ho môžu ovládať aplikácie tretích strán. Tak postupne vzniklo viacero originálnych hier, ako napríklad golf, stolné hry, preteky a iné. Práve to robí Sphero veľmi zaujímavým príslušenstvom. Keďže stále vznikajú nové spôsoby jeho využitia, netreba sa báť, že by tak skoro omrzelo. Sphero stojí v internetových e-shopoch okolo 130 eur.

fotogaléria
obr 2013 temy prisl sphero3 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2013 temy prisl sphero4 Zdroj: Zive.sk

Vrtuľník či kvadrokoptéra s kamerou

Zaujímavým darčekom môže byť aj model helikoptéry či auta na diaľkové ovládanie , z produkcie iCess stojí takéto zariadenie okolo 60 eur. Na hranie určite vystačí, pokiaľ ale chcete niečo serióznejšie a ste ochotní priplatiť, zaujať vás môže druhá generácia kvadrokoptéry Ar. Drone 2.

Obľúbená kvadrokoptéra od firmy Parrot sa dá ovládať aj pomocou iPhonu, iPadu alebo Androidu. Hračka pre všetkých fanúšikov techniky disponuje aj vstavanou kamerou, ktorá má v najnovšom modeli rozlíšenie HD, pričom zachytiť ňou môžete samozrejme aj fotografie. Vytvorený obsah je možné ukladať priamo do mobilného zariadenia, respektíve zdieľať v komunite Drone.

Ar. Drone 2 sa dá taktiež naprogramovať, aby letel v určitom smere a výške, prípadne kedy má zmeniť smer a podobne. Detailne nastaviť sa dá aj úsek, kedy sa má zaznamenať video. Prostredníctvom aplikácie je systém ovládania jednoduchší a zvládnu ho aj menej zdatní „piloti“. Kvadrokoptéra Ar. Drone 2 má dosah až 50 metrov vďaka Wi-Fi pripojeniu a pochváliť sa môže maximálnou rýchlosťou 18 km/h. V internetových e-shopoch stojí necelých 300 eur.

TIP: Autíčko ovládané smartfónom: iCess BWM X6 Black (video)

Obrazovka Androidu rovno do TV

fotogaléria
obr 2013 temy prisl prestigio dongle Zdroj: Zive.sk

Prestigio Multiscreen je malý „dongle“, pomocou ktorého môžete ľahko preniesť obrazovku mobilného telefónu alebo aj tabletu s Androidom na obrazovku TV či monitora, prípadne projektora alebo iného zobrazovacieho zariadenia. Možností využitia zrkadlenia, respektíve klonovania obrazovky na televízor či projektor sú naozaj široké.

Dongle nájde uplatnenie napríklad pri prezentáciách. Zaujímavá je tiež práca s webovým prehliadačom, ktorá je na smartfónoch tradične podstatne lepšie zvládnutá, než v systémoch „inteligentných“ televízoroch Smart TV súčasnej generácie. Bonusom sú hry a najmä tie, ktoré sa dajú ovládať nakláňaním telefónu. Nevýhodou je však v tomto prípade rýchla spotreba batérie. Na veľkej obrazovke môžete takto sledovať Full HD film, videá či fotky.

Prestigio Multiscreen sa zapojí do televízora pomocou HDMI. S mobilným zariadením (s Androidom 4.2 alebo novším) sa dokáže spojiť cez Wi-Fi a pomocou funkcie Miracast streamovať jeho naklonovanú obrazovku. Prestigio Multiscreen oproti konkurencii láka aj na cenovku pod 30 eur. Podobným riešením je napríklad AllShare Cast Dongle od Samsungu, alebo Media Link HD od HTC.

Sci-fi domácnosť ovládaná na diaľku

Určite to poznáte. Strávite dve hodiny balením, konečne sadnete do auta a vydáte sa na víkend preč z domu. Po pol hodine cesty si spomeniete, že ste chceli vypnúť žehličku či počítač, nechali pustené rádio alebo zapnutý ohrievač. Správny „nerd“ si aj v tejto situácii vystačí so svojim iPhonom alebo Androidom. Má totiž domáce spotrebiče zapojené cez Belkin WeMo Switch, zariadenie, ktorým možno ovládať elektrickú sieť cez internet.

fotogaléria
obr 2013 temy prisl wemo1 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2013 temy prisl wemo2 Zdroj: Zive.sk

Belkin WeMo Switch sa zasunie do zásuvky, pripojí k domácej Wi-Fi sieti a následne ho možno cez bezplatnú aplikáciu ovládať z ktoréhokoľvek miesta na svete s pripojením na internet. Na diaľku tak možno vypnúť a zapnúť spotrebiče, ako je ohrievač, klimatizácia, práčka, žehlička a podobne. Pre pokoj duše umožňuje kontrolovať, či sú spotrebiče vypnuté alebo zapnuté a samozrejmosťou je tiež časovač.

fotogaléria
obr 2013 temy prisl wemo3 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2013 temy prisl wemo4 Zdroj: Zive.sk

WeMo podporuje dokonca aj obľúbená služba IFTTT , ktorou možno prepájať rôzne samostatné služby navzájom. Môžete tak napríklad nastaviť, aby sa zapol elektrický ohrievač, ak podľa predpovede počasia klesne teplota pod zadanú úroveň, prípadne automaticky zapnúť lampu v danú hodinu a automaticky ju vypnúť o niekoľko hodín neskôr. Orientačná cena Belkin Wemo Switch je 40 eur.

Bezdrôtové Wi-Fi objektívy

Aj ten najlacnejší Android môže fotiť ako Lumia 1020. Sony tento rok predviedlo bezdrôtové mobilné objektívy pre smartfóny či tablety s Androidom alebo iOS (iPhone a iPad). Filozofie tohoto typu príslušenstva je veľmi jednoduchá – nemusíte mať fotomobil, aby ste mobilom mohli urobiť kvalitnú fotku.

Oba typy prídavných objektívov Sony QX10 i QX100 nechávajú v kvalite vyhotovených snímkov väčšinu smartfónov ďaleko za sebou. Lacnejší objektív Sony DSC-QX 10 s cenovkou okolo 180 eur ponúka optiku s možnosťou 10-násobného priblíženia pri zachovaní kompaktných rozmerov. Ďalej disponuje snímačom s veľkosťou 1/2.3" a rozlíšením 18,2 Mpix.

fotogaléria
obr 2013 temy prisl sony objektivy Zdroj: Zive.sk

U vyššieho typu objektívu Sony QX100 sa dôvody na kúpu hľadajú už ťažšie. Fotí síce perfektne, disponuje až 1" senzorom Exmor R  s rozlíšením 20,2 Mpix a clonou f/1,8, ale pri cenovke cez 400 eur sa už dá uvažovať o samostatnom fotoaparáte.

Externá batéria: Poistka, ktorá nesmie chýbať

fotogaléria
obr 2013 temy prisl externa bateria Zdroj: Zive.sk

Externé batérie možno nie sú najoriginálnejším príslušenstvom, no ak smartfón „nemá šťavu“, všetky ostatné doplnky sú rázom zbytočné. Obzvlášť, keď väčšina pri intenzívnom používaní vydrží sotva jeden celý deň. Na trhu ich je pomerne veľa a vybrať si môžete z najrôznejších druhov.

Napríklad Juice Pack Air od Mophie sa na iPhone nasadzuje ako ochranný kryt. Oproti iným vyniká tenkým profilom a slušnou kapacitou 1700 mAh (kapacita batérie iPhone 5/5s je 1440/1570 mAh). LED signalizácia vždy ukazuje, na koľko je externá batéria nabitá. Oblý dizajn nevyzerá ako päsť na oko, vďaka čomu iPhone pôsobí ako-tak prirodzene. Navyše plní funkciu ochranného obalu. Cenovka Jouice Pack Air pre iPhone je 100 eur.

fotogaléria
obr 2013 temy prisl juice1 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2013 temy prisl juice3 Zdroj: Zive.sk

Siahnuť však môžete aj po univerzálnych prenosných nabíjačkách, ku ktorým sa mobil, MP3 prehrávač či tablet pripája USB káblom. Na trhu je široké množstvo prenosných nabíjačiek, ktoré sa okrem cenovky líšia najmä kapacitou. Práve na nej najviac záleží, koľkokrát dokážete v teréne nabiť batériu vášho mobilu.  Mať v taške energiu zbalenú na cesty sa nám nie raz osvedčilo, keď sme testovali externé nabíjačky od výrobcov Sony, Prestigio a Colorovo.