17.12.2013 00:00 | MobilMania

Vyberáme mobilný internet: Šesť najlepších rád

Siete, pokrytie a všetky podstatné informácie. Nájdete ich v našom prehľade osvedčených tipov pre výber mobilného internetu. Vianočný špeciál

fotogaléria

Hoci sa na internet čoraz častejšie pripájame v rámci mobilu, z módy stále nevyšiel ani mobilný internet cez externý modem.

Na rozdiel od hlasových služieb nemusíme riešiť problémy s telefónnym číslom. Prejsť ku konkurencii – samozrejme mimo viazanosti – sa dá jednoducho, aj bez prenášania čísla.

Pripravili sme šesť najlepších tipov zameraných na výber mobilného internetu – sú určené každému, kto poškuľuje po tomto druhu služieb.

1.) Technológia: Flarion, 3G či LTE?

Prvým krokom je výber technológie pre náš mobilný internet. Ako jednu z možností spomenieme pripojenie postavené na technológii Flash-OFDM, takzvaný Flarion, ktorý z operátorov ponúka iba Telekom. Aj táto experimentálna sieť má stále čo ponúknuť, hoci kľúčovou technológiou u našich operátorov je už 3G. Navyše sa pomaly dostávame k najnovším LTE sieťam.

Flarion vám Telekom navrhne vtedy, ak v danej lokalite nemá 3G pokrytie – dlhodobé surfovanie v rámci 2G siete by bolo utrpením. Technológia je určená hlavne pre vidiek i odľahlejšie oblasti. Signál pokrýva zhruba 80 % obyvateľov Slovenska. S bežne predávanými dátovými zariadeniami ale Flarion využívať nemôžete. Potrebný je špeciálny modem.

fotogaléria
fotogaléria

Flarion: Pokrytie a špeciálny modem

3G siete fungujúce na technológii GSM už majú na Slovensku všetci traja mobilní operátori. Používa sa bežná SIM karta, ktorú vložíte do vhodného dátového zariadenia – či už ide o modem alebo Wi-Fi router. Výhodou GSM je možnosť využitia nižších dátových technológií. Ak nie ste v pokrytí 3G siete, je možné využiť aspoň 2G sieť, hoci samozrejme s rádovo menšími rýchlosťami – EDGE a GPRS.

fotogaléria

3G pokrytie Orangeu

fotogaléria

3G sieť Telekomu

fotogaléria

3G pokrytie O2

Na Slovensko sa dostáva aj modernejší typ siete, čiže LTE. Prvú komerčnú prevádzku na jeseň spustil Telekom . O2 má vlastnú LTE sieť , ale len v testovacom režime, s malým pokrytím územím na západnom Slovensku.

TIP:  LTE sieť od Telekomu dostupná v ďalších 11 mestách

fotogaléria

LTE od Telekomu: Pokrytie Slovenska

2.) Pokrytie a rýchlosti

Operátorov sme sa spýtali na ich aktuálne pokrytie územia Slovenska 3G sieťou. Tu sú čísla, ktoré nám poskytli:

  • Orange: 84,8 % obyvateľov
  • Telekom: 81 % obyvateľov
  • O2: 56,75 % obyvateľov

Treba však zdôrazniť, že údaje o pokrytí populácie nie je možné priamo porovnávať – operátori pri výpočte uplatňujú rozdielnu metodiku.

3G siete na Slovensku dosahujú nasledovné maximálne prenosové rýchlosti v smere sťahovania (download) alebo odosielania dát (upload):

  • Orange: 42 Mbit/s (download), 5,76 Mbit/s (upload)
  • Telekom: 42 Mbit/s (download), 5,76 Mbit/s (upload)
  • O2: 14,4 Mbit/s (download), 2 Mbit/s (upload)

Situácia s nasadenými technológiami je reálne komplikovanejšia. O2 má pre upload technologický strop 5,8 Mbit/s, hoci reálne je pri odosielaní dát zákazníkom teoreticky dostupná rýchlosť najviac 2 Mbit/s. Takisto napríklad Orange i Telekom ponúkajú v niektorých lokalitách HSPA+ dual carrier s downloadom do 42 Mbit/s, no inde je rýchlosť sťahovania dát len polovičná. Pre lepšiu orientáciu pomôžu mapy pokrytia, ktoré spomíname nižšie v článku.

Pridávame niekoľko dobrých rád k prenosovým rýchlostiam pri mobilnom internete:

  • Všímajte si reálne dostupné rýchlosti pre konkrétny dátový balíček. Stáva sa, že lacnejšie programy majú rýchlosti „priškrtené“.
  • Zabudnúť netreba ani na odosielanie dát. V Orangei a Telekome majú nižšie programy rýchlosť uploadu do 512 kbit/s – napríklad posielanie fotografií či súborov sa tak môže nepríjemne predĺžiť.
  • Čo sa stane po vyčerpaní voľných dát? Zákazníkom Orangeu a Telekomu sa rýchlosť prenosov drasticky zníži na 64 kbit/s, v O2 až na slimačích 48 kbit/s (cenníkovo dokonca na 16 kbit/s). Dáta si môžete za poplatok obnoviť. Orange umožňuje aj vyššie rýchlosti po vyčerpaní dát, musíte si ale priplatiť.

Určite sa oplatí mať v zálohe aj ďalšiu SIM kartu pre mobilný internet, od iného operátora. Môžete tak eliminovať nedostatky pokrytia či poistiť sa proti výpadkom. Pokiaľ nechcete platiť nič navyše, pre prípad núdze sa oplatí mať po ruke denný internet. S najvýhodnejšími podmienkami ho má aktuálne O2 – 400 MB so stropom 50 centov na deň. V dňoch, kedy dátové prenosy nevyužijete, neplatíte nič.

3.) Ako si overím dostupnosť?

Aby vám internet dobre fungoval, potrebujete byť v dostatočnom pokrytí signálom. Nápomocná bude mapa pokrytia, ktorú má každý z operátorov umiestnenú na svojom webe:

Dodatočné reklamácie ohľadom nekvalitného signálu veľa nevyriešia. Hoci mapy pokrytia sú tvorené na základe štatistických modelov a nie sú 100-percentné – môže sa stať, že zákazníkovi ukazuje mapa danú lokalitu ako pokrytú, ale jemu sa kvalitný signál z nejakej príčiny chytiť nedarí.

Čo na to hovoria operátori? „V takomto prípade zákazníkovi odporúčame, aby podal reklamáciu na funkčnosť služby. Na základe vyhodnotenia pokrytia bude reklamácia prešetrená,“ vraví hovorkyňa Orangeu Alexandra Piskunová. Reklamáciu odporúča aj Telekom. O2 zákazníkovi konkrétnu radu nedáva – zdôrazňuje, že poskytuje dátové balíčky bez viazanosti.

Ešte pred reklamovaním je ale samozrejme dobré otestovať si pripojenie na inom mieste, aby ste mali istotu, že chyba je naozaj v pokrytí, nie na vašej strane. Ak ste už v minulosti zaznamenali problémy, porovnajte si aj mapy pokrytia konkurentov, ktorí by mohli mať vašu lokalitu pokrytú lepšie. Najmä v mestách sa môže stať, že iný operátor má značne lepší signál vďaka bližšie umiestnenej základňovej stanici.

4.) Otestujte si služby. Priamo v teréne

Pokiaľ nemáte istotu, ideálne je vyskúšať si mobilný internet doma či na miestach, kde ho chcete používať. Flarion od Telekomu sa dá otestovať zadarmo – na sedem dní, s dátovým limitom 100 megabajtov. Za každý začatý gigabajt dát nad rámec 100 MB sa platí 12 eur.

fotogaléria

Takáto skúška nie je možná pre 3G sieť Telekomu. Po týždni môžete testovaciu sadu k Flarionu vrátiť alebo si ju ponecháte a pokračujete so zvoleným balíčkom.

Reálny test umožňuje aj Orange – zákazníkovi poskytne USB modem či Wi-Fi router, podľa dostupnosti na predajni. „Aby zákazník zistil, či má pokrytie v danej lokalite, je na testovanie dostupná stránka Orange.sk ,“ spresnila hovorkyňa Orangeu Alexandra Piskunová. Na iné lokality sa s testovacou sadou nedostanete. Doba takéhoto zapožičania závisí od dohody na predajni – vo všeobecnosti ide o pár dní.

O2 má „Internet do notebooku na skúšku“ – za symbolický jeden cent si môžete sieť operátora otestovať v priebehu týždňa. Limitom je 500 MB dát, po vyčerpaní nastane spomalenie na 16 kbit/s. Balíček sa po 7 dňoch zmení na bežný variant „Internet do notebooku“, ktorý zahŕňa 2 000 MB za 11 eur mesačne.

5.) Spôsob používania zohrá rolu

fotogaléria

Rozhodujte sa určite i podľa toho, na aký účel – a samozrejme v akých podmienkach – chcete mobilný internet využívať. Napríklad odozva siete je dôležitá pri hraní on-line hier. Stabilita signálu a jeho priepustnosť cez steny nepochybne závažia pri používaní v budovách. V prípade častého cestovania je dôležité hlavne samotné pokrytie internetom vo všetkých potrebných lokalitách.

Plánujete internet používať na pravidelné sťahovanie veľkého množstva dát – napríklad filmov či iných súborov? Situácia sa rokmi mení k lepšiemu, no na tento účel mobilný internet stále skôr neodporúčame. Najmä nie v situácii, pokiaľ si platíte nižší dátový balíček a jedným stiahnutím filmom by ste prišli aj o polovicu voľných dát na mesiac.

Pri zapnutom mobilnom internete odporúčame povypínať si všetky v tej chvíli nepotrebné služby, ktoré by mohli zbytočne prenášať dáta. Alebo pokiaľ ide o inteligentné programy – nastavte si ich tak, aby fungovali len cez Wi-Fi, nie v rámci mobilnej siete operátora.

6.) Dátové zariadenie: Nepodceňte výber

Základom pre kvalitný mobilný internet je aj vhodné dátové zariadenie. Ak používate mobilný internet pravidelne a máte starší modem s podporou iba nižších prenosových rýchlostí, bude zrejme načase ho vymeniť.

fotogaléria

Od operátora si môžete – výmenou za viazanosť – zobrať modem za akciovú cenu. Porovnajte si, za akú cenu by vám operátor ponúkol dotovaný tablet. Na Vianoce operátori svoje akcie ešte posilnili. Ak máte záujem o tablet a operátor vám ho ponúka za výhodnú cenu, modem si kúpte prinajhoršom aj samostatne – ide o investíciu v desiatkach eur, lacnejšie modely zoženiete za 20-30 eur.

Napríklad Orange aj Telekom majú v ponuke jeden z cenovo prijateľnejších modelov, Huawei E3131. V smere sťahovania dát umožňuje dosahovať maximálne rýchlosti do 21,6 Mbit/s, pre odosielanie dát je maximom 5,76 Mbit/s. V lacnejších overených e-shopoch stojí okolo 30 eur.

Samozrejme, nie je na škodu zvážiť investíciu do modemu s podporou technológie dual carrier – len s takýmto modemom je možné využívať naplno najvyššie dostupné rýchlosti sietí HSPA+.

O2 má balíček modemu ZTE MF 190 so SIM kartou za 27,90 eura. Maximálne rýchlosti sú nasledovné: 7,2 Mbit/s pre sťahovanie a 2,0 Mbit/s pre odosielanie dát. K modemu je dostupná služba „Internet do notebooku“ – 2 000 MB za 11 eur mesačne – na 30 dní zadarmo.

Modem si môžete kúpiť napríklad aj u konkurencie za plnú cenu. Bude použiteľný v akejkoľvek sieti –navyše Telekom už zariadenia neblokuje  vôbec, nerobí tak ani O2 ani Orange.