25.12.2013 10:00 | MobilMania

Nový smartfón: Zoznámte sa, vybavte ho aplikáciami

Našli ste si pod stromčekom smartfón a neviete sa v ňom zorientovať? Poradíme vám kľúčovými tipmi pre systém Android, iOS aj Windows Phone.

Smartfóny si aj tento rok našli cestu pod vianočný stromček u mnohých z vás, pochválili ste sa nám o tom aj na Facebooku vrámci našej prebiehajúcej súťaže . Pokiaľ je pre vás nový iPhone, Android či Windows Phone španielska dedina. V nasledujúcom článku vám stručne predstavíme všetky tri popredné platformy a ponúkneme vám aj niekoľko tipov na užitočné aplikácie či paušály operátorov, ktorým sa na MobilManii podrobne venujeme v špeciálnej vianočnej rubrike.

Android: Zelený panáčik

Platforma Android od spoločnosti Google vychádza z jadra operačného systému Linux pre počítače a už za pomerne krátku dobu si na poli mobilných zariadení vydobyl titul najpoužívanejšieho systému. Okrem smartfónov sa s ním totiž hojne stretávame aj na tabletoch či rôznych hybridoch.

fotogaléria

Pri prvom spustení vás samotný systém v niekoľkých krátkych krokoch prevedie základnými nastaveniami ako je voľba jazyka či bezdrôtovej siete. Napokon vám ponúkne možnosť prihlásenia, respektíve vytvorenie nového účtu Google. Spomínaný účet je dôležitý najmä z toho dôvodu, že slúži ako kľúč otvárajúci brány internetového obchodu Google Play , kde nájdete tisíce užitočných aplikácií na stiahnutie.

TIP: Smartfón pod stromčekom: Ako začať?

Pokiaľ účet Google ešte nevlastníte, vytvoriť si ho môžete priamo z mobilu, prípade aj cez webový prehliadač PC na príslušnom webe spoločnosti Google , kde vyplníte jednoduchý formulár pre vytvorenie e-mailového konta.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Obchod s aplikáciami na platforme Android – Google Play

Po úspešnom založení účtu už stačí na ploche operačného systému vyhľadať ikonu Google Play (Obchod Play) a následne sa prihlásiť. Aplikácie sú tu prehľade rozdelené v kategóriách a vyberie si naozaj každý. Pre nainštalovanie do mobilu stačí aplikáciu len stiahnuť a o zvyšok sa už postará systém.

Všetky nastavenia systému a telefónu sú skryté za ikonou ozubeného kolieska, ktoré nájdete na ploche či v hornej notifikačnej lište, respektíve sa vám táto možnosť ukáže po stlačení kontextového tlačidla. Nechýbajú možnosti bezdrôtových a mobilných sietí, nástroje pre zálohovanie alebo obnovenie nastavení telefónu a v neposlednom rade aj správca aplikácii s možnosťou odinštalovania nepoužívaného softvéru.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Základné nastavenia systému a telefónu

iOS: Nahryznuté jablko pod jedličkou

Nový iPhone vás pri prvom spustení osloví uvítacou obrazovkou v rôznych jazykoch. Stačí vložiť SIM kartu a môžete sa pustiť do aktivácie a základných nastavení. Postupne vás systém prevedie základnými krokmi, ako je výber jazyka (podporovaná je aj slovenčina), pripojenie na Wi-Fi a vytvorenie používateľského účta Apple ID. Pokiaľ ste niekedy v minulosti kupovali čokoľvek cez iTunes alebo App Store alebo máte e-mail od Apple, tak vaše Apple ID je e-mail a heslo, ktoré ste používali na prihlásenie sa do týchto služieb.

Ak ste vo svee Apple celkom noví, systém vám pomôže v niekoľkých rýchlych krokoch vytvoriť si nový účet. S ním si môžete zároveň vytvoriť a jnový e-mail na doméne iCloud , no nie je to podmienka a nič vám nebráni, aby ste si Apple ID vytvorili s akoukoľvek inou e-mailovou adresou.

Niektorí používatelia si myslia, že pri vytváraní účtu musia zadať aj číslo svojej kreditnej karty. Hoci systém k tomu prirodzene vedie, ak sa dobre obzriete, nájdete aj možnosť registrovať bez karty. V takom prípade však budete pochopiteľne môcť inštalovať iba tie aplikácie, ktoré sú zadarmo.

Po vytvorení Apple ID vám systém položí ešte niekoľko otázok, ako to, či chcete používať službu Nájsť môj iPhone (mali by ste), alebo či chcete využívať automatické zálohovanie všetkých dát v iPhone na Apple servery (iCloud záloha), čo je taktiež veľmi užitočné.

Následne sa pred vami zobrazí samotná plocha s ikonami a vy si môžete gratulovať. Váš iPhone je pripravený na používanie. Výhodou celého procesu je, že na rozdiel od minulosti už vôbec nie je potrebné pripájať iPhone k Macu či PC.

fotogaléria

Pokiaľ plánujete svoj iPhone využiť zároveň ako hudobný prehrávač a neplánujete si všetku hudbu kupovať cez iTunes Store, iTunes a Mac potrebovať predsa len budete. Hudbu z iTunes do iPhone dostanete buď cez USB alebo Wi-Fi, alebo cez internet, ak si predplatíte službu iTunes Match .

Mnoho používateľov však namiesto vstavanej hudobnej aplikácie používa napríklad YouTube či podobné služby ako je Spotify a všetku hudbu a video si streamuje cez internet. Pokiaľ máte dostatočne veľký dátový paušál, alebo budete používať iPhone prevažne v oblasti pokrytia Wi-Fi signálom, aj táto cesta je schodná.

Windows Phone: Vydlaždené okná do nového roka

Operačný systém Windows od Microsoftu už tretí rok existuje aj v novodobej mobilnej verzii. Od svojho predstavenia jeho trhové podiely neustále rastú, ale stále nedosahujú čísla konkurencie. Čo sa však Microsoftu podarilo, je etablovanie systému ako stabilného „tretieho ekosystému“ v závese za Androidom od Google a iOS od Apple.

Windows Phone 8 je špecifický hlavne svojím rozhraním, ktoré je tvorené zo živých dlaždíc – Live Tiles. Tieto sú dnes už dobre známe takmer každému, kto sa stretol aj s najnovším desktopovým systémom Microsoftu. Prostredie Metro (Modern UI) má svoje korene práve vo Windows 8.

fotogaléria

Pri prvom spustení vás systém prevedie základnými nastaveniami ako sú dátum a čas, lokácia či možnosť pripojenia na dostupné Wi-Fi siete. Pre plnohodnotné používanie smartfónu s Windows Phone 8 je však nutnosťou používateľské konto s názvom Microsoft Account, ktoré je možné založiť už počas úvodných nastavení alebo použiť už existujúce konto, napríklad zo systému Windows 8. Konto Microsoft následne umožní sťahovanie aplikácií z obchodu Windows Phone Store či automatickú synchronizáciu obsahu na cloudové úložisko SkyDrive.

Základným rozhraním systému je štartovacia obrazovka, na ktorej sa nachádzajú živé dlaždice. Systém podporuje tri (štyri pri tabletofónoch) základné veľkosti. Nejde však len o estetický detail – veľkosť dlaždice má vplyv aj na množstvo obsahu, ktoré sa na nej zobrazí. Windows Phone 8 (zatiaľ) nemá notifikačné centrum, a dlaždice sú tak hlavným indikátorom diania v systéme a aplikáciách. K zoznamu nainštalovaných aplikácií sa zase dostanete jednoduchým posunutím prsta doľava na štartovacej obrazovke.

Aplikácie, ktoré by vám nemali chýbať

Prezeranie a tvorba dokumentov

V mobile sa vám určite zíde nejaký softvér na prehliadanie a tvorbu dokumentov. Na platforme Android môžeme spomenúť šikovné riešenie Kingsoft Office, pričom na iOS si pokojne vystačíte priamo s kancelárskym balíkom iWork od Apple . Na smartfónoch vybavených Windows Phone sa ku slovu dostane známy Microsoft Office Mobile .

fotogaléria
fotogaléria
Názov Operačný systém Stiahnutie Cena
Kingsoft Office Android Google Play Zadarmo
iWork iOS App Store Zadarmo
Office Mobile Windows Phone predinštalované Zadarmo

Prehrávanie multimédií

Na prehrávanie videí v Androide odporúčame aplikáciu MX Player , ktorá je však v bezplatnej verzii „skrášlená“ otravnými reklamami. Dobrou bezplatnou alternatívou je aj VLC Player známy z počítačov. Pre sledovanie videí uložených na YouTube je na všetkých troch platformách k dispozícii rovnomenná aplikácia.

Súčasťou iOS je aplikácia Videá (Videos) prehrávajúca formáty .mp4, .m4v a .mov. Existujú tiež aplikácie podporujúce staršie kodeky, ako napríklad XviD. Filmy a seriály možno nakupovať priamo v obchode iTunes Store, prípadne ich importovať cez iTunes na Macu alebo PC. Je tiež možné ukladať videá z internetu pre sledovanie offline. Na ukladanie YouTube videí sa nám osvedčila aplikácia iTube , ktorá na rozdiel od oficiálnej YouTube aplikácie podporuje aj prehrávanie na pozadí či s vypnutým displejom. Na sťahovanie videí z rôznych stránok a súborov všeobecne je výborná viacúčelová aplikácia GoodReader .

fotogaléria

Rovnako ako konkurečné platformy, aj Windows Phone obsahuje vstavaný multimediálny prehrávač. Kým jeho hudobná časť ešte obstojne plní svoju úlohu, situácia sa rapídne zhoršuje pri prehrávaní videa, najmä kvôli funkčným obmedzeniam a (ne)podpore formátov. Najvhodnejším riešením je teda siahnuť po alternatíve v podobe aplikácie z oficiálneho obchodu. Najviac sa nám osvedčil prehrávač od čínskych vývojárov s názvom MoliPlayer Pro. Prehrávač podporuje kvantá videoformátov ako avi, mkv, mp4, h.264, rmvb, wmv, flv, ts, m2ts, či vob. Rovnako sa nezľakne ani titulkov.

Kým oficiálna Youtube aplikácia je na systéme Windows Phone skôr ukážkou absolútnej ignorácie zo strany Google, existujú v obchode veľmi kvalitné alternatívy od tretích strán. Medzi ne patria hlavne aplikácie MetroTube či myTube , ktoré ponúknu aj pokročilú funkcionalitu v podobe podpory prehrávania videa na pozadí či sťahovania videoobsahu do pamäte zariadenia.

Názov Operačný systém Stiahnutie Cena
MX Player Android Google Play Zadarmo
VLC Player Android Google Play Zadarmo
Videá iOS Predinštalované Zadarmo
MoliPlayer Pro Windows Phone WP Store 2,99 eura

Poznámky a synchronizácia

V dnešnom hektickom období príde vhod aj schopný nástroj pre tvorbu poznámok. Tu je skvelou voľbou aplikácia Evernote , ktorá okrem tvorby poznámok, fotografií či záznamu zvuku umožňuje synchronizáciu týchto informácií naprieč všetkými vašimi zariadeniami. Poznámky tak máte vždy pri sebe. Evernote je dostupná vo verzii pre Android, iOS ako aj Windows Phone.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
Názov Operačný systém Stiahnutie Cena
Evernote Android Google Play Zadarmo
Evernote iOS App Store Zadarmo
Evernote Windows Phone WP Store Zadarmo

Navigácia zadarmo

Pri vašich potulkách na cestách sa vám určite zídu mapy a navigácia. Za pomerne krátku dobu si na výslní vydobyla miesto aplikácia Waze , ktorá je dostupná pre všetky tri popredné mobilné systémy, no mapové podklady sťahuje z webu, podobne ako bezplatné riešenie od Google a Apple, ktorých aplikácie nájdete už predinštalované. Každý vodič však v prípade Waze môže nahlasovať aktuálnu situáciu na cestách (zápchy, policajné hliadky…) Na poli Windows Phone je výborným riešením napríklad navigácia Here Maps od Nokie , ktorá vás môže navigovať aj bez pripojenia k internetu. Medzi najlepšie offline navigácie patrí slovenský Sygic, ktorý je možné získať so zľavou 30 percent , pričom vrámci vianočnej akcie dostanete ešte jednu rovnakú licenciu pre známeho.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
Názov Operačný systém Stiahnutie Cena
Waze Android Google Play Zadarmo
Waze iOS App Store Zadarmo
Waze Windows Phone WP Store Zadarmo
Here Maps Windows Phone WP Store Zadarmo

Bezplatná komunikácia

Smartfóny v spojení s internetom majú samozrejme aj ďalšie možnosti odosielania správ a textovej komunikácie než sú notoricky známe SMS správy. Tu prichádzajú na scénu rôzni IM klienti, ako je napríklad WhatsApp alebo Viber .

V neposlednom rade musíme spomenúť aj aplikáciu Skype, ktorá pridáva aj bezplatné VoIP telefonovanie hojne využívané v konvenčných počítačoch.

fotogaléria
Názov Operačný systém Stiahnutie Cena
Skype Android Google Play Zadarmo
Skype iOS App Store Zadarmo
Skype Windows Phone WP Store Zadarmo

Sociálne siete

Na sociálnu sieť Facebook síce môžete pristupovať tradične cez webový prehliadač, avšak pohodlnejšou cestou je stiahnutie oficiálnej aplikácie, ktorej prostredie je špeciálne prispôsobené na dotykové gestá. Svoju vlastnú aplikáciu má už aj slovenský Pokec.sk a detailne sme sa na ňu pozreliv našom teste .

fotogaléria
fotogaléria
Názov Operačný systém Stiahnutie Cena
Facebook Android Google Play Zadarmo
Facebook iOS App Store Zadarmo
Facebook Windows Phone WP Store Zadarmo
Pokec.sk Android Google Play Zadarmo

Úprava a zdieľanie fotografií

Takou malou revolúciou sa na poli mobilných telefónov stala aj aplikáciaInstagram určená pre zachytávanie a následnú úpravu fotografií pomocou rôznych filtrov. Vašimi umeleckými výtvormi sa následne môžete pochváliť na rôznych sociálnych sieťach. Pre platformu Windows Phone je zaujímavou alternatívou aj softvér 6tag s podporou videa.

fotogaléria
fotogaléria
Názov Operačný systém Stiahnutie Cena
Instagram Android Google Play Zadarmo
Instagram iOS App Store Zadarmo
Instagram BETA Windows Phone WP Store Zadarmo
6tag Windows Phone WP Store Zadarmo

Bezpečnosť, vystopovanie zariadenia

S rastúcou popularitou platformy Android sa zvyšuje aj množstvo nebezpečného kódu ako vírusy či malvér, ktorý môže vaše zariadenie ohroziť. Je preto viac než vhodné poohliadnuť sa po nejakom tom antivírovom softvéri. Určite môžeme spomenúť Avast Mobile Security & Antivirus , ktorý dokonca umožňuje na diaľku vystopovať váš ukradnutý smartfón. V prípade platformy Windows Phone je po prihlásení do webového rozhrania pomocou konta Microsoft možné nájsť stratený smartfón, na diaľku ho zamknúť alebo rovno vymazať všetok obsah. Podobnú službu má taktiež Apple a rovnako aj Windows Phone.

TIP: Stratili ste telefón? Nájdite si ho cez web

fotogaléria
fotogaléria
Názov Operačný systém Stiahnutie Cena
Avast Mobile Security & Antivirus Android Google Play Zadarmo
Nájsť iPhone iOS App Store Zadarmo

Keď vstavaná pamäť nestačí

Ani sa nenazdáte a integrovaná pamäť pre dáta sa vám v telefóne úplne vyčerpá. Záleží samozrejme na konkrétnom smartfóne a jeho kapacite. Vždy však máte k dispozícii záchranné koleso. Okrem toho, že väčšina modelov disponuje slotom pre microSD pamäťové karty, môžete využiť aj takzvané cloudové služby , teda online úložiská, vďaka ktorým máte svoje dáta k dispozícii všade tam, kde sa pripojíte na internet.

Nový paušál k mobilu pod stromček

Ak ste dostali pod stromček nový mobil, naplno ho dokážete využiť iba so službami od operátora, ktoré budú plne vyhovovať vašim potrebám. Vďaka osvedčeným radám MobilManie si vyberiete najvýhodnejšiu kombináciu. Vianočné akcie operátorov pokračujú aj v januári – na prípadné rozhodovanie tak zostáva ešte dosť času.

Pokiaľ ste spolu s telefónom dostali už aj paušál, z našich vianočných článkov zistíte podrobne, čo všetko zahŕňa. Orange i Telekom majú už dlhé týždne svoje hlavné vianočné akcie. O2 predstavilo k O2 paušálom ponuku dvoch telefónov za cenu jedného.

fotogaléria

Zobrali ste si od operátora aj mobil? Pozrite si, koľko budete platiť a ako fungujú dotácie operátorov. Pokiaľ nový mobil nechcete, od Orangeu a Telekomu dostanete bonusy navyše – výmenou za viazanosť.

Veľkým lákadlom sú aktuálne bonusy za prenos čísla. Orange i O2 rozdávajú 150 eur – ide o zľavu vyplácanú po 5 eur mesačne v priebehu 30 mesiacov. V Orangei si môžete celý bonus uplatniť aj hneď , pokiaľ ho použijete ako dotáciu na telefón. Telekom predstavil dva rôzne bonusy za prenos čísla – bezplatný paušál do Veľkej noci alebo 100-eurový bonus pri nákupe v predajni.

Ako sa dozvedieť viac?

V špecializovanej sekcii na našom webe vám ďalej ponúkame množstvo užitočných testov mobilov. Po zadaní názvu vášho telefónu do vyhľadávacieho poľa vľavo hore tak môžete vopred odhaliť silné i tie slabšie stránky vášho nového inteligentného pomocníka. Ďalšou nápovedou pre vás môže byť aj náš prehľadnýkatalóg mobilov , ktorého databáza obsahuje už viac než 1 800 rôznych telefónov s ich dôležitými parametrami a funkciami.

TIP: Vyhrajte IT darčeky od Živé.sk