28.12.2013 00:00 | MobilMania

Rok 2013 u operátorov: Aukcia a LTE internet

Boj o lukratívne frekvencie, prvá LTE sieť či predaj O2. Zhrnuli sme všetko podstatné, čo sa u operátorov za rok odohralo. TOP6 udalostí

Na našom telekomunikačnom trhu sa v roku 2013 udialo veľa zaujímavého. Rozbehla sa aukcia frekvencií a Slovensko má prvú LTE sieť. Riešili sa aj majetkové pomery – O2 skončilo v rukách Kellnera a štát sa chce zbaviť svojho podielu v Telekome. Od nového roka prichádza ďalšia zmena – končí Telekomunikačný úrad, nahradí ho zlúčený regulátor.

Pozrite si náš operátorský prehľad najzaujímavejších noviniek – rozoberáme v ňom hlavne biznis operátorov či technologické zmeny. Službám a oblasti cien sa budeme venovať v ďalšom článku.

1.) Boj o frekvencie: Ideme do finále

fotogaléria

Aukcia frekvencií sa nepochybne stala TOP udalosťou tohto roka. Lukratívne kmitočty v pásmach 800, 1 800 a 2 600 MHz zamiešajú kartami na trhu, keďže práve vďaka nim by sa na Slovensku mali začať skutočné preteky v budovaní moderných LTE sietí.

TIP: Všetko o LTE aukcii v rubrike MobilManie

Operátorský boj o frekvencie vypukol na jeseň . Okolo celej aukcie však panovalo mediálne ticho – Telekomunikačný úrad SR (TÚ SR) zakázal účastníkom vyjadrenia pre médiá. Operátori sa nemohli o aukcii „rozprávať“ ani navzájom medzi sebou. Zákazy regulátora však objektívne nemohli zabrániť tomu, aby sa von dostali aspoň nepotvrdené špekulácie.

Hovorilo sa napríklad o tom , že Slovensko získalo štvrtého mobilného operátora. Neskôr sa už priamo  spomínal ako nováčik Swan , známy hlavne ako poskytovateľ služieb v rámci pevnej siete. Stále však nie je isté ani to, či sa aukcia už skončila alebo naopak ešte prebieha. TÚ SR sa zatiaľ nevyjadruje. Očakáva sa, že výsledky aukcie by sme sa mali dozvedieť v januári.

TIP: LTE aukcia: Najlepšie vraj obstál Telekom, štát zarobí viac

Pásmo 800 MHz nie je značne zaujímavé len z pohľadu operátorov, ale pozornosť púta aj jeho fungovanie popri DVB-T vysielaní – a možné riziko rušenia. V prípade týchto frekvencií hovoríme o takzvanej digitálnej dividende, boli uvoľnené po vypnutí analógového terestriálneho TV vysielania.

TIP: LTE siete môžu ohroziť digitálnu televíziu

2.) Kellner kúpil O2. Chce aj Telekom?

Meno Petr Kellner sa spomínalo hneď pri viacerých veľkých operátorských príležitostiach. Jeho finančná skupina PPF najprv rovno prezradila, že má záujem o účasť v našej LTE aukcii. Neskôr v rukách českého podnikateľa väčšinovo skončila česká Telefónica – a spolu s ňou aj slovenské O2, ktoré je jej dcérskou firmou.

fotogaléria

V novembri sa objavili špekulácie , že Kellner má záujem aj o minoritný, 49-percentný podiel štátu v Slovak Telekome. Štát potvrdil, že svojho podielu v Slovak Telekomu sa chce zbaviť. Nemecký Deutsche Telekom vlastní 51 percent podniku a na zvyšok má predkupné právo. Či ho však Nemci reálne využijú, nie je jasné. Ako druhá možnosť pre Slovensko sa hovorilo aj o predaji akcií cez burzu.

3.) LTE od Telekomu: Dobrý základ

V polovici novembra Telekom prekvapivo zvolal novinárov do Nitry. Operátor spustil svoju LTE sieť práve v tomto krajskom meste. Na úvod pokryl takisto Trnavu, Žilinu, Banskú Bystricu a Prešov. Nateraz posledného rozširovania pokrytia sme sa dočkali tesne pred Vianocami – aktuálne je LTE internet od Telekomu dostupný pre 23,7 percenta obyvateľov Slovenska.

Stále však chýbajú veľmi dôležité lokality – ako Bratislava, Košice či Trenčín. Práve tie sa totiž nachádzajú blízko hraníc a operátor by ich mal pokryť až vďaka frekvenciám získaným v aukcii. Telekom si navyše za využívanie LTE siete od zákazníkov zatiaľ nič nepýta.

Zo strany operátora tak ide zatiaľ možno skôr o akúsi verejnú skúšku novej technológie. Hoci už teraz vzbudil viac reálneho záujmu ako O2 so svojím testovaním LTE v rámci troch malých obcí na západnom Slovensku. Orange zatiaľ LTE sieť nemá.

TIP: Orange a O2 o príchode LTE nehovoria. Nemôžu

Spoplatnenie LTE internetu Telekom plánuje od druhej polovice februára. S nevôľou sa stretli nateraz ohlasované ceny – najmä 20-eurový mesačný príplatok k paušálom mobilného internetu. Operátor však už teraz nevylučuje , že uvedie výhodnejšiu, akciovú ponuku.

4.) Pokrok pri 3G sieťach

Rok 2013 priniesol aj ďalšie vylepšovanie 3G sietí mobilných operátorov. Percentuálne pokrytie obyvateľstva SR vyzerá nasledovne:

  • Orange – zhruba 85 %
  • Telekom – približne 81 %
  • O2 – okolo 57 %

Hoci treba dodať, že priame porovnanie nie je možné – operátori pri výpočte pokrytia uplatňujú rozdielnu metodiku. Rozličné sú samozrejme aj poskytované prenosové rýchlosti. Rady MobilManie, ako postupovať pri výbere mobilného internetu, nájdete v samostatnom článku .

Faktom je, že každý z mobilných operátorov vstupuje do nového roka s lepšou 3G sieťou, akú mal na začiatku končiaceho roka 2013. Výziev do nového roka ale zostáva stále dosť. Vždy určite zamrzí, keď napríklad pri cestovaní narazíme na pomalé EDGE – a pri Telekome dokonca aj na dnes už prakticky takmer nepoužiteľné GPRS, s maximálnou prenosovou rýchlosťou 56 kbit/s.

TIP:  3G sieť Orangeu dostupná v ďalších 108 obciach. Na frekvencii 900 MHz

Orange začiatkom roka oznámil, že končí s projektom internetu pre odľahlé obce. Frekvencie v pásme 870 MHz operátor odovzdal, a to bez naplnenia svojich veľkých plánov.

Alternatívna sieť Telekomu, ktorou je „Flarion“ v pásme 450 MHz, naopak stále má čo ponúknuť. Aj keď rýchlosťami – maximálne 5,3 Mbit/s v smere sťahovania a 1,8 Mbit/s v smere odosielania dát – dnes nedokáže konkurovať 3G sieťam. Aktuálne pokrýva signál Flarionu 80 % obyvateľov Slovenska. Vývoj technológie sa zastavil a určite je na zváženie prípadná dvojročná viazanosť, hlavne v situácii, keď klope na dvere LTE.

5.) Virtuálni operátori: Málo noviniek

Tento rok nepriniesol veľa nového z pohľadu virtuálnych operátorov. Poriadneho hráča bez vlastnej siete sa Slovensko stále nedočkalo. Aktuálne máme na trhu troch takzvaných značkových operátorov, fungujúcich hlavne v úlohe prepredajcov služieb – Tesco mobile a Swan Mobile (obaja sieť O2) i FunFón (sieť Orange).

Asi najviac upútal pozornosť Tesco mobile, keď v apríli spustil akciu s dvojnásobkom kreditu a neobmedzenými volaniami vo vlastnej sieti. Platí doteraz, bez obmedzenia platnosti. Vzťahuje sa na zákazníkov s bezplatnou vernostnou kartou reťazca Tesco.

Ponuky značkových operátorov sa tento rok celkovo výraznejšie nemenili. Swan Mobile pred pár týždňami zaujal vyhlásením , že na predvianočné obdobie sa nepripravuje – ceny má vraj už teraz atraktívne. V januári 2013 sa nadobro potvrdil koniec operátora Mphone, ktorý fungoval v réžii veľkoobchodného reťazca Metro a Telekomu.

6.) Regulátor končí. Na papieri

fotogaléria

Po 21 rokoch skončí Telekomunikačný úrad SR. Od 1. januára ho nahradí novovzniknutý „Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb“. Regulátor na záver zbilancoval svoje pôsobenie – slovenský trh je vraj pripravený na troch mobilných operátorov i prípadný vstup štvrtého hráča.

Dôvodom zlúčenia s poštovým regulátorom je snaha ušetriť náklady. Zmenu iniciovalo ministerstvo dopravy. Zo strany Telekomunikačného úradu mali prísť viaceré výhrady .

Nový regulačný úrad bude dočasne viesť aktuálny šéf TÚ SR Ladislav Mikuš. Nastálo by ho mal nahradiť súčasný podpredseda Telekomunikačného úradu Vladimír Kešjar.

TIP: Vyhrajte IT darčeky od Živé.sk