30.12.2013 07:00 | MobilMania

Nastupujú 2K displeje: Aké smartfóny prídu?

Výrobcovia mobilných zariadení plánujú v novom roku uviesť na trh niekoľko noviniek s 2K rozlíšením. Pozrite si prehľad chystaných zariadení.

Spoločnosti Oppo a Vivo predstavili prvé smartfóny s displejmi s 2K rozlíšením (2 560 x 1 440), ktoré majú prísť na trh v novom roku. Rok 2014 sa tak stane rokom rozlíšenia 2K, kde sa k nim má podľa nepotvrdených informácií pridať aj Samsung Galaxy S5.

Vivo Xplay 3S: 6-palcový „obor“

Prvou „lastovičkou“ medzi smartfónmi s 2K rozlíšením sa stal Xplay 3S od čínskeho výrobcu Vivo. Toto rozlíšenie si vychutnáte na šesťpalcovom displeji, ktorý dosahuje 490 ppi.

Okrem displeja dokáže zaujať aj hardvérovou výbavou, ktorá sa vyrovná a v mnohých prípadoch aj prekoná vlajkové lode ostatných výrobcov, ktorí pôsobia na západnom trhu. V jeho vnútri nájdeme štvorjadrový procesor Snapdragon 800 taktovaný na 2,3 GHz, 3 GB operačnej pamäte RAM a grafiku Adreno 330.

Vnútorná pamäť s kapacitou 32 GB je rozšíriteľná pomocou microSD kariet. O napájanie sa postará batéria s kapacitou 3 200 mAh.

fotogaléria

Smartfón Vivo Xplay 3S – pohľad na zadnú a prednú časť

Zadný fotoaparát s rozlíšením 13 megapixelov okrem automatického zaostrenia podporuje aj zachytávanie fotografií v móde HDR a nahrávanie Full HD videa. Na prednej strane smartfónu nájdeme päťmegapixelový fotoaparát.

Z bezdrôtových technológií stojí za spomenutie najmä prítomnosť GPS, Wi-Fi, Bluetooth 4.0 a tiež prítomnosť LTE.

Hmotnosť smartfónu sa zastavila na hodnote 172 gramov. Pod vyššiu hodnotu sa nepochybne podpísalo aj kovové šasi. Na jeho zadnej strane sa okrem fotoaparátu nachádza aj čítačka odtlačkov prstov, ktorá slúži na odomykanie zariadenia. Menšou nevýhodou je jej umiestnenie, pretože sa nachádza hneď pod fotoaparátom. To môže spôsobiť neustále zanechávanie odtlačkov prstov na fotoaparáte pri náhodnom dotyku počas manipulácie s čítačkou.

fotogaléria
fotogaléria

Smartfón Vivo Xplay 3S – pohľad na prednú časť

Xplay 3S funguje na operačnom systéme Android 4.2 Jelly Bean s nadstavbou od spoločnosti Vivo s názvom Funtouch OS. Presný dátum jeho predaja zatiaľ nie je známy. Podľa informácií portálu Engadget.com sa majú prvé kusy na domáci čínsky trh dostať do konca januára, pričom neskôr by novinka mala byť dostupná aj medzinárodne. V Číne sa jeho cenovka očakáva na úrovni 3 498 CNY, čo je po prepočte približne 417 eur.

Oppo Find 7: Snapdragon 805 a 3 GB RAM

Spoločnosť Oppo nezostáva pozadu a jej chystaná vlajková loď Find 7 má tiež prísť na trh s rozlíšením 2K, píše sa na jej oficiálnom Twitteri.

5.5" screen with the feel of a 5" screen device. #AlwaysImprove#Find7pic.twitter.com/Hb3VSsI2mW — OPPO (@oppo) December 26, 2013

Napriek názvu Find 7 smartfón nemá uhlopriečku sedem palcov, ale „iba“ 5,5. Pri tejto veľkosti to znamená hustotu 538 pixelov na palec (ppi).

Ďalšie informácie o výbave tohto smartfónu zatiaľ nie sú oficiálne potvrdené. V jeho vnútri by sme mali nájsť procesor Snapdragon 805, 3 GB RAM, 13-megapixelový zadný fotoaparát a tiež by nemala chýbať ani predná 5 Mpx optika. Okrem toho má mať podporu 4G LTE sietí, čím by sa stal prvým smartfónom spoločnosti Oppo s čipom LTE, píše Gizchina.com .

Na trh sa má dostať začiatkom roka 2014. Informácie o jeho cene a globálnej dostupnosti zatiaľ nie sú známe.

Samsung a LG nezostávajú pozadu

Kórejskí výrobcovia elektroniky nezostávajú pozadu a v novom roku by tiež mali na trh uviesť smartfóny s 2K rozlíšením.

Samsung má pripravovať panely AMOLED, ktorých veľkosť sa pohybuje okolo piatich palcov. Tie majú dosahovať rozlíšenie 2 560 x 1 440 pixelov a 560 ppi, informuje rakúsky portál Oled.at, ktorý cituje Kinama Kima, riaditeľa Samsung display.

V správe sa konkrétne nespomína, v ktorých zariadeniach majú byť použité, ale je predpoklad, že sa objaví v Galaxy S5. Tiež vraj nemá ísť o zakrivený displej, ako sa spomínalo v minulých správach.

Okrem zmienke o displeji prinášajú aj informácie o hardvérovej výbave Galaxy S5. V jeho výbave máme nájsť 64-bitový procesor Snapdragon, 3 GB RAM, 16-megapixelový fotoaparát a na trh by mal prísť s Androidom vo verzii 4.4 KitKat.

Medzi zariadenia s 2K rozlíšením sa má zaradiť aj chystaná novinka od LG – smartfón LG G3, ktorej sme sa venovali v samostatnom článku .

TIP: Vyhrajte IT darčeky od Živé.sk