8.1.2014 07:12 | Bleskovky MobilMania.sk

Obchod s aplikáciami pre iOS App Store dosiahol obrat 10 miliárd dolárov

Spoločnosť Apple oznámila , že celkový obrat v jej obchode s aplikáciami pre mobilné zariadenia dosiahol v minulom roku až 10 miliárd amerických dolárov, v prepočte približne 7,33 miliardy eur. Používatelia boli pri nákupoch najaktívnejší v decembri, keď stiahli viac ako 3 miliardy aplikácií. Samotný december sa na celkovom obrate podpísal až 1 miliardou amerických dolárov, čo predstavuje asi 733 mil. eur.

Práve december roku 2013 mal byť najúspešnejším mesiacom obchodu App Store v jeho histórii. Pre porovnanie, v rovnakom období roka 2012 bol počet stiahnutí o tretinu nižší.

Celková suma vyplatená vývojárom počas existencie obchodu sa tak vyšplhala už na 15 miliárd USD, čo je po prevode približne 10,9 miliardy eur. Pre porovnanie, v rovnakom období minulého roka bol celkový objem vyplatených prostriedkov na úrovni 7 miliárd dolárov (5,11 mld. eur), čo znamená, že za rok sa tento objem viac ako zdvojnásobil, informoval portál iMore.com.

Na rekordnom počte stiahnutí sa podľa Apple podpísalo aj uvedenie novej verzie operačného systému iOS 7, ktoré zo sebou prinieslo výrazné funkčné a dizajnové zmeny. Mnoho vývojárov sa tak rozhodlo prispôsobiť svoje aplikácie novému rozhraniu.

V oficiálnom tlačovom vyhlásení Apple sa zákazníkom poďakoval aj viceprezident pre internetový softvér a služby Eddy Cue. „Chceme poďakovať našim zákazníkom za to, že spravili z roku 2013 najúspešnejší rok v histórii App Store.“ píše sa v tlačovej správe.