8.1.2014 18:16 | MobilMania

Orange chce LTE do polroka, Telekom pokryje Bratislavu

Frekvencie Orange hodnotí ako najlepšie pre vysoké rýchlosti a s najmenším rušením. Telekom pokryje Bratislavu aj Košice a chce ponúknuť „najlepšiu LTE sieť“. Doplnené

Výsledky veľkej aukcie štátu, v ktorej rozdával frekvencie, sú známe. Štvrtým operátorom bude Swan, hoci len s frekvenciami vhodnými skôr pre mestá. Podrobnejšie o získaných frekvenciách prinášame v inom článku , na tomto mieste sumarizujeme stanoviská operátorov.

Doplnené: Zajtra, 9.1., plánuje regulátor zverejniť úplné výsledky aukcie v zmysle aukčného poriadku. Dozvieme sa tak viac aj o cenách za jednotlivé vydražené frekvencie.

Sieť do pol roka, sľubuje Orange

Orange si vysúťažil kombináciu 2 x 10 MHz vo frekvenciách v pásme 800 MHz, 2 x 30 MHz v pásme 2600 MHz, ako aj 2 x 4,8 MHz v pásme 1 800 MHz, informovala hovorkyňa Alexandra Piskunová. V pásme 1800 MHz už ďalších 15,2 MHz operátor má - rovnako ako Telekom a O2.

Komerčnú prevádzku spustí „v súlade s podmienkami individuálneho povolenia už v prvom polroku 2014,“ avizuje firma. Pokrytie ani lokality nespresnila.

Kvalitu frekvencií hodnotí operátor ako najlepšiu možnú. Generálny riaditeľ Pavol Lančarič v správe pre média hodnotí, že sa Orangeu plne podarilo získať najlepšie frekvencie: „Podobne ako pri 3G sieti, Orange nevníma príchod 4G sietí ako preteky o prvenstvo, ale o kvalitu služieb. Práve preto sme sa snažili získať najlepšie frekvencie, čo sa nám aj v plnej miere podarilo.“

Operátor poukazuje na možnosť vysokých rýchlostí vďaka pásmu 1 800 aj 2 600 MHz. Aj rušenie je podľa firmy v rámci získaných frekvencií najmenšie, preto údajne bude môcť využiť celú šírku pásma.

Telekom: Hneď pridáme Bratislavu a Košice

Slovak Telekom spustil internet cez technológiu LTE v Trnave, Nitre, Žiline, Banskej Bystrici, Prešove a viac ako dvoch tuctoch menších miest ešte v novembri a decembri . Teraz firma pridá dve najhlavnejšie mestá. Predtým ich Telekom nepokryl kvôli blízkosti hraníc – operátor totiž nemal vhodné frekvencie.

„Vďaka novému spektru začneme okamžite pokrývať Bratislavu a Košice sieťou LTE s plnou rýchlosťou a naši zákazníci tak budú môcť lepšie využiť plný potenciál svojich smartfónov a tabletov,“ uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Slovak Telekom Miroslav Majoroš.

V aukcii získala firma 2 x 10 MHz v pásme 800 MHz, 2 x 40 MHz v pásme 2 600 MHz FDD (párovaná časť spektra) a 50 MHz v pásme 2 600 MHz TDD (nepárovaná časť spektra). Za vydražené pásmo zaplatila spolu 60 846 000 eur. Orange sumu neuviedol, O2 minulo 40 300 001 eur.

Aj bez Bratislavy, Košíc či Trenčína a využitím doterajších frekvencií firma pokryla LTE 23,7 % populácie. Teoretické rýchlostné maximá jej LTE siete sú 73 Mbit/s v smere sťahovania a 23 Mbit/s v opačnom. Plány ohľadom ďalších nových lokalít a termínom spustenia nespresnila. „Vďaka získanému spektru je Slovak Telekom pripravený ponúknuť najlepšie dátové služby a LTE sieť na Slovensku,“ uviedla v správe pre médiá.

Čo ďalší?

O2  získal 2 x  10 MHz v pásme 800 MHz a 0,6-megaherzové rozpätie v pásme 1 800 MHz. Pochválil sa tým v piatok. Hovorí, že 800-vkové pásmo je cenné z pohľadu pokrývania odľahlejších oblastí či pokrytia v budovách. Pozrite si podrobnosti.

Operátor zatiaľ pokrýva so svojím LTE tri obce na západe Slovenska. V komerčnej testovacej prevádzke má rýchlostné maximum 100 Mbit/s v smere sťahovania dát a 20 Mbit/s v smere odosielania dát.

Swan v aukcii vysúťažil 2 x15 MHz v pásme 1 800 MHz. Nie je tak jasné, akú stratégiu štvrtý hráč zvolí – a či siahne aj po riešení vo forme národného roamingu, aby dokázal vybudovať sieť s celoštátnym pokrytím.

Doplnené 8.1. a 9.1.: Firma chce služby predstaviť v septembri. Má ísť o lacné dáta. Pozrite si podrobnosti v tomto článku .

Výberové konanie sa oficiálne začalo 28. augusta 2013. Všetky povolenia vydal ešte predchodca dnešného regulačného úradu 30. decembra minulého roka. Licencie sú už právoplatné, keďže všetci účastníci aukcie sa vzdali opravného prostriedku, čiže rozkladu.

Ešte pred zverejnením výsledkov sa objavilo množstvo špekulácií. Tender na LTE frekvencie však prebiehal v utajenom režime – operátori nemohli komunikovať medzi sebou navzájom ani s médiami.