10.1.2014 00:00 | MobilMania

Swan: Máme šancu uspieť, chceme 500-tisíc klientov

Nový operátor pripúšťa, že si pomôže národným roamingom. Štart služieb očakáva v druhom polroku. Do konca roka sa chystá pokryť 25 percent populácie. Doplnené

fotogaléria

Prvá elektronická aukcia frekvencií na Slovensku priniesla štvrtého mobilného operátora. Swan musí začať využívať pridelené kmitočty do 8. júla, uvádzajú podmienky licencie. Komerčný štart poskytovania služieb firma očakáva v druhom polroku.

TIP: LTE frekvencie: Swan potvrdený, pozrite si rozdelenie síl

Už teraz sa dostali na verejnosť prvé čriepky informácií. Tie predznamenávajú, kam sa bude stratégia nového hráča uberať. Prekvapenie sa nekoná – doménou nového hráča by malo byť najmä poskytovanie dát a rýchleho mobilného pripojenia na internet.

Ponuku služieb by mal Swan predstaviť v septembri, zistil denník Pravda. Firma v tlačovej správe zdôraznila, že chce vstúpiť na trh s plnohodnotými mobilnými službami. Figuruje na ňom už teraz, avšak len v pozícii nevýrazného značkového operátora.

Investujeme 50 miliónov

Ku koncu roka by mal nový operátor pokrývať 25 percent obyvateľov Slovenska, poodhalil Swan plány pre Hospodárske noviny. Doplnené: Firma chce prekonať minimálne podmienky regulátora a má v pláne pokrývať nové územia rýchlejšie.

Pre pásmo 1 800 MHz boli v aukcii stanované následovné limity:

  • 25 % obyvateľstva – do konca roku 2015
  • 50 % – do konca roku 2018

Budovania mobilnej siete nebude lacné. Swan čaká investícia 50 miliónov eur, píše denník s tým, že Swan počíta s počtom zákazníkov okolo 500-tisíc v horizonte do dvoch rokov. Doplnené: Investícia v prvej fáze dosiahne 50 až 100 miliónov eur, prezradil MobilManii generálny riaditeľ Swanu Miroslav Strečanský.

Sumu 6,6 milióna eura zaplatí nový operátor za frekvencie do štátnej kasy. Právo na využívanie kmitočtov Swan získal do septembra 2026. V prípade pasiem 800 a 2 600 MHz, ktoré si rozdelilo len pôvodné trio operátorov, je platnosť povolení dlhšia – do konca roku 2028.

Vysoké rýchlosti, veľa dát

„Máme pripravený biznis plán a vieme, ako využiť získané frekvencie,“ ubezpečuje šéf Swanu Miroslav Strečanský. Pokrývanie lokalít vraj bude dané ich trhovým potenciálom a súvisí aj s tým, kde už Swan aktuálne pôsobí alebo sa chystá pôsobiť.

Operátor je momentálne aktívny najmä na poli pevných služieb, podarilo sa mu vybudovať vlastnú optickú sieť. Dodnes prevádzkuje aj mobilného operátora Swan Mobile, ktorého však technicky zastrešuje sieť Telefóniky. Na trhu sa ale priveľmi nepresadil ani v konkurencii značkových operátorov a roky má prakticky rovnakú, nezmenenú ponuku bez akciových ponúk.

Doplnené: Zatiaľ nie je isté, či nový operátor preberie označenie Swan Mobile alebo dostane iný názov.

„Rozsah a typ poskytovaných služieb bude naplno využívať možnosti novej technológie a kapacitu pridelených frekvencií,“ doplnil M. Strečanský.

Spoločnosť v stanovisku uviedla, že frekvencie jej umožnia „výstavbu siete na prenos dát vysokou rýchlosťou“. Veľmi pravdepodobne tak pôjde technologicky o LTE sieť – do budovania LTE sa púšťa i pôvodné trio operátorov, čiže Orange, Telekom a O2.

TIP: Orange chce LTE do polroka, Telekom pokryje Bratislavu

Čo bude s hlasom?

fotogaléria

Je otázne, do akej miery sa nový hráč zameria napríklad na klasické hlasové služby. Strečanský pre Hospodárske noviny naznačil, že firma sa zaoberá myšlienkou bezplatného telefonovania. Pravdepodobne mal na mysli hovory cez internet, pri ktorých používateľ platí iba za internetové pripojenie.

Doplnené: „Ideme do veľmi kompetitívneho segmentu,“ skonštatoval Strečanský. Swan vraj nechce konkurovať len cenou, ale aj „filozoficky“, čiže atraktívnosťou služieb.

Mimo iného sa Swan chce podľa Hospodárskych novín sústrediť na „doteraz zanedbávané služby“ a napríklad ponúkne i predaj telefónov, zistili Hospodárske noviny. Štvrtý operátor navyše prinesie aj kladný hospodársky efekt v podobe nových pracovných miest.

Frekvencie pre mestá

Nový mobilný operátor si vybojoval v tendri 2 x 15 MHz v pásme 1 800 MHz. Takéto frekvencie sú však vhodné najmä v prípade miest a osídlenejších území. Swan už teraz počíta s tým, že môže využiť právo na národný roaming zakotvené v podmienkach aukcie. Či tak s istotou urobí, firma nehovorí.

Doplnené: Otázku národného roamingu zatiaľ Swan vyriešenú nemá. „Ani sme o tom donedávna nemohli rokovať,“ vysvetlil Strečanský pre MobilManiu. S aukciou a jej výsledkami sú spokojní. Získané frekvencie    1 800 MHz označil šéf firmy za „kompromis“.

Operátor vraví, že zacítil príležitosť, ktorej sa chce chopiť. „Aj zdanlivo obsadený telekomunikačný trh sa neustále vyvíja,“ myslí si predsteda predstavenstva spoločnosti Swan Juraj Ondriš. Podľa jeho slov je spúšťanie LTE „výbornou príležitosťou pre uvedenie služieb s novým konceptom“.