15.1.2014 07:00 | MobilMania

Swan chce konkurovať. Na detaily je priskoro

Nový operátor nemá isté, že získa na hlas či SMSky sieť konkurenta. Pozíciu by mu to uľahčilo, no svoj úspech chce postaviť na dátach.

Štvrtý mobilný operátor prichádza na trh s novým konceptom a svojich konkurentov vraj kopírovať nechce. Nad národným roamingom, ktorý mu umožní prístup do siete konkurenta, zatiaľ visí otáznik. V rozhovore pre denník Pravda to priznal predseda predstavenstva Swanu Juraj Ondriš.

Firma zatiaľ nechce hovoriť o cenách či bližších podmienkach služieb, ktoré poskytne. Dôvodom má byť najmä fakt, že rokovania o národnom roamingu sa zatiaľ len rozbehli. Či a za akých podmienok niektorý z konkurentov štvrtého hráča do svojej siete pustí, nie je jasné.

Hlas v LTE sieti: Možné to je

Ondriš pre Pravdu nepriamo načrtol, že hlasové služby a SMSky by možno mohol Swan poskytnúť aj priamo vo svojej LTE sieti. Volania sa v takomto prípade realizujú cez technológiu VoLTE, ale tá sa dnes ešte bežne na iných trhoch vo veľkom nenasadzuje.Preto sa pri hovoroch aj SMSkách využíva 3G či 2G sieť, kým na rýchly internet už LTE.

Zástupca Swanu zdôraznil, že LTE sa veľmi rýchlo vyvíja – za trištvrte roka sa tak môžu otvoriť nové možnosti. LTE sieť navyše umožňuje komfortné telefonovanie cez internet – vďaka programom ako Skype či jeho alternatívam .

Swan vydražil najmä frekvencie vhodné na pokrývanie miest – práve pre vybudovanie celoštátnej siete by mu pritom mohol pomôcť národný roaming. Vďaka pripojeniu cez sieť iného operátora by mohli zákazníci Swanu takisto využívať aj zariadenia bez podpory LTE.

Prvé rozhovory o národnom roamingu už mali prebehnúť. Ak by chceli súčasní hráči hádzať štvrtému operátorovi „polená pod nohy“, Swan požiada telekomunikačného regulátora, aby zasiahol.

Rokovať chce Orange

Telekom a O2 hovoria, že v súčasnosti je zavčasu diskutovať o národnom roamingu, píše portál Hospodárskych novín. Odkazujú, že Swan si má vraj najprv splniť povinnú úroveň pokrytia. Orange sa pre HN vyjadril, že je pripravený rokovať.

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií stanovil iba základný rámec poskytnutia národného roamingu, a to v podmienkach LTE tendra. Operátori sú Swanu povinní sprístupniť národný roaming až v momente, keď pokryje 20 percent obyvateľov Slovenska svojou sieťou.

Navyše regulačný úrad neurčil presné podmienky národného roamingu, čiže trio súčasných operátorov by si mohlo diktovať podmienky. „Dôležité je povedať, že ľudia v režime národného roamingu budú za služby platiť rovnako, ako by boli v našej sieti,“ doplnil Ondriš pre Pravdu.

Dáta sú základ úspechu

Sme nízkonákladová a efektívna spoločnosť, zdôrazňuje Ondriš pre Pravdu. Práve tieto atribúty vníma predseda predstavenstva Swanu ako kľúčové pre to, aby nový hráč na trh dokázal obhájiť svoju pozíciu. Za príklad Ondriš dáva optickú sieť, ktorú provider v súčasnosti prevádzkuje.

Nový operátor nechce pokračovať v šľapajach svojich konkurentov, zistila Pravda. Veľké zárobky vraj neočakáva napríklad od SMSiek. Ondriš počíta s tým, že zákazníci si vyžiadajú veľké balíky dát a požiadavky budú ešte rásť.