15.1.2014 16:29 | Bleskovky MobilMania.sk

Sieť konkurencie pre Swan: Regulátor zatiaľ nezakročí

Prečo sa v aukcii na frekvenčné povolenia štát rozhodol pre nie príliš silnú podporu vstupu nového hráča, odhalil regulačný úrad na dnešnom stretnutí k výsledkom. Tvrdí, že nechce diskriminovať. Myšlienku si národný regulátor nechal odobriť vraj u niekoľkých advokátskych kancelárií.

Pre nového operátora nebola žiadnym spôsobom vyhradená časť cenného pásma 800 MHz a úrad zadefinoval iba základné aspekty, za ktorých mu má niektorý z konkurentov umožniť prístup do svojej siete.

Spoločnosť Swan, ktorá sa 4. operátorom napokon stala, už potvrdila, že o národný roaming má silný záujem . Práve možná neochota operátorov ponúknuť Swanu rozumnú ponuku by však mohla plány nového operátora výrazne narušiť.

„Dospeli sme k záveru, že štát nemá nárok diktovať exaktné nákladové podmienky na roaming,“ uviedol odchádzajúci predseda úradu Ladislav Mikuš na otázku MobilMania.sk.

Úrad o obavách z uchytenia nováčika nehovorí. „Ako náhle Swan sčasti vybuduje svoju sieť, ostatní účastníci aukcie sa stanú povinnými subjektmi pre poskytnutie roamingu,“ popisuje Mikuš. Operátori sú totiž Swanu povinní sprístupniť sieť až v momente, keď nováčik pokryje 20 percent obyvateľov Slovenska svojou vlastnou sieťou.

Regulátor má podľa jeho slov zákonné páky na to, ako zasiahnuť, keby trio pôvodných operátorov Swanu diktovalo pri rokovaniach drsné podmienky. „Nebudem teraz hovoriť presné kroky,“ uzavrel s tým, že situácia bude „veľká výzva pre úrad“.

Politikom sa aukcia vyhla

Mikuš spomenul ako príklad Telefóniku, ktorá v začiatkoch ako tretí mobilný operátor využívala národný roaming cez sieť Telekomu. Dodnes ich spolupráca pokračuje. „Myslím si, že jeden z operátorov nájde cestu k Swanu a dohodnú sa,“ poodhalil svoj predpoklad Mikuš.

Poverený predseda regulátora si pochvaľuje prísne informačné embargo počas aukcie. Operátori nemohli komunikovať navzájom medzi sebou, ani s médiami. „Vyhli sme sa špekuláciám a politickým intervenciám,“ zhodnotil Mikuš. Hoci napríklad o tom, že Swan sa stal mobilným operátorom, sa neoficiálne hovorilo ešte pred ohlásením výsledkov.

Končiaci šéf úradu načrtol, ako vidí budúcnosť regulácie. Nedá sa vraj vynechať istá miera spolupráce s operátormi. „Nemôžeme sa správať ako diktátor. Našou úlohou je zabezpečiť kvalitu služieb. Bez dialógu to nepôjde,“ zhodnotil.