16.1.2014 00:00 | MobilMania

4. operátor chcel byť len Swan. Štát podá pomocnú ruku

Nikto okrem Swanu dražiť ani len neskúsil. Regulačný úrad pomôže pri sporoch. Doplnené

Na frekvenciách štát zarobil, no ceny sú zvolené motivačne. Teda tak, aby operátori boli schopní do nich investovať. Zároveň nie sú podmienky pre operátorov nezmyselne prísne. Takto zhrnul výsledky aukcie na dnešnom seminári Ladislav Mikuš, dočasný šéf Regulačného úradu SR (RÚ), ktorý je nástupcom bývalého Telekomunikačný úrad.

Obrat? Bránili sme diskriminácii

Že frekvencie v pásme 800 Mhz, ktoré do leta RÚ opisoval ako „vyhradené pre nováčika“, boli od jesene zrazu k dispozícii všetkým operátorom, zdôvodnil prosto. „Rozhodli sme sa, že nepôjdeme diskriminačnou cestou, tým, že by sme ubrali frekvencie,“ povedal Mikuš.

Štát zarobil na povoleniach na využívanie frekvencií o 15 percent viac, než si naplánoval. Viac ako 163 miliónov. „Účelom aukcie bolo zavedenie nových služieb a technológií,“ prízvukuje Mikuš. Poukazuje na iné krajiny, ktorých aukcie štvrtého operátora nepriniesli.

Doplnené včera o 13:10: Zmena kritérií nás zaskočila, no je možné, že nám aj pomohla. Uviedol to na stretnutí s regulátorom riaditeľ Swanu pre stratégiu a rozvoj Martin Mosný.„Nové kritériá možno odradili všetkých nových záujemcov okrem nás,“ myslí si. Preto Swan mohol kúpiť frekvencie „akoby exkluzívne za vyvolávaciu cenu“. Nový mobilný operátor si myslí, že je v nevýhodnej pozícii. „Veľmi radi pozíciu RÚ ako rozhodcu (v sporoch s triom operátorov) využijeme, ak bude treba,“ dodal Mosný.

Regulátor okresal aj podmienky pre úspešných uchádzačov. Mikuš pripomenul, že trh od roku 2008 stagnuje alebo klesá a „v tomto období by bolo strategickou chybou diktovať podmienky, ktoré ma riešiť niekto iný a nie úrad.“

Pomoc štvrtému operátorovi Mikuš naznačil v zmienke, že RÚ môže zohrať „veľmi vážnu úlohu arbitra alebo mediátora“, ak by mal vznikajúci 4. operátor problém. „Je tu malá šťuka v rybníku. Úrad bude musieť veľmi korektne, transparentne a dôsledne konať, aby zabezpečil svoje povinnosti,“ uviedol.

Výsledky tendra si úrad nechal overiť audítorom, dostal úplné odobrenie. Tender je vraj inšpiráciou aj pre iné krajiny. O know-how sa vraj zaujímajú Slovinci, konzultovať chcú aj Rakúšania.

Štyria a nikto viac

Uchádzači boli od začiatku len štyria, úrad nevylúčil žiadnu ponuku. Nikto iný okrem tria súčasných mobilných operátorov a Swanu teda záujem o náš trh nemal.

Swan vydražil najmä frekvencie vhodné na pokrývanie miest – práve pre vybudovanie celoštátnej siete by mu pritom mohol pomôcť národný roaming, čiže poskytovanie služieb zákazníkom cez sieť niektorého z konkurentov. 

Samotná firma už potvrdila, že o takéto riešenie má záujem a bude o ňom s ostatnými operátormi rokovať. Rozhovory s operátormi sa však ešte len rozbiehajú. Ako dopadnú, je veľmi otázne.

Úrad stanovil v podmienkach LTE tendra iba základný rámec poskytnutia národného roamingu. Operátori sú Swanu povinní sprístupniť národný roaming v momente, keď pokryje 20 percent obyvateľov Slovenska svojou sieťou. Ak Swan neuspeje a nedostane dobrú ponuku na národný roaming, obráti sa na regulátora.

Prvá aukcia pre Slovensko

„Bude veľmi dôležité viesť veľmi konštruktívny a otvorený dialóg,“ myslí si dočasný predseda Mikuš. Pod jeho vedením sa to však už neudeje. Mikuša má na čele úradu nahradiť pôvodný podpredseda Telekomunikačného úradu Vladimír Kešjar.

Elektronická aukcia bola pre Slovensko nová, nepoznaná skúsenosť, doplnil vedúci odboru správy frekvenčného spektra regulátora, Milan Mizera. „Pre nás bolo cieľom, aby sme dosiahli čo najnižšiu mieru nespokojnosti operátorov. Každému sa vyhovieť nedá,“ skonštatoval Mizera na margo stanovených podmienok aukcie.

Prípravy na aukciu sa začali už v roku 2011 – naša legislatíva pôvodne neumožňovala súťažiť o frekvencie elektronickou formou, zmenu zákona museli schvaľovať poslanci.

Regulátora neobišli pred spustením aukcie problémy. Úrad našiel poradenskú firmu , s ktorou pripravil verejnú konzultáciu, až na druhý pokus. Úrad napokon stihol konečný termín, ktorý si vo februári 2013 vytýčil – povolenia operátorom stihol vydať tesne pred koncom roka 2013.