16.1.2014 11:55 | Bleskovky MobilMania.sk

Nový Chrome pre mobilné zariadenie šetrí dáta. Komprimuje ich

Nová finálna verzia webového prehliadača Google Chrome pre mobilné zariadenia prinesie technológiu pre znižovanie objemu prenesených dát cez web ich kompresiou. Novinka je tak nepriamou odpoveďou na podobnú funkciu od spoločnosti Opera , ktorá bola predstavená ešte minulý rok.

Technológia využíva komprimovanie dát prostredníctvom proxy serverov cez zabezpečený protokol SSL (Secure Sockets Layer). Cez proxy servery smerujú len stránky využívajúce protokol HTTP s tým, že v prípade zabezpečeného protokolu HTTPS dochádza ku priamej komunikácii s cieľovým serverom, takže ku kompresii nedochádza.

fotogaléria

Obrázky formátov JPEG a PNG sú prekonvertované na formát WebP , ktorý sa vyznačuje menšou veľkosťou než tradičné formáty. Okrem toho dochádza aj k úpravám HTML, JavaScript i CSS súborov, z ktorých sú odstránené komentáre či iné metadáta, ktoré nie sú nevyhnutné pre vykreslenie stránky. Na blogu Chromium sa píše , že tieto súbory sú následne skomprimované prostredníctvom gzip. Pri prehliadaní webu má tak v niektorých prípadoch dôjsť až k 50-percentnej úspore prenesených dát.

Službu bude potrebné aktivovať v nastaveniach prehliadača, konkrétne v sekcii „Správa šírky pásma“. Okrem toho tu budú k dispozícii aj údaje o množstve ušetrených dát za každý mesiac.

Nová verzia prehliadača ďalej prinesie aj možnosť vytvárania odkazov na webové stránky priamo na domovskej obrazovke, vďaka čomu budú obľúbené stránky okamžite k dispozícii. Poslednou novinkou bude implementácia prekladača Google Translate aj vo verzii prehliadača pre iOS, pričom celé stránky bude možné preložiť jediným dotykom.

fotogaléria
fotogaléria

Nová verzia prehliadača Google Chrome pre mobilné zariadenia bežiace na platforme Android ako aj iOS má byť k dispozícii v najbližších dňoch.