23.1.2014 07:00 | MobilMania

Štát o frekvenciách LTE: Zákaz predaja nebol nutný

Regulátor vraví, že obmedzovať obchodovanie s frekvenciami nechcel. Poistil sa vraj limitom pridelených kmitočtov na jedného operátora.

Zakázať predaj vydražených frekvencií na istú dobu po skončení LTE aukcie nebolo potrebné. Myslí si to Úrad pre reguláciu elektronických služieb, ktorý takéto opatrenie – napríklad po vzore susedného Česka – neprijal. Regulátor tvrdí, že počítal s možnými zmenami na trhu.

Dostatočným opatrením je vraj stanovený spektrálny limit, teda obmedzenie, ktoré zabraňuje mobilnému operátorovi, aby získal priveľa frekvencií v jednom pásme. Vzťahuje sa samostatne na cenné frekvencie v pásmach 800 MHz (2 x 10 MHz) aj 1 800 MHz (2 x 20 MHz) zahrnutých v ukončenej LTE aukcii.

Karty sú rozdané

Znamená to, že aj po akýchkoľvek predajoch frekvencií budú mať u nás minimálne traja mobilní operátori frekvencie v pásme 800 MHz a aspoň štvorica hráčov si rozdelí pásmo 1 800 MHz. „Samozrejme, ak nevrátia frekvencie regulačnému úradu,“ dopĺňa hovorca regulačného úradu Roman Vavro.

Nič sa nemení ani prechodom operátora do rúk iného majiteľa. „Tieto podmienky platia aj pri prevode práv – napríklad pri predaji spoločnosti a podobne,“ ozrejmuje Vavro. A napríklad práve vďaka nim si nemohlo „podeliť“ všetky frekvencie v pásme 1 800 MHz trio pôvodných mobilných operátorov, a tak v LTE aukcii uspel aj Swan ako štvrtý hráč.

Nový mobilný operátor navyše o frekvencie reálne s nikým iným nesúťažil . Do LTE aukcie sa totiž okrem neho prihlásila len trojica Orange, Telekom a O2. Kmitočty si tak Swan vydražil dokonca za vyvolávaciu cenu 6,6 milióna eur.

Regulátor: Trh sa mení

O kúpu frekvencií by sa teoreticky mohol zaujímať aj nový mobilný operátor, ktorý u nás ešte nepôsobí. Regulačný úrad odkazuje, že ak by takýto záujemca existoval teraz, vydražil by si predsa kmitočty v aukcii. „Regulátor bral do úvahy fakt, že situácia na trhu sa môže časom zmeniť,“ objasnil hovorca Roman Vavro, prečo neobmedzili možné obchodovanie s frekvenciami.

V budúcnosti môže ktorýkoľvek zo súčasných mobilných operátorov predať svoje frekvencie prípadnému novému hráčovi na trhu. Toho by samozrejme takisto obmedzoval vyššie spomínaný limit na pridelené frekvencie stanovený regulátorom.

U českých susedov vzbudil zákaz prevoditeľnosti frekvencií pozornosť najmä po tom, čo sa do výberového konania neprihlásila finančná skupina PPF . Nepozdávalo sa jej práve spomínané opatrenie českého regulátora.

Swan: Kmitočty predsa potrebujeme

Štvrtý mobilný operátor Swan tvrdí, že frekvencie nemá v úmysle predať. „Frekvenciu sme nekupovali s tým, aby sme ju predali,“ zdôraznil v rozhovore pre MobilManiu predseda predstavenstva Swanu Juraj Ondriš. Či firma s určitosťou takýto scenár zavrhla, neprezradil.

„Frekvenciu 1 800 MHz proste bytostne potrebujeme. Každý jeden operátor na tomto trhu by mal záujem o túto frekvenciu,“ doplnil generálny riaditeľ Swanu Miroslav Strečanský. Firma pridáva aj ďalší dôvod – licencia na frekvenciu WiMax vyprší Swanu tento rok. „V prípade aukcie (na dané pásmo používané pre WiMax, pozn. red.) by sa mohlo stať, že by nás veľkí hráči vedeli z tohto trhu vytlačiť,“ priblížil situáciu Ondriš.