25.1.2014 00:00 | MobilMania

Test GoClever Quantum 4: Superlacný Android

Štvorpalcový Dual SIM produkt od GoClever je synonymom dostupného smartfónu. Za pár drobných ponúkne papierovo slušnú základnú výbavu. A čo prax?

Otvorenosť operačného systému Androidu umožnila aj malým výrobcom predrať sa na pulty predajní a to s minimálnymi výrobnými nákladmi. Fakt, že máme pred sebou smartfón s dvojjadrom, ktorý si výrobca so ziskom a maržou predajcu môže dovoliť ponúkať za menej ako 80 eur, je tak trochu strašidelný. Android má podľa všetkého dobrý nábeh na to, aby na nás o chvíľu zazeral aj z taniera. Alebo je tajomstvo nízkej ceny skryté niekde inde?

fotogaléria
fotogaléria

Superlacný Android na pohľad nevyzerá zle

Euro k euru...

Telefón nemusíme ani zapnúť na to, aby sme objavili prvé stopy po šetrení. Nikoho neprekvapí, že výrobným materiálom je lacný plast a konštrukcia nepatrí k tým najpevnejším. Mobil rád podľahne masáži v dlaniach, jednotlivé časti majú miernu vôľu. Ľahké plasty sa veľmi neodrazili na hmotnosti, hodnota 124 gramov pri rozmeroch 127 × 64 × 10 mm rekordy neláme. Testovaný kus si zaslúži pochvalu za sympatické biele farebné vyhotovenie, telefón je dostupný aj v konzervatívnejšej čiernej. Subjektívne ale čierny variant pôsobí podstatne lacnejšie.

fotogaléria

Pri stlačení v dlani ukážu plasty miernu vôľu

Na obvode telefónu nachádzame tradičnú kombináciu prvkov. Vľavo je to univerzálne microUSB, vpravo dvojkláves pre reguláciu hlasitosti. Horná hrana obsahuje v ľavej časti audio jack a v pravej kláves uzamknutia displeja. Malý bonus – ak sa pozriete na propagačné materiály výrobcu, pri náhľade zhora sú tieto dva prvky vymenené. Možno utajená verzia pre ľavákov...

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Lemovanie obsahuje štandardnú kombináciu prvkov

V útrobách zariadenia sa skrýva akumulátor s kapacitou 1 500 mAh. V oblasti výdrže sme vzhľadom k tomuto číslu veľa nečakali a ani sme veľa nedostali. Intenzívne používanie položí mobil na lopatky už za pár hodín, s trochou odriekania sa dostaneme približne k dvom dňom. Výhodou je prítomnosť slotu pre microSD karty a aj priestoru pre jednu SIM kartu navyše.

fotogaléria

Na zadnej strane nájdeme okrem loga výrobca aj neveľmi výkonný reproduktor

A čo je vnútri?

Isté kompromisy postihli aj vnútornosti modelu Quantum 4. Dvojjadro je dnes nutný základ, mobil pracuje s procesorom MediaTek MT6572 (Cortex A7) o frekvencii 1,2 GHz. Spolu s grafickým akcelerátorom Mali 400MP2 ide o výbehový hardvér, ktorý je do tejto cenovej skupiny ideálnou voľbou. Plynulý chod je, pochopiteľne, utópiou, za čo sčasti môže aj skromných 512 MB RAM.

Operačný systém Android 4.2 je prítomný bez akejkoľvek grafickej nadstavby (chvalabohu), napriek tomu ho skromný hardvér nevie poháňať tak plynulo, ako by sme chceli. Na základné operácie treba čakať, odozva na dotyk je často zdĺhavá a padanie či mrznutie aplikácií je bežným javom. Čakať za pár eur niečo iné by ale bolo naivné. Skrátka, výkon zodpovedá cene.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Operačným systémom je Android 4.2

V telefóne však predsa nájdeme niečo, čo sa cenou celkom ospravedlniť nedá. Horšie zvukové podanie pri telefonovaní, viacero chýb v preklade, predinštalované aplikácie v poľštine a iné zbytočné doplnky, ktoré slovenského používateľa nijak neobohatia, tak trochu kazia dojem. Naopak, cieľová skupina ocení predinštalovaný Facebook a nestabilita systému sa dá sčasti obmedziť správcom aplikácií. Príjemným bonusom sú známe nasrdené vtáky a kancelársky balík Kingsoft Office.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Vo funkčnej výbave nie sú len užitočné veci

Prekvapivo dobrý displej

Displej s uhlopriečkou štyri palce je kapacitný, pracuje s rozlíšením 480 × 800 bodov. Ide o IPS panel, čo prispieva dobrej čitateľnosti na priamom svetle a sčasti aj pozorovacím uhlom. V danej cenovej skupine ide snáď o najlepší displej vôbec. Pravdaže, nemôže sa porovnávať s drahšou konkurenciou. Svoj účel ale plní a majiteľ nemusí pri študovaní informácií žmúriť a škúliť. Najlepšie výsledky dosiahneme s vyšším jasom, v tom prípade ale pozor na výdrž batérie.

GoClever má u nás malé významné plus aj za možnosti konektivity. S Androidom ide ruka v ruke podpora Wi-Fi štandardu 802.11 b/g/n, ba čo viac, mobil si rozumie aj so sieťami tretej generácie. Prehliadanie internetu síce nie je najveselším zážitkom, ale papierové parametre sa v tomto prípade cenia.

Ani v oblasti multimédií sa smartfón nenechal úplne zahanbiť. Dostupný je MP3 prehrávač, ktorému do kariet hrá podpora microSD a univerzálny 3,5 mm audio jack. Fotoaparát zhotoví snímky v maximálnom rozlíšení 2 Mpx bez autofocusu, no zato aspoň s prisvetľovacou diódou. Kvalita fotografií je pre zobrazenie na displeji postačujúca, väčšia plocha už odhalí výrazné nedostatky. Nám sa „pre istotu“ vďaka neodbytnej chybovej hláške aplikáciu fotoaparátu nepodarilo spustiť vôbec. Pripisujeme to testovanému kusu, isto nejde o všeobecný problém.

fotogaléria

Šošovka fotoaparátu...

fotogaléria

...ktorú sme nevyužili

Hodnotenie: Do zľavy s ním

GoClever Quantum 4 je ideálnym produktom pre špekulujúcich podnikateľov na slovenských zľavových portáloch. Pri fiktívnej „predzľavovej“ cene nad 100 eur by sa po ňom isto zaprášilo. Preto klobúk dole za to, že tak lákavé parametre dokázal zmestiť do krabičky, ktorej skutočná cena klesla pod 80 eur. Pri troche šťastia sa dokonca dostanete aj k sedemdesiatke.

fotogaléria

Ak od telefónu nebudete mať extrémne očakávania, účel splní veľmi dobre. Treba mu prepáčiť pomalšie reakcie, horšiu stabilitu systému a kopec iných drobností, ale kto chce skutočne dobrý Android, ten musí cenovku GoClever násobiť. Ak predsa len chcete smartfón so zvučnejším menom, za malý príplatok kúpite použiteľné LG L3 II či Samsung Galaxy Star a Galaxy Neo .

spoločnosť Agem

GoClever Quantum 4