29.1.2014 09:30 | MobilMania

Plastový iPhone je zrejme prepadák

Lacnejší a plastový iPhone 5C nenaplnil očakávania, priznal šéf firmy Apple v rámci zverejnenia hospodárskych výsledkov.

Spoločnosť Apple tento týždeň zverejnila svoje hospodárske výsledky , ktoré sú vo viacerých smeroch rekordné. Firma sa napríklad pochválila medziročným nárastom tržieb a najmä rekordným predajom smartfónov iPhone (51 mil. kusov za kvartál) aj tabletov iPad (odbyt na úrovni 26 miliónov kusov).

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Nie všetky výsledky sú však pre Apple také oslnivé. A týka sa to aj na prvý pohľad predajného hitu iPhone. Dôvodom je predovšetkým skutočnosť, že podľa dostupných správ prevažnú väčšinu odbytu telefónov tvorí línia iPhone 5S. Oveľa horšie si má viesť plastový iPhone 5C, ktorý predstavuje „lacnejšiu verziu“ spomínaného telefónu.

V praxi je však rozdiel medzi „prémiovým“ a „lacnejším“ iPhonom pomerne malý, čo sa odzrkadľuje aj na (oveľa) slabšom odbyte iPhone 5C.

Firma Apple podrobnejšiu štatistiku predaja iPhonov neponúkla, hodnotí ich len ako celok. Možno aj sama vie, prečo. Šuškandu ohľadne slabšieho predaja iPhone 5C však – nepriamo – potvrdil aj šéf firmy Tim Cook.

Počas konferenčného hovoru v súvislosti s publikovaním hospodárskych výsledkov pripustil, že dopyt po plastovom iPhone 5C nenaplnil očakávania firmy.

Do uvedeného kontextu zapadajú prechádzajúce správy , ktoré hovorili o obmedzovaní výroby plastovej verzie telefónu už krátko po jej uvedení do predaja.

Šéf firmy Tim Cook sa zatiaľ nevyjadril ani k celkovej budúcnosti iPhonov s plastovým telom. Nie je však vylúčené, že v do budúcnosti už podobné iPhony nebudú na trhu ponúkané.

Nové zariadenia línie iPhone, ktoré by sa mali objaviť v tomto roku, podľa všetkého pôjdu po stopách prémiového iPhone 5S. Okrem iného majú ponúknuť väčšie displeje. Na tému upozornil napríklad server VR-Zone.com .

TIP: Apple predal 51 miliónov iPhonov a 26 miliónov iPadov