29.1.2014 10:23 | MobilMania

Swan nebude priamym súperom, myslí si exšéf regulátora

Swan čakajú nástrahy, no jeho príchod je dobrá správa. Šance hodnotí niekdajší prvý muž telekomunikačného regulátora B. Máčaj. Anketa MobilManie

Štvrtému mobilnému operátorovi nezostáva veľa priestoru pre svoje pôsobenie. Môže však nájsť medzery na trhu. Mobilná sieť ho navyše zvýhodní v boji s konkurentmi, ktorí majú iba pevné siete, zdôraznil niekdajší prvý muž telekomunikačného regulátora, advokát Branislav Máčaj.

Že budú začiatky Swanu ťažké, vraj nepovedá viacero faktorov. Štvrtý operátor bude mať podľa Máčaja iba limitované možnosti – vzhľadom na veľkosť samotného trhu a stav súťaže.

Exšéf regulačného úradu naznačuje, že viac sa očakávalo už od tretieho mobilného operátora O2, ktorý bol navyše pôvodne členom silnej telekomunikačnej skupiny Telefónica. Čochvíľa už bude operátor väčšinovo spadať pod českého finančníka Petra Kellnera.

„Veľa napovedá aj fakt, že súťaže o frekvencie vyhlásenej úradom sa okrem Swanu a už etablovaných operátorov nikto iný nezúčastnil,“ uvažuje Máčaj. Súčasní mobilní operátori, čiže Orange, Telekom a O2, sa pritom v pásme 1 800 MHz už o frekvencie vo veľkom uchádzať nemohli – okrem doplnkových prídelov.

TIP: Všetko o štvrtom mobilnom operátorovi

Silnejšia pozícia

Máčaj vidí aj druhú stranu mince. Trio pôvodných operátorov sa vďaka LTE aukcii opäť posunulo a získali frekvencie aj v pásmach 800 a 2 600 MHz. „Rozširujú možnosti ich pôsobenia v oblasti poskytovania telekomunikačných služieb, ktoré Swan mať nebude,“ dodal. Orange, Telekom a O2 už oznámili svoje plány vybudovať LTE siete. Telekom má pritom LTE technológiou pokrytú už takmer štvrtinu populácie.

Swan podľa exšéfa regulátora nebude „plnohodnotným konkurentom existujúcich hráčov“. Stratégiu „štvorky“ na trhu vidí inde – vo vybraných cieľových skupinách zákazníkov či hľadaní medzery v službách existujúcich operátorov, ktorá by sa dala vyplniť.

TIP: Ktorý Slovák bude najviac chýbať v Soči?

S cenami to bude ťažké

Zatiaľ nie je úplne jasné, do akej miery bude chcieť Swan zaujať cenou. „Politika nízkych cien má totiž jednak svoje ekonomické limity. Nehľadiac na to, že na takúto politiku by nepochybne reagovali konkurenti na trhu,“ myslí si Máčaj.

Podľa jeho slov si však Swan vďaka frekvenciám posilnil pozíciu oproti bezprostredným konkurentom. Menuje napríklad GTS, Slovanet či UPC.

Máčaj naznačuje, že robiť závery je ešte predčasné. Chce si počkať na plán budovania mobilnej siete, rozsah a lokality pokrytia, vyriešenie otázky národného roamingu, ponuku služieb a jej ceny. „V každom prípade je to pre spotrebiteľov dobrá správa,“ uzavrel hodnotenie príchodu 4. operátora.

Rozhovor so 4. hráčom: Swan: Budeme netradiční a revoluční. Musíme