31.1.2014 07:00 | Bleskovky MobilMania.sk

BlackBerry už ponúka vynovený systém. Zvláda aplikácie pre Android

Spoločnosť BlackBerry začala pre používateľov smartfónov BlackBerry 10 sprístupňovať dlho očakávanú softvérovú aktualizáciu s číselným označením 10.2.1. Na tlačovej konferencii, ktorá prebehla bez prítomnosti verejnosti, predviedla spoločnosť nové funkcie a možnosti operačného systému. Tie po aktualizácii uľahčia súčasné ťažkopádne ovládanie niektorých aplikácií, píše server BGR.in .

Medzi najvýraznejšie zmeny podľa firmy patrí hlavne plne nastaviteľné hlavné menu a okno s upozorneniami s priamym prístupom z domovskej obrazovky. Aktualizácia, na ktorej pracovala spoločnosť od januára minulého roka, tiež obsahuje opravené funkcie prijímania a odmietania hovoru, ktoré boli pre súčasných používateľov BlackBerry doslova nočnou morou. Pri zablokovanom telefóne sa totiž hovor podarilo prijať, či odmietnuť až po niekoľkých pokusoch.

Zdroj: BGR.in

Najdôležitejším prvkom novej aktualizácie je však možnosť inštalovať do operačného systému aplikácie určené pre systém Android a spustiť ich priamo v telefóne. BlackBerry si takýmto spôsobom priklonilo na svoju stranu fanúšikov aplikácií na Android a zároveň vytvára nový priestor pre vývojárov.

Táto možnosť ale predstavuje aj bezpečnostné riziká. Súbory *.apk totiž majitelia smartfónov BlackBerry nebudú môcť sťahovať priamo z Play Store spoločnosti Google, ale z iných nedôveryhodných zdrojov, čo môže zvýšiť výskyt súborov obsahujúcich malvér a spyware. Spoločnosť BlackBerry sa však bráni a tvrdí, že týmto aplikáciám nebude povolený prístup k citlivým informáciám telefónu.