5.2.2014 07:00 | MobilMania

Telekom zvažuje mobilný HD hlas, O2 zatiaľ nie

Operátori sa zatiaľ do vylepšovania hlasu pri telefonovaní hromadne nehrnú. Orange si „HD voice“ pochvaľuje, konkurencia vyčkáva.

U slovenských mobilných operátorov to zatiaľ s podporou technológie mobilného HD hlasu nevyzerá príliš ružovo. Zatiaľ čo Orange uviedol vylepšenú hlasovú komunikáciu vo svojej sieti minulý rok v máji, Telekom nad technológiou ešte len premýšľa a O2 s ňou zatiaľ nepočíta.

„Nasadenie technológie HD voice v budúcnosti zvažujeme,“ prezradil hovorca Telekomu pre technológie a siete Tomáš Palovský. Akékoľvek bližšie detaily vrátane možného dátumu nasadenia, operátor nespresnil.

O2 tvrdí, že teraz sa sústredí na iné ciele. „Implementácia technológie HD voice momentálne nefiguruje v najbližších plánoch, na ktoré sa sústredíme,“ vysvetlila pre MobilManiu hovorkyňa O2 Martina Jamrichová.

Orange: Prevádzka rastie

Technológia HD voice prináša vernejší prenos hlasu pri telefonovaní. Priekopníkom pri jej zavádzaní bola práve telekomunikačná skupina Orange, hoci v iných krajinách, a tak si slovenský zákazník musel počkať. Dočkal sa však v máji 2013, kedy operátor uviedol technológiu do ostrej prevádzky, a to po úvodnom testovaní .

„Skúsenosti aj ohlasy zákazníkov sú priaznivé, rastie aj reálna prevádzka vďaka rozšíreniu zariadení podporujúcich HD voice v sieti,“ vraví hovorkyňa Orangeu Alexandra Piskunová.

HD hlas zabezpečuje hlasový prenos v širšom frekvenčnom rozsahu – 50 až 7 000 Hz. V porovnaní s hodnotami pôvodne používaného kodeku AMR ide zhruba o dvojnásobok. Pri telefonovaní tak zákazník lepšie a výraznejšie počuje aj vyššie i hlbšie tóny.

Porovnanie pásma úzkopásmového a širokopásmového AMR. Obr.: GSA

Len v 3G sieti

Aby ste si mohli novú technológiu naplno vyskúšať, je nutné, aby telefón – volajúceho aj volaného – podporoval hlasový kodek AMR-WB. Zároveň musia obe zariadenia pracovať v 3G sieti Orangeu. Operátor však aspoň čiastočne zvýšil kvalitu zvuku vďaka funkcionalite TrFo aj pre mobilné telefóny, ktoré HD hlas nepodporujú.

Technológia „mobile HD voice“ bola napríklad už na jeseň 2012 nasadená v desiatkoch mobilných sietí po celom svete. Slovensko tak predbehli aj také krajiny Egypt, Keňa či Uganda.

Naša krajina teraz už na zozname figuruje – otáznik však visí nad tým, kedy sa pridajú ostatní hráči na trhu. Na trh zároveň vstúpi štvrtý mobilný operátor. Ten sa však plánuje orientovať hlavne na budovanie LTE siete a s tým spojené rýchle dáta. Chce ponúknuť aj hovory, minimálne prostredníctvom národného roamingu, teda cez sieť niektorého z konkurentov.

TIP: Všetko o ZOH 2014 v Soči