7.2.2014 09:02 | Bleskovky MobilMania.sk

Aplikácia Odkaz pre starostu už aj pre Windows Phone

Slovenský projekt Odkaz pre starostu , v rámci ktorého môžu obyvatelia cez internet hlásiť nedostatky či problémy v ich okolí priamo zodpovednej samospráve, je už dostupný aj pre platformu Windows Phone.

Mobilná aplikácia odkazprestarostu je dostupná už aj pre platformu Windows Phone! http://t.co/GaZJ8zdtYZ— Odkazprestarostu.sk (@vase_okolie) February 5, 2014

Aplikácia je po stránke funkcionality veľmi podobná verziám pre Android a iOS. Používatelia cez ňu môžu nahlasovať rôzne podnety, ako napríklad výtlky na cestách či chodníkoch, nefunkčné verejné osvetlenie alebo aj odstavené vraky aút. Okrem toho môžu vyjadriť aj svoju (ne)spokojnosť s ich riešením.

Po vyplnení krátkeho formulára, kde je potrebné daný problém nafotiť, popísať a vybrať kategóriu, do ktorej spadá, ho následne administrátori služby vyhodnotia a prepošlú na riešenie konkrétnej samospráve. Aplikácia zároveň umožňuje zobraziť na mape podnety v okolí. Občan tak má okamžite prehľad o tom, v akom stave sa nachádza ich riešenie.

Nespolupracujú len Košice

Podľa údajov od prevádzkovateľov sa koncom januára 2014 do projektu zapojilo už sedem krajských a desať okresných samospráv a ich počet stále rastie. Z krajských miest chýbajú už len Košice. Od spustenia webovej aplikácie v januári 2010 sa už podarilo vyriešiť 2 576 podnetov. Najviac z nich sa týkalo problémov na cestách a dopravnom značení, chodníkov a životného prostredia.

Od marca 2013, kedy už fungovali mobilné aplikácie pre Android a iOS, bolo 34% podnetov (1 228) pridaných z mobilu a 66% z webu (2 390). Obe aplikácie prispeli k zvýšeniu počtu podnetov, a tak aj k celkovému zlepšeniu verejných priestranstiev. Samosprávy sa vďaka tomu venovali menším problémom, ako napríklad úprave zelene, osádzaniu smetných košov, ale aj problémom, ktoré si vyžadujú systémové riešenia, napríklad likvidácii čiernych skládok.

Samotná aplikácia tiež minulý rok vyhrala súťaž AppsRulezz, kde zvíťazila v kategórii najlepšia nebrandovaná aplikácia na Slovensku. 

Aplikácia Stiahnutie Cena
Odkaz pre starostu Android, Apple iOS, Windows Phone Store Zadarmo